Το επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα εντός του 2017, αναμένεται η πολυπόθητη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα δώσει τη δυνατότητα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου το οποίο έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις.
Την εκτίμηση- προσδοκία αυτή διατύπωσαν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε το 5ο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) το απόγευμα του Σαββάτου στην Πτολεμαΐδα, με θέμα «Η ελληνική Οικονομία: τρέχουσες εξελίξεις και μελλοντικές προκλήσεις».
Η προσδοκία για την ελληνική οικονομία είναι ότι θα λειτουργήσει σαν ένα ελατήριο μέσα στο 2017, ότι θα έχει μια εξαιρετικά μεγάλη ανάπτυξη, δήλωσε ο Καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσιος Χιόνης. Εξήγησε ότι αυτή η ανάπτυξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, δεν θα προέλθει από την κατανάλωση ή τις δημόσιες επενδύσεις αλλά από τις ιδιωτικές επενδύσεις. «Για να επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης, τον κινητήριο μοχλό της δημιουργίας θέσεων εργασίας», τόνισε ο ομιλητής και ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι υποτιμημένες αξίες της κατοικίας ή της γης στη χώρα μας κι ο τουρισμός μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων.
Επισήμανε ότι αυτές είναι οι προβλέψεις και πως σε κάθε περίπτωση πρέπει πάση θυσία η ελληνική οικονομία να σταματήσει αυτό τον μεγάλο κατήφορο της ελληνικής οικονομίας, γιατί πλέον δεν πρόκειται περί μιας οικονομικής συγκυρίας. «Πρόκειται περί μιας κοινωνικής διάλυσης, αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι το μέγεθος της ποινής που εκτέλεσε η ελληνική κοινωνία είναι δυσανάλογα μεγάλο με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το 2009-2010», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ένταση των μέτρων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ήπια. «Είχαμε εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της κρίσης την πρώτη περίοδο που έμπλεξαν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία σε μια περιπέτεια όπου θα δύσκολα θα βγει.»
Ερωτηθείς εξάλλου από το «e-ptolemeos.gr» για τις επιπτώσεις στη χώρα μας από την περιπέτεια της Deutsche Bank (της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας) ο κ. Χιόνης είπε ότι η εξέλιξη αυτή πάει πίσω τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αρχίζει να απομακρύνεται η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, διότι αρχίζουν και τονίζονται τα εσωτερικά προβλήματα των χωρών- μελών της ΕΕ. Μπαίνουμε σε μια κατάσταση εσωστρέφειας στις χώρες- μέλη και έτσι δεν θα ασχοληθούν εύκολα με το ελληνικό χρέος», είπε, για να συμπληρώσει πως «εάν καταρρεύσει η Deutsche Bank θα καταρρεύσει η οικονομική και νομισματική ένωση.»
Αντίστοιχη αισιοδοξία για επερχόμενη ανάπτυξη στη χώρα μας διατύπωσε και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, «Εάν δεν καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση ο λαός είναι πραγματικά εξουθενωμένος, επομένως πρέπει να πετύχουμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Αυτή τη φορά πρέπει να πετύχουμε αλλιώς ο δρόμος θα είναι πολύ δύσκολος για όλους μας και δεν ξέρω εάν η χώρα θα είναι μέσα στο ευρώ, στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.
Τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και για να υπάρξει ρευστότητα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των τραπεζών ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να δίνουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Ο κ. Λιαργκόβας αν και χαρακτήρισε τον τουρισμό ως τον πιο δυναμικό και παραγωγικό τομέα ανάπτυξης, τόνισε ότι «πρέπει να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται και οι υπόλοιποι τομείς, η επιχειρηματικότητα, οι εξαγωγές, και στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος. Άρα χρειάζεται μείωση της γραφειοκρατίας, άλλα μέτρα, μεταρρυθμίσεις που να βοηθούν το επιχειρηματικό κλίμα, αλλιώς θα μείνουμε μόνο με τον τουρισμό.» Επισήμανε δε πως «χρειάζονται επενδύσεις, να αρχίσουμε να προσελκύουμε ιδιωτικές επενδύσεις, είτε εγχώριες είτε ξένες, και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και τη ρύθμιση του ζητήματος των τραπεζών».
Στην μεγάλη καθυστέρηση σε θέματα τραπεζών και κόκκινων δανείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μανώλης Καρακάσης και τόνισε την ανάγκη να σταθεροποιηθεί άμεσα το φορολογικό σύστημα, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές, διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καμιά επιχείρηση. «Θα πρέπει το κράτος να οργανωθεί επιτέλους και να αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα για να γίνει πιο αποτελεσματικό στην εισπραξιμότητά του. Δεν μπορεί να ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές επειδή το κράτος είναι ανίκανο να πιάσει τη φοροδιαφυγή, να διευρύνει τη φορολογική βάση, να κάνει κάτι με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου», όπως είπε.
Ερωτηθείς από το «e-ptolemeos.gr» για το ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του ΟΕΕ για την περιοχή μας που μαστίζεται από την ανεργία, ο κ. Καρακάσης είπε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι προγραμματισμένες επενδύσεις της ΔΕΗ στην περιοχή, τόσο η 5η μονάδα όσο και η δεύτερη μονάδα στην Μελίτη, και να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις οικισμών ούτως ώστε να αρχίσει λίγο ο κόσμος να δουλεύει.»