Ένα σπουδαίο διακρατικό έργο ιδιαίτερα μεγάλης συμβολικής και πρακτικής αξίας, «τρέχει» στην περιοχή, με σκοπό την αειφόρο διαχείριση των πράσινων αποβλήτων, και το πώς αυτή μπορεί να προσφέρει μια πραγματική λύση στην έως τώρα κακή διαχείριση των αποβλήτων αυτών, και την ικανοποίηση των θερμαντικών αναγκών των κατοίκων. Εταίροι του έργου «Εφοδιαστικές αλυσίδες από αγροτικά υπολείμματα για βιώσιμη ανάπτυξη», είναι η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία αλυσίδας εφοδιασμού για πράσινα απόβλητα, και η ανάπτυξη του σχετικού επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Η αλυσίδα εφοδιασμού θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τα απόβλητα βιομάζας που είναι διαθέσιμα και στις δύο πλευρές των συνόρων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, και το επιχειρηματικό της μοντέλο θα προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες συνθήκες. Η αλυσίδα εφοδιασμού θα εξυπηρετεί επιλεγμένους τελικούς χρήστες σε κάθε χώρα, επομένως θα δοκιμαστεί η λειτουργικότητά της και θα επιλυθούν πιθανά προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενα του έργου είναι μεταξύ άλλων να ερευνηθούν και να δομηθούν αλυσίδες εφοδιασμού για τους δήμους, η κατάρτιση των στελεχών των τοπικών αρχών, η προμήθεια εργαλείων χαρτογράφησης GIS καθώς και η ανάπτυξη logistics για τα αποθέματα βιομάζας, τα οποία μπορεί κάποιος να διαχειριστεί μέσω ειδικής διαδραστικής πλατφόρμας για προμηθευτές βιομάζας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Οι Τοπικές Αρχές αναμένεται να επωφεληθούν από τη χρήση φθηνού καυσίμου για εφαρμογές θέρμανσης, και από το γεγονός ότι η περιοχή θα είναι απαλλαγμένη από φυτικά απόβλητα που μπορεί να προκαλέσουν τοπική ρύπανση ή πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς. Οι αγρότες αναμένεται να επωφεληθούν επειδή θα διαθέσουν με ασφάλεια τα κατάλοιπά τους και θα κερδίσουν επιπλέον εισόδημα, και τέλος ο τοπικός πληθυσμός θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τη μείωση των δαπανών θέρμανσης. Η μεγάλη πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού και να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα το διατηρήσει σε λειτουργία.
Η βιώσιμη διαχείριση των υπολειμμάτων μπορεί να προσφέρει μια πραγματική λύση. Υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βιομάζα ως καύσιμο για θέρμανση χώρου υπό τη μόνη προϋπόθεση που έχει δημιουργηθεί μια αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού. Εάν τηρείται αυτή η προϋπόθεση, τότε τα φθηνά ανανεώσιμα καύσιμα μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά καύσιμα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τον καθαρισμό του αγροτικού περιβάλλοντος από επικίνδυνα απόβλητα, τη βελτίωση της θερμικής άνεσης σε δημόσια κτίρια και την τήρηση της οδηγίας για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων.
Με ενδιαφέρον περιμένει η τοπική κοινωνία να δει τη βιωσιμότητα και τον τρόπο λειτουργίας του περιγραφόμενου μοντέλου. Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος «Εφοδιαστικές αλυσίδες από αγροτικά υπολείμματα για βιώσιμη ανάπτυξη» (Agrowaste supply chains for sustainable growth) με ακρωνύμιο aGROWchain, του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg – IPA CBC “Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020”, διοργανώνεται ανοικτή ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου.
Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 στις 12:00, και λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19, θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας gotomeeting. Είναι ανοικτή στο κοινό, και για να την παρακολουθήσει κανείς, μπορεί να ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο: https://global.gotomeeting.com/join/554097133