«Μετά την επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες και την πληροφόρησή μας για όλα όσα γίνονται σε επίπεδο της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαμε συμφωνήσει ότι το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα συνεδριάσει και θα πάρει αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την υπόθεση που αφορά χρηματοδοτήσεις σε περιοχές οι οποίες θίγονται από τη μείωση της χρήσης του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του Δικτύου Σάββας Ζαμανίδης.
Τόνισε ότι «η συνεδρίαση πραγματοποιείται για να λάβουμε αποφάσεις πως θα διαχειριστούμε αυτό το θέμα. Είναι αλήθεια ότι στην παρούσα χρονική στιγμή είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στο Δίκτυο Περιφερειών της Ευρώπης που έχουνε παρόμοια χαρακτηριστικά, ίσως μάλιστα είμαστε πιο μπροστά από άλλες περιοχές όσον αφορά την ετοιμότητά μας. Όμως στη συνέχεια επειδή απ’ αυτή την χρηματοδότηση θα προκύψουνε και έργα υποδομής θα πρέπει να δούμε πως θα το διαχειριστούμε σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς της Περιφέρειας, ούτως ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα και να έχουμε ώριμα έργα τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου στην περιοχή μας το οποίο να αξιοποιεί όλους τους τομείς της οικονομίας».
Ο πρόεδρος του Δικτύου υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία ομάδα επιστημόνων που ασχολείται με το θέμα. Αυτή θα την επιβεβαιώσουμε και σε επίπεδο Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, θα αποφασίσουμε ότι θα στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες οι οποίες θα ξεκινήσουν από σήμερα μέχρι την δημιουργία αυτού του Δικτύου των Περιφερειών που έχουν ώριμα χαρακτηριστικά. Θα υποστηρίξουμε ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων καλύπτοντας και κάποιες δαπάνες όπως μετακινήσεις, αλλά και μια ακόμη διοικητική υποστήριξη η οποία θα χρειαστεί ίσως και με την διεύρυνση αυτής της επιτροπής με κάποιο πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει για λογαριασμό του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων. Θα συνεργαστούμε κυρίως με την Περιφέρεια και τους άλλους φορείς της περιοχής. Επίσης, θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι φορείς οι οποίοι μπορεί να είναι τελικοί δικαιούχοι να ωριμάσουν έργα σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα συμφωνηθεί και θα οργανωθεί. Δηλαδή κάποιες αναπτυξιακές κατευθύνσεις θα πρέπει να τις αποφασίσουμε ως ευρύτερη περιοχή και να δούμε ο κάθε φορέας ανάλογα με τις αρμοδιότητές του τι έργα πρέπει να ωριμάσει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος».
Εν κατακλείδι ο Σ. Ζαμανίδης σημείωσε: «Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, πρέπει να είμαστε σοβαροί, δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να δουλέψουμε και να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το καλάθι που δημιουργείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακούσαμε ότι αυτό το καλάθι μπορεί να φτάσει μέχρι και 40 δισ. σε επίπεδο Ε.Ε.. Είναι ένα τεράστιο ποσό το οποίο όποιος έχει ετοιμότητα μπορεί και να το αξιοποιήσει. Εμείς είμαστε μπροστά σε ότι αφορά τις στρατηγικές, παρουσιάσαμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής χωρίς να ξέρουμε ότι θα το βρούμε αυτό μπροστά μας. Πράγματι εντυπωσιάστηκαν στην Ε.Ε., όμως εμείς απογοητευτήκαμε γιατί ενώ σχεδίαζε η Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είχε υπόψη της την περιοχή μας. Δηλαδή οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι στο Κοινοβούλιο δεν ενημέρωσαν ότι υπάρχει μία περιφέρεια που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και πρέπει να ωφεληθεί. Το ό,τι συμπεριληφθήκαμε στο Δίκτυο με την επίσκεψή μας είναι μία επιτυχία, όμως η επιτυχία θα είναι όταν θα είμαστε ώριμοι και έτοιμοι να απορροφήσουμε συγκεκριμένα ποσά που θα αξιοποιηθούν, ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής το οποίο θα διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα».