Η ανάγκη ανάπτυξης της πρωτογενούς πρόληψης της οστεοπόρωσης και η αποφυγή των πτώσεων στην τρίτη ηλικία και ιδιαίτερα σε επίπεδο Αγωγής Υγείας, με αλλαγή στάσεων και συνηθειών, υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής και τροποποίηση συμπεριφορών, τονίστηκε στην ομιλία με θέμα«Πρόληψη της Οστεοπόρωσης και των Πτώσεων των Ηλικιωμένων Ατόμων», που διοργάνωσαν σήμερα στο Μποδοσάκειο το Περιφερειακό Τμήμα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας και η Κοινωνική Υπηρεσία του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.
Η οστεοπόρωση και οι πτώσεις των ηλικιωμένων που συνεπάγονται κατάγματα μπορεί να προληφθούν, τονίστηκε από το σύνολο των ομιλητών, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας των φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από οστεοπόρωση και κινδυνεύουν από κατάγματα λόγω πτώσεων.
Για ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την οστεοπόρωση, με τη συνδρομή των φαρμάκων αλλά και την έγκαιρη εξέταση των γυναικών, κυρίως αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, μίλησε ο Ορθοπεδικός του Μποδοσάκειου, Α΄ επιμελητής, Μιλτιάδης Κύρου. Συνέστησε στις γυναίκες να κάνουν μια φορά το χρόνο μέτρηση οστικής πυκνότητας- διαθέτει αντίστοιχο μηχάνημα το Μποδοσάκειο, και επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μια φορά το χρόνο, για να αποφασιστεί εάν θα ακολουθηθεί προληπτική ή θεραπευτική αγωγή, σημειώνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται και ψυχωσικά φάρμακα. Υπογράμμισε πως μπορεί να αποφευχθεί η οστεοπόρωση με καλή διατροφή και άσκηση, όπως περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο.
Η οστεοπόρωση είναι πάθηση που προλαμβάνεται, αρκεί να φροντίσει κανείς γι’ αυτό από τις μικρότερες ηλικίες που χτίζεται ο σκελετός, επισήμανε και η Φυσικοθεραπεύτρια, Χαρίκλεια Μητρούδη και τόνισε ότι «σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση και η διατροφή. Είναι οι δύο πυλώνες που χτίζουν έναν καλό σκελετό και τον καλό σκελετό τον χτίζουμε από την ηλικία των 15 ως 35».
Η ομιλία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Οργάνωση και Ανάπτυξη Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – “Ηπιόνη”», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτ. Μακεδονίας, Αναστασία Βαβλιάρα. Επεσήμανε ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, καθώς φέτος μετά από έρευνες που έγιναν βγήκε ότι η Ελλάδα είναι 5η παγκοσμίως με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό. Δόθηκε, είπε, έμφαση στην οστεοπόρωση και στην πρόληψη των πτώσεων από τις οποίες μπορούν να προκληθούν κατάγματα, περιορισμός της αυτονομίας, αναπηρία ή ακόμα και απώλεια ζωής. Αυτό που προτείνεται, υπάρχει και οδηγός του Υπουργείου Υγείας, είναι παρεμβάσεις τόσο στο άτομο όσο και στο περιβάλλον. Όσον αφορά στο περιβάλλον πρέπει να δούμε πως θα προβούμε στην αποκατάσταση κάποιων σημείων μέσα στο σπίτι και έξω από το σπίτι που κατοικεί ο ηλικιωμένος ώστε να αποφευχθούν οι πτώσεις.
«Οφείλουμε να αποτινάξουμε το μύθο που χαρακτηρίζει την Τρίτη ηλικία με τα στερεότυπα και τις προσδοκίες και να φροντίσουμε να τούς παρέχουμε τη δυνατότητα να ζουν χωρίς να νοιώθουν την πίεση ότι οφείλουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, δίνοντάς τους κίνητρα να συνεχίσουν να προσφέρουν και να δημιουργούν», ανέφερε εκ μέρους της κοινωνικής υπηρεσίας του Μποδοσάκειου, κοινωνική λειτουργός, Ιωάννα Λαζαρίδου.
Στις ψυχικές προεκτάσεις του ασθενούς με οστεοπόρωση αναφέρθηκε η Ψυχολόγος του Μποδοσάκειου, Βασιλική Παπαδοπούλου, καθώς, όπως σημείωσε, δεν φτάνουν μόνο τα φάρμακα. Χρειάζεται να υπάρχει καλή ψυχολογία, καλή ποιότητα ζωής, κατάλληλη άσκηση και καλή διατροφή.
Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ανοίγματος του νοσοκομείου προς την κοινωνία, με την υποστήριξη της κοινωνικής του υπηρεσίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, τόνισε στο χαιρετισμό του ο διοικητής του Μαμάτσειο-Μποδοσάκειο Γιώργος Χιωτίδης.