Αρχική > Πολιτική > Ερώτηση για τα προβλήματα σε εξαγωγικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις για απαλλακτικό ΦΠΑ λόγω COVID-19 κατέθεσαν η Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Καλλιόπη Βέττα

Ερώτηση για τα προβλήματα σε εξαγωγικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις για απαλλακτικό ΦΠΑ λόγω COVID-19 κατέθεσαν η Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Καλλιόπη Βέττα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Προβλήματα σε εξαγωγικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις για απαλλακτικό ΦΠΑ λόγω COVID-19»  κατέθεσε με πρωτοβουλία της η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καστοριάς και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Καλλιόπη Βέττα, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κοζάνης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

“Οι  γουνοποιητικές επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα κάνοντας εξαγωγές ευρωπαϊκών δερμάτων και ενδοκοινοτικές παραδόσεις  έχουν το δικαίωμα με βάση την ΠΟΛ 1167/2015 για κάθε δωδεκάμηνη περίοδο να παίρνουν ειδικό έντυπο απαλλαγής ΦΠΑ, το όριο του οποίου καθορίζεται από τις ανωτέρω συναλλαγές, για αγορές στο εσωτερικό της χώρας που αφορούν Α και Β ύλες και για λήψη υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.
Η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε μεγάλη μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν τον κύκλο εργασιών τους στην παραγωγή.
Η μείωση των εξαγωγών για αντικειμενικούς λόγους εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης έχει ως αποτέλεσμα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να μην παίρνουν απαλλακτικό ΦΠΑ με συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Αυτό δημιουργεί πλέον μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των ελληνικών γουνοποιητικών επιχειρήσεων και η επόμενη μέρα από την κρίση του COVID-19 θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση σημαντικές επιχειρήσεις που δύσκολα πλέον θα μπορούν να ανακάμψουν.
Η δυνατότητα να ληφθεί υπόψη για το όριο απαλλαγής το φορολογικό έτος πριν την πανδημία θα έδινε τη δυνατότητα στις εν λόγω επιχειρήσεις να ξεπεράσουν πιο εύκολα την οικονομική ασφυξία.
Επειδή οι υπάρχουσες συνθήκες της πανδημίας δημιουργούν έκτακτες παραγωγικές ανάγκες
Επειδή χρειάζεται η υποστήριξη της απασχόλησης και της υγιούς επιχειρηματικότητας
Επειδή είναι σημαντικό για την οικονομία της χώρας οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να αποδειχθούν ανθεκτικές
Επειδή χρειάζεται ετοιμότητα για την επόμενη μέρα


Ερωτάται ο υπουργός:
Προτίθεται λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε ο COVID-19 στις εξαγωγές του κλάδου να προβεί στη λήψη έκτακτων μέτρων και να προχωρήσει σε ορισμό του ορίου απαλλαγής Φ.Π.Α. στα επίπεδα του 2019;”

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Σφοδρή κριτική Γ. Χριστοφορίδη: «Ο Χουβαρντάς στο Δρόμο Με Τις Λεύκες» – Ανάθεση με διαπραγμάτευση που γεννά ερωτήματα

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Στο Περιφερειακό Συμβούλιο  την 1-3-2021 ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης εισηγήθηκε  τη δημοπράτηση του ...