Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024

Έτσι θα είναι η νέα ΔΕΘ – Η ανάπλαση θα «αφήνει» 400 εκατ. ευρώ ετησίως στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Δημιουργούνται 1.500 θέσεις εργασίας το χρόνο - Θα συνυπάρχουν αρμονικά εκθεσιακοί χώροι και πνεύμονες πρασίνου

Σχετικές Αναρτήσεις




Η ΔΕΘ, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Θεσσαλονίκη, αλλάζει ριζικά και περνάει σε νέα εποχή ανάπτυξης. Η ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σηματοδοτεί την απαρχή ενός εγχειρήματος στόχος του οποίου είναι να αποδώσει στην πόλη, το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων της Έκθεσης, ένα σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό συνεδριακό κέντρο που θα συνυπάρχει με έναν πνεύμονα πρασίνου που θα «γεννηθεί» και θα δώσει «ανάσες» στην πόλη.

Στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ, κόστους 200 εκατ. ευρώ, η οποία θα αρχίσει το 2023 δίνοντας ανάσες πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στάθηκε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Balkan Forum.

«Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα έχουμε μία οικονομική δραστηριότητα που θα διαχέεται στην πόλη ύψους 350-400 εκατ. ευρώ το χρόνο και δημιουργία περίπου 1.500 θέσεων εργασίας ετησίως. Ακόμα θα δημιουργηθούν περίπου 1.300 νέες θέσεις πάρκινγκ. Περισσότερο από το 50% θα είναι πράσινος χώρος για τους πολίτες. Υπολογίζουμε πως θα έχουμε μείωση περίπου 70% στο ενεργειακό αποτύπωμα καθώς στην κατασκευή του νέου συνεδριακού κέντρου θα χρησιμοποιηθούν υλικά φιλικά στο περιβάλλον. Η πόλη θα αποκτήσει ένα νέο τοπόσημο», επεσήμανε.

Το νέο ConfEx Park, όπως ονομάζεται η ανάπλαση της ΔΕΘ, ενσαρκώνει σύμφωνα με την αρχιτεκτονική ομάδα (Sauerbruch hutton, Porter + Bowman και την συμμετοχή της Έλενας Σταυροπούλου από την Αθήνα) τη σύγχρονη και μελλοντική φιλοδοξία να γίνει ο κύριος επιχειρηματικός και τουριστικός προορισμός της περιοχής. Το «Μονοπάτι Πολιτισμού» συνδέει το νέο σταθμό του Μετρό της Εγνατίας με τις εκθεσιακές αίθουσες, το Μακεδονικό Μουσείο, το Συνεδριακό Κέντρο, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο. Η «Ορεινή διαδρομή» στοχεύει να διανοιχθεί ξανά ο υπάρχοντας άξονας Βορρά Νότου και δίνει έμφαση στη σχέση βουνού, θάλασσας, Πανεπιστημίου και πόλης. Το πάρκο θα είναι προσβάσιμο από παντού.

Η δυτική περιοχή ανάμεσα στην Αγγελάκη και τον κεντρικό άξονα γίνεται χώρος για δραστηριότητες, η κεντρική περιοχή που ξεπροβάλλει από την πλατεία ΧΑΝΘ ως το ΜΜΣΤ θα περιλαμβάνει μικρούς πολιτιστικούς κήπους και καφέ. Η νότια περιοχή δίπλα στη λεωφόρο Στρατού που εγκαθίσταται το νέο Συνεδριακό Κέντρο θα γίνει ένα αμφιθέατρο για παραστάσεις και εκδηλώσεις. Σε περιόδους που δεν γίνονται εκθέσεις οι χώροι μπορούν να μείνουν ανοιχτοί για δημόσια χρήση.

apaplasi-deth9.jpeg
apaplasi-deth7.jpeg
apaplasi-deth5.jpeg
apaplasi-deth2.jpeg

 

2021-09-25-34340-mm.png
anaplasi1.jpg
anaplasi.jpg
Πηγή: makthes.gr

Τα δημοφιλέστερα σήμερα:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist