Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, το 30ωρο και την επερχόμενη συγχώνευση σχολικών μονάδων που αυλίζονται στο ίδιο προαύλιο (συστεγάζονται), καθώς η εφαρμογή τους θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την απομάκρυνση της προοπτικής νέων διορισμών.
Για τα ζητήματα αυτά ενημέρωσε τους δασκάλους και νηπιαγωγούς της Εορδαίας η πρόεδρος του Συλλόγου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κατερίνα Ασπράγκαθου, στην έκτακτη συνέλευση του συλλόγου το βράδυ της Πέμπτης, θέματα τα οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντικά», και ζήτησε την ετοιμότητά τους εν όψει επερχόμενων κινητοποιήσεων. Αναφερόμενη στην μοριοδότηση είπε ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας θα καταθέσει τη δική της πρόταση για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, καθώς το υπουργείο έχει δώσει διαφορετική μοριοδότηση, ενώ «εμείς γνωρίζουμε καλύτερα την μορφολογία και την οργανικότητα των σχολείων.»
Αναφερόμενη στο 30ωρο που περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει η υποχρεωτικότητα ή μη όπως έλεγε ο προηγούμενος νόμος. Ενημέρωσε ότι στην ολομέλεια προέδρων των Συλλόγων της Πρωτοβάθμιας που συγκάλεσε η ΔΟΕ για τις 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα θα εξεταστούν τα παραπάνω θέματα, για να αποφασιστεί η στάση της ομοσπονδίας για το πολυνομοσχέδιο και για τις συγχωνεύσεις που φέρνει, αν και όπως σημείωσε αυτό θα ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο Μάιο με τον αριθμό εγγραφών μαθητών στα σχολεία. «Εάν εφαρμοστεί αυστηρά το όριο για 25 μαθητές ανά τάξη κινδυνεύουν σχολεία», σημείωσε.
Στα θέματα που άπτονται του νέου νόμου 4512 που ψηφίστηκε στις 15 Ιανουαρίου 2018 αναφέρθηκε και η αιρετή εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, Ράνια Βασιλάκου, επισημαίνοντας ότι εμπεριέχει μνημονιακά προαπαιτούμενα για το χώρο της εκπαίδευσης, βάζει υποχρεωτικότητα 30ωρου στους εκπαιδευτικούς χωρίς να προσδιορίζει με ποιο αντικείμενο θα απασχολούνται μετά το εκπαιδευτικό ωράριο μέχρι τις 2.30μ.μ. και επεκτείνεται σε ζητήματα που άπτονται γενικότερα μιας φιλοσοφίας συγχωνεύσεων προκειμένου να υπάρξουν νέες περικοπές προσωπικού, καθώς μειώνονται οι οργανικές θέσεις και φυσικά δεν υπάρχει προοπτική για διορισμούς νέων εκπαιδευτικών. Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών είπε ότι η ΔΟΕ προσανατολίζεται αρχικά σε μια προειδοποιητική 24ωρη απεργία με προοπτική για κλιμάκωση με 48ωρη.