Λίγα μόλις 24ωρα πριν τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, το μεγάλο ερώτημα δεν φαίνεται να είναι τόσο το τι θα βγάλει η κάλπη αλλά το πόσοι συμπολίτες μας θα προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία, έναν μόλις χρόνο μετά από τις διπλές Εθνικές εκλογές και τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Οι Ευρωεκλογές ανέκαθεν δεν κέρδιζαν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών, η συζήτηση έχει κινηθεί σε εντελώς «άσχετα» θέματα με όσα κρίνονται στην Ε.Ε. και οι πολίτες δεν δείχνουν να νιώθουν «δικές» τους αυτές τις εκλογές, παρότι για άλλη μία φορά υπάρχει και ο σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους.
Τα κόμματα φυσικά βρίσκονται σε μια εγρήγορση κοιτώντας το πως θα αντλήσουν οφέλη ή θα περιορίσουν τις όποιες απώλειες σε αυτήν την… περίεργη κάλπη, με τις συγκρίσεις αλλά και τον πήχη να μπαίνει κατά το δοκούν από τον καθένα ξεχωριστά.
Σύγκριση με τα ποσοστά των τελευταίων εθνικών εκλογών ή με τις Ευρωεκλογές του 2019;
Σήμερα ο «Π» θα κάνει μια μικρή αναδρομή για το τι ψήφισε η Δυτική Μακεδονία και στους 4 Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας το Μάιο του 2019, όταν και κλήθηκαν οι πολίτες να ασκήσουν για τελευταία φορά το δικαίωμά τους για τις Ευρωεκλογές.
Πολιτικές εξελίξεις και αλλαγή…
Η κάλπη του Μαΐου του 2019 ήταν η αρχή του τέλους για την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρισκόταν στους τελευταίους μήνες της θητείας της. Η ταυτόχρονη ήττα σε αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές, έφεραν την εθνική κάλπη τον Ιούλιο αντί το Σεπτέμβριο, καθώς η ΝΔ συγκέντρωσε 33,12% των ψήφων αφήνοντας σχεδόν 10 μονάδες πίσω τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπε την κατάρρευση των δυνάμεών του στο 23,75%. Το ΠΑΣΟΚ(σ.σ. Κίνημα Αλλαγής τότε), ξεκινούσε την προσπάθεια ανάταξής του, επιστρέφοντας στην 3η θέση με 7,72%, ενώ το ΚΚΕ λάμβανε 5,35%, η Χρυσή Αυγή 4,87% και η Ελληνική Λύση 4,18%.
Αυτές ήταν και οι δυνάμεις οι οποίες κατέγραψαν εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα 5 χρόνια.
Με κάστρο τη «γαλάζια» Καστοριά
Η Δυτική Μακεδονία ακολουθούσε στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση την πανελλαδική τάση, δίνοντας ξεκάθαρη πρωτοπορία στη ΝΔ και στους 4 Νομούς. Το καλύτερο ποσοστό της «γαλάζιας» παράταξης σημειωνόταν στην Καστοριά με 41,29% το οποίο μάλιστα ήταν το δεύτερο καλύτερο για τη ΝΔ μετά το 42,83% της Λακωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν στο 21,28% και τον ΚΙΝ.ΑΛ(ΠΑΣΟΚ) στο 7,33%.
Κάτω από το πανελλαδικό η Κοζάνη
Αντιθέτως η Κοζάνη, ήταν ο Νομός που δεν ξεπέρασε το πανελλαδικό ποσοστό της η ΝΔ καθώς κατέγραψε δυνάμεις του 32,24%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 23,24%. Το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το πανελλαδικό του ποσοστό καθώς απέσπασε το 10,9% των ψήφων και ακολούθησε το ΚΚΕ με 5,24%.
Η Φλώρινα ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί και στη Φλώρινα η ΝΔ να ήταν πρώτη, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο του πανελλαδικού(33,84%), ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κατέγραψε τις μεγαλύτερες δυνάμεις του, στη Δυτική Μακεδονία, στον ακριτικό Νομό. Το τότε κυβερνών κόμμα βρέθηκε στη 2η θέση με27,02% και ακολούθησε με 7,15% το ΚΙΝ.ΑΛ(ΠΑΣΟΚ). Αξιοσημείωτο πως 4ο κόμμα ήταν η Χρυσή Αυγή με 4,19%, αφήνοντας στην 5η θέση το ΚΚΕ.
ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ξεχώρισαν στα Γρεβενά
Τα Γρεβενά ήταν η περιοχή που έδωσε τα καλύτερα ποσοστά, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε 12,12%, ενώ το ΚΚΕ 6,05%, τη στιγμή που στην πρώτη θέση η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 34,79% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,82%.