Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την διάταξη για την τοποθέτηση πρώην πολιτικών στελεχών του Υπουργείου Παιδείας σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων, κατέθεσε ο Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Π.Ε. Κοζάνης Χάρης Κάτανας. Ο Βουλευτής, αφού υπενθυμίζει τον Νόμο και τη σχετική παράγραφό του περί εκτέλεσης των καθηκόντων των Σχολικών Συμβούλων κάνει λόγο για “φωτογραφική διάταξη” ερωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται να καταργήσει την ισχύ της (παρ. 14 του άρθρου 26 του Νόμου 3879/2010).
Τέλος, ο κ. Κάτανας καλεί τον Υπουργό και τον ερωτά εάν θα προχωρήσει σε έλεγχο των προσόντων όσων “έκαναν χρήση των ευεργετημάτων” της ανωτέρω παραγράφου και ορίστηκαν ως σχολικοί σύμβουλοι.
Στο κείμενο της ερώτησής του στη Βουλή ο κ. Κάτανας, αναφέρει:
“Κύριε Υπουργέ,
Ο Νόμος 3879/2010 (ΦΕΚ 163τεύχος Α, 21 Σεπτεμβρίου 2010) προβλέπει στην παράγραφο 14 του άρθρου 26, ότι:“Εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί σε θέσεις Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια ΒίουΜάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και Προέδρων ή Διευθύνοντων Συμβούλων φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο αυτό, μετά τη λύση της σχέσης εργασίας τους στις παραπάνω θέσεις και έως την επιλογή νέων στελεχών εκπαίδευσης, υπηρετούν ως στελέχη παιδαγωγικής καθοδήγησης σε περιοχές που επιθυμούν, εκτελώντας καθήκοντα σχολικών συμβούλων της ειδικότητάς τους, τα οποία τους ανατίθενται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του Προϊσταμένου του Τμήματος Επιστημονικής- Παιδαγωγικής Καθοδήγησης.”
Η στόχευση της συγκεκριμένης διάταξης κρίνεται ότι ήταν η εξασφάλιση όλων εκείνων των στελεχών που χρησιμοποίησε η τότε Υπουργός κα Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά στο χώρο της εκπαίδευσης, την ώρα που η μαχόμενη εκπαίδευση είχε κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και ειδικά των στελεχών της στο χώρο της εκπαίδευσης και ειδικά της κας Άννας Διαμαντοπούλου! Διαφαίνεται λοιπόν ότι πρόκειται περί φωτογραφικής διάταξης για όλα τα πρόθυμα στελέχη, που όταν θα υποχρεώνονταν να αφήσουν το υπουργείο, θα είχαν εξασφαλίσει τις επόμενες θέσεις τους στην εκπαίδευση, ώστε να μη βρεθούν στην ανάγκη να επιστρέψουν στην σχολική τάξη. Κάποιοι μάλιστα, που είχαν τοποθετηθεί σε πολιτικές θέσεις και φυσικά με κομματικά κριτήρια στο υπουργείο (π.χ. ειδικοί γραμματείς, σύμβουλοι υπουργού κ.λπ.) μετά την αποχώρησή τους από το υπουργείο (όταν αποχώρησε και η Διαμαντοπούλου) έγιναν σχολικοί σύμβουλοι, παρ’ όλο που δεν είχαν ούτε τα τυπικά προσόντα που η υπάρχουσα νομοθεσία καθορίζει για τη θέση αυτή (γι’ αυτό άλλωστε και δεν είχαν γίνει στις προηγούμενες κρίσεις), σύμφωνα με καταγγελίες του εκπαιδευτικού κινήματος.Η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε και κατά τις επόμενες αλλαγές ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, καταγγέλλεται από το εκπαιδευτικό κίνημα, ότι κάποια κομματικά ορισμένα στελέχη, όπως οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης,ελέγχονταιγια πλήθος παραβάσεωνπροκειμένου να υπηρετήσουν τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο χώρο της εκπαίδευσης”.