Ένα σπουδαίο έργο για τη συλλογική μνήμη, τον πολιτισμό και την ιστορία, φέρνει σε πέρας η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κιβωτός της Ρωμιοσύνης, έχοντας αναλάβει τη δημιουργία ενός Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στο υπό κατασκευή γήπεδο «Αγιά-Σοφιά» της ΑΕΚ. Απευθύνει κάλεσμα προς το ευρύ κοινό, να αγκαλιάσει την προσπάθεια ώστε να πλαισιωθεί το Μουσείο με δωρεές από κειμήλια οικογενειών προσφύγων.
Το Μουσείο θα είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, θα στεγάζεται σε δικό του αυτόνομο χώρο, στο γήπεδο της Αγιά-Σοφιάς, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα κειμήλια που συλλέγονται είναι από τον Πόντο, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία, την Ιωνία. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά: «Διασώζοντας τα αντικείμενα των προγόνων μας, διασώζουμε και αναδεικνύουμε την ιστορία μέσα από τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Το κάθε κειμήλιο θα εκτεθεί με σύγχρονα μέσα για να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων.
Η Έφη Μαυροπούλου, δικηγόρος και εκπρόσωπος του φορέα που θα λειτουργήσει το Μουσείο μίλησε στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη για την προσπάθεια αυτή. Η ιδέα για το μουσείο υπήρχε χρόνια, και υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος όπως είναι γνωστό, δραστηριοποιείται έντονα γύρω από τα προσφυγικά θέματα, και έχει συμβάλλει σε προσπάθειες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης όταν ξεκίνησε η κατασκευή του γηπέδου, θεώρησε ότι θα έπρεπε εντός αυτού, και σε ένα χώρο 1000 τμ να γίνει ένα μεγάλο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 42 δωρεές από προσφυγικές περιοχές, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί στο Μουσείο όλος ο προσφυγικός ελληνισμός. Θα είναι το μοναδικό μουσείο ανάλογης θεματικής σε όλη την Ελλάδα, ενώ φιλοδοξεί να γίνει ένα από το πιο σύγχρονα μουσεία της Ευρώπης. «Δεν θέλουμε να είναι άλλο ένα μουσείο όπου οι άνθρωποι θα κοιτάνε αμήχανα από απόσταση τα αντικείμενα. Δείχνουμε μεγάλη αξία στην ιστορία των αντικειμένων, γιατί μέσω αυτών μεταφέρεται η ιστορία, η κουλτούρα των ανθρώπων. Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για τη δουλειά, το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των ανθρώπων. Δίνουμε άλλο ρόλο στα αντικείμενα, τα οποία ζωντανεύουν μέσα από το μουσείο και αυτό είναι το συγκινητικό», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μαυροπούλου.
Τα αντικείμενα που κρύβουν ιστορίες…
Πολλά σημαντικά αντικείμενα αποτελούν ήδη μέρος της συλλογής του Μουσείου. Ενδεικτικά, μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, του 16ου αιώνα από την περιοχή της Ερυθραίας, που διασώθηκε από μια οικογένεια από δέκα αδέλφια από τον ένα αδελφό. Πρόκειται για ανυπολόγιστης αξίας αντικείμενο. Ή, ακόμη και ένα «ταπεινό» ψαλίδι μιας μοδίστρας από την περιοχή της Τραπεζούντας. Το αντικείμενο είναι δωρεά της εγγονής της, από τη Λάρισα, με το ψαλίδι να αντιπροσωπεύει έναν τρόπο βιοπορισμού για τη γυναίκα, που εγκατέλειψε την οικογενειακή της εστία από την Τραπεζούντα, πήγε στη Σοβιετική Ένωση και φεύγοντας από εκεί διέσωσε πάλι το ίδιο ψαλίδι το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα. Η τρίτη ιστορία, αφορά ένα γαλλικό πιάνο του 1800, που ανήκε σε μια από τις πλούσιες ελληνικές οικογένειες της Σμύρνης, της περιοχής Μπουρνόβα. Οι απόγονοι της εν λόγω οικογένειας τη δεκαετία του 1980 βρέθηκαν στη Σμύρνη όπου το πιάνο διασώζονταν, ανέπτυξαν σχέσεις με την οικογένεια που κατοικούσε στο σπίτι, και λίγα χρόνια αργότερα όταν η οικογένεια των Τούρκων βρέθηκε σε οικονομική ανάγκη γιατί πάντρευε την κόρη του, απευθύνθηκε στους έλληνες, πουλώντας το εν λόγω εντυπωσιακό πιάνο. Έτσι το πιάνο, κατέληξε στην Ελλάδα, και πρόκειται να κοσμήσει τους χώρους του Μουσείου.
Η διαδικασία της δωρεάς
Η εκπρόσωποι του Μουσείου, απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν δωρεές αντικειμένων, που κρύβουν από πίσω τους αντίστοιχες ιστορίες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να δωρίσει ένα αντικείμενο, το οποίο μπορεί να περάσει στην κατοχή και κυριότητα του Μουσείου ή να παραχωρηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αυτό εναπόκειται στην ευχέρεια του δωρητή.
Δωρίζοντας ένα αντικείμενο που μπορεί να μην έχει χρηματική αξία, αλλά κρύβει πίσω του μια ιστορία, εκπληρώνεται ο στόχος, που είναι να αναδειχθεί ένα αντικείμενο μέσα από την ιστορία του. Οι ειδικοί συντηρητές θα το φροντίσουν και θα το αναδείξουν.
Οι συλλογές αντικειμένων που κρύβουν πίσω ιστορία, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός μουσείου που όπως τόνισε η ίδια, θα αποτίνει φόρο τιμής στους προγόνους και θα εκτελεί το χρέος της προς τις επόμενες γενιές.
Το χρονοδιάγραμμα θέλει το μουσείο να έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα. «Το μουσείο θα είναι ανοιχτό για όλους τους Έλληνες και μη. Ας ξεχάσουμε όλα τα άλλα που μας χωρίζουν, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα», καταλήγει η κ. Μαυροπούλου, λέγοντας πως όσοι το επισκεφθούν, θα έχουν να λάβουν πολλά από ένα τέτοιο μουσείο, που κρύβει μέσα του την προσφυγιά.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 2106855850
e-mail: info@mouseiokivotos.gr