Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννης Αντωνιάδης, συνυπέγραψε και κατέθεσε μαζί με 23 συναδέλφους του βουλευτές της ΝΔ, την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη, σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις έργων στα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς από τη ΔΕΗ Α.Ε.
Με την 12η/1.8.2017 συνεδρίαση συμβουλίου διεύθυνσης της ΔΕΗ Α.Ε. ανατέθηκε σε ιδιώτη το έργο «Εκσκαφή – φόρτωση, μεταφορά, απόθεση και διάστρωση 3,8 x 106 Μ3 στ. υπερκειμένων με στρώματα σκληρών – ημίσκληρων σχηματισμών και ενδιαμέσων αγόνων και 960.000 τόνων λιγνίτη από το Ορυχείο Λακκιάς» (Σύμβαση 2017.016/ΛΚΔΜ) χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία. Το εργολαβικό αντάλλαγμα για το εν λόγω έργο ανέρχεται σε 4.961.456 Ευρώ.
Από την ίδια συνεδρίαση του συμβουλίου διεύθυνσης της ΔΕΗ Α.Ε. ανατέθηκε, επίσης, το έργο «Εκσκαφή – φόρτωση, μεταφορά, απόθεση και διάστρωση 2,5 x 106 Μ3 στ. λιγνιτικού κοιτάσματος από την περιοχή κατολίσθησης του Ορυχείου Αμυνταίου» (Σύμβαση 2017.017/ΛΚΔΜ) χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία σε ιδιώτη με εργολαβικό αντάλλαγμα 2.235.075 Ευρώ.
Η δυσχερής οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να πασχίζουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας του εργατικού δυναμικού που απασχολούν. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, η τήρηση ανοικτών διαγωνιστικών διαδικασιών, που εξασφαλίζουν την αξιοκρατία και προασπίζουν τα συμφέροντα του κράτους, είναι ζωτικής σημασίας.
Ως εκ τούτου, η επιλογή της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης έργων – και μάλιστα με υψηλούς προϋπολογισμούς – οφείλει να είναι η ύστατη λύση σε περιστάσεις που απαιτούν κατεπείγουσα αντιμετώπιση.
Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου ήταν ένα καταστροφικό φαινόμενο με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τη ΔΕΗ Α.Ε., όσο και για την περιοχή και τους κατοίκους της. Γι αυτό και η άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν είναι ζωτικής σημασίας και οφείλει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να επιτευχθεί η λειτουργία του ορυχείου με ασφαλείς συνθήκες αλλά και να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Η άμεση αντιμετώπιση, ωστόσο, εξαιρετικών συνθηκών – όπως η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου – δε μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για την παράκαμψη των διαδικασιών που διασφαλίζουν την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του κράτους με απόλυτη διαφάνεια.
Γι αυτό και προκαλεί εντύπωση η απευθείας ανάθεση έργου στο ορυχείο Λακκιάς, στο οποίο δεν προκλήθηκαν ζημιές από την κατολίσθηση του Ιουνίου, αλλά και το ύψος του προϋπολογισμού των εν λόγω απευθείας αναθέσεων. Προκύπτουν ερωτήματα για το αν θα μπορούσε η άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου μέσω απευθείας ανάθεσης να αφορά σε μικρότερο τμήμα των έργων, τα οποία θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, που διεκπεραιώνονται άμεσα και παρέχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εταιρείες, που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του έργου, με διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς και διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους για το Κράτος.
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται, ο κ. Υπουργός:
α) Γιατί η ΔΕΗ Α.Ε. δεν προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση των παραπάνω έργων;
β) Γιατί η ΔΕΗ Α.Ε. προχώρησε σε απευθείας ανάθεση σε έργα τόσο μεγάλου προϋπολογισμού; Δε θα μπορούσε ένας πρόχειρος διαγωνισμός να διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια της διαδικασίας όσο και την ανάγκη αποπεράτωσης των έργων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
γ) Ποια είναι η ακριβής αιτιολογία για την απευθείας ανάθεση των έργων;
δ) Γιατί αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση έργου στο ορυχείο Λακκιάς, το οποίο δεν έχει πληγεί από τις κατολισθήσεις; Σχετίζεται με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, και αν ναι, ποιά ήταν τα λιγνιτικά αποθέματα την περίοδο της κατολίσθησης;
ε) Ζητήθηκε επιπλέον έκπτωση από τις εργολήπτριες εταιρείες για τα εν λόγω έργα; Αν ναι, οι εταιρείες την αποδέχθηκαν και ποιο ήταν το ποσοστό αυτής;