Το κύμα ερημοποίησης των χωριών του Νομού Κοζάνης και κατά συνέπεια και του μαθητικού τους πληθυσμού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, θέμα που αποκάλυψε το «e-ptolemeos.gr» ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κοζάνης, από τα οποία προκύπτει μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία κατά 10%, με εξαίρεση τα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα την πόλη της Κοζάνης όπου καταγράφεται αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.
«Τα στοιχεία της τελευταίας 8ετίας δείχνουν μία μείωση 10% του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Βόιο, Εορδαία και στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, αλλά και σε χωριά του Δήμου Κοζάνης», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Ιωάννης Γκαμπούρας. Σημείωσε ότι «αντίθετα παρατηρείται αύξηση του μαθητικού δυναμικού στην πόλη της Κοζάνης σχεδόν κατά 10%», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Κοζάνη υπάρχουν τμήματα νηπιαγωγείων ακόμα και με 24 παιδιά.»
Ο προϊστάμενος της Α/θμιας απέδωσε το φαινόμενο της μείωσης του μαθητικού δυναμικού στην ύπαιθρο στην οικονομική κρίση, που επέφερε εσωτερική μετανάστευση στα αστικά κέντρα και στην εξωτερική μετανάστευση και αποχώρηση του μαθητικού δυναμικού, αλλά «και στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας λόγω της οικονομικής κρίσης». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τυχαίο ότι, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας φάνηκε πιο έντονα το 2012 που σημειώθηκαν οι λιγότερες γεννήσεις, όπως προκύπτει από τις εγγραφές στα σχολεία.»
Ο κ. Γκαμπούρας σημείωσε ότι ένας πρόσθετος λόγος που διώχνει πληθυσμό, και κατά συνέπεια μαθητόκοσμο από τα χωριά, είναι και η περιβαλλοντική ρύπανση και οι μετεγκαταστάσεις οικισμών. Ενδεικτικό είναι ότι το Δημοτικό Σχολείο Ακρινής από 6θέσιο υποβιβάζεται σε 3θέσιο. Στο Προάστιο Πτολεμαΐδας το Δημοτικό Σχολείο έμεινε με 11 μαθητές και οι γονείς έχουν ζητήσει να τα πάνε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας. Το σχολείο του Κλείτου έμεινε με 24 μαθητές και οι γονείς έχουν αιτηθεί να τα πάνε στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης. Στο Μαυροδένδρι έχουν μείνει 33 μαθητές και του χρόνου θα είναι κάτω από 30, ενώ σημείωσε ότι «θέμα θα έχει και η Ποντοκώμη, άρχισαν και εκεί να μειώνονται οι μαθητές και θα φύγουν με την μετεγκαγκάσταση του οικισμού».
Την μείωση του μαθητικού πληθυσμού στο Δήμο Εορδαίας και ιδιαίτερα στα χωριά σχολίασε στο «e-ptolemeos.gr» η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εορδαίας, Κατερίνα Ασπράγκαθου. Μίλησε για «ελαφρά μείωση εγγραφών στα νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Εορδαίας» την οποία απέδωσε σε μετανάστευση πληθυσμού που σημειώνεται στην Εορδαία λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω εργασιακής μετακίνησης σε άλλες περιοχές, καθώς «αρκετοί γονείς έχουν περάσει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και έχουν μετοικήσει ολόκληρες οικογένειες από την περιοχή.»
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «από τις εγγραφές που ολοκληρώθηκαν στις 20 Μαΐου παρατηρήθηκε ότι είναι περίπου ίδιες, με μια μικρή μείωση στα Δημοτικά. Στα Νηπιαγωγεία είναι ίδιος ο αριθμός, αλλά επειδή δεν έχει γίνει ακόμη υποχρεωτική η προνηπιακή σχολική αγωγή δεν ξέρουμε ακόμη πόσα παιδιά θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς. Με τους διευθυντές των Δημοτικών που έχουμε συζητήσει προκύπτει μια μείωση της τάξης 6-7 μαθητές λιγότερους.» είπε. Στα χωριά, πρόσθεσε «είναι πιο έντονο το φαινόμενο, κυρίως στην Ανατολική Εορδαία έχει λιγότερους μαθητές από τη Δυτική, καθώς και στο Προάστιο. Διότι από τη στιγμή που έκλεισε το νηπιαγωγείο δεν υπάρχουν μαθητές για να πάνε στο Δημοτικό Σχολείο Προαστίου που από πέρσι έγινε 2θέσιο και οι γονείς των μαθητών θέλουν να κάνουν ομαδική μετεγγραφή τα παιδιά τους σε σχολείο της Πτολεμαΐδας.»
Στο ερώτημα εάν αυτή η κατάσταση διαγράφει μελλοντικά κάποιο περίσσευμα σχολικών μονάδων η κ. Ασπράγκαθου απάντησε ότι «ίσως υπάρξει τέτοιο πρόβλημα στο απώτερο μέλλον -εάν δεν υπάρξουν γεννήσεις ή δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες και δεν υπάρξει εργασία στην περιοχή, γιατί από την εργασία εξαρτάται το που μένει ένα ζευγάρι.» Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ότι, «δεν περισσεύουν σχολικές δομές και ότι η ανέγερση του 10ο Δημοτικού Σχολείου που πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή «Κέπτσε» Πτολεμαΐδας κανονικά θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, καθώς αποτελεί ένα αίτημα 13 ετών και εξακολουθεί να είναι αναγκαία. Θέλουμε μια καινούρια σχολική δομή για το 10ο Δημοτικό που συστεγάζεται με το 4ο Δημοτικό και εκεί που είναι σήμερα το 10ο να πάνε δύο Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους -ακατάλληλους χώρους, το 3ο και το 4ο, οπότε το 10ο Δημοτικό είναι απαραίτητη δομή για την Πτολεμαΐδα.»