Θέτοντας τρεις βασικές παραμέτρους για τις οποίες οι μονάδες συνεχίζουν να λειτουργούν παρά το υψηλό κόστος για την επιχείρηση, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων στην κλειστή σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στον ΑΗΣ Καρδιάς, λίγο μετά την επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη και του ίδιου στο εργοτάξιο της «Πτολεμαΐδα 5».
Στη σύσκεψη έδωσαν το παρόν τα προεδρεία των τοπικών σωματείων, αλλά και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ που συνόδευσαν τον Γιώργο Στάσση, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η δική του δουλειά είναι η σταθερή πορεία της επιχείρησης και ουσιαστικά η σωτηρία της.
Παράλληλα επεσήμανε πως οι μονάδες συνεχίζουν να λειτουργούν για τρεις βασικούς λόγους τους οποίους ανέπτυξε στους συνδικαλιστές:
Πρώτον, οι εργαζόμενοι και το πώς η ΔΕΗ θα διαχειριστεί το προσωπικό της στη νέα κατάσταση που δημιουργείται, με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου να προβλέπουν εθελούσια έξοδο για το 1/3 αυτών.
Δεύτερον, οι τοπικές κοινωνίες και ότι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτό το σημείο μπήκε το ζήτημα των Τηλεθερμάνσεων με τον κ. Στάση να τονίζει πως έως το 2023 πρέπει να βρεθεί τρόπος συνέχισης της λειτουργίας του, με τη ΔΕΗ να μην έχει ουσιαστικά την ευθύνη για κάτι τέτοιο.
Τρίτον, η επάρκεια του συστήματος θέμα που όπως επεσήμανε δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΗ αλλά της ΡΑΕ. Άλλωστε είναι δεδομένο πως οι λιγντιτικές μονάδες δεν προτιμούνται ως προτεραιότητα στο σύστημα ενέργειας της χώρας, έχοντας για μεγάλο διάστημα την 4η!!!! θέση στη σειρά του λεγόμενου «μείγματος», μιας και προηγούνται ΑΠΕ, Φυσικό Αέριο κ.α.
Εργαζόμενοι και διοίκηση της ΔΕΗ συζήτησαν επί μακρόν θέματα επιχειρησιακής φύσεως της επιχείρησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα ήταν και το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της μονάδας 5.
Όπως είπε και στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, οι υπηρεσίες της επιχείρησης αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο η «Πτολεμαΐδα 5» θα λειτουργήσει και μετά το 2028, χωρίς όμως να προκρίνει αυτή τη στιγμή κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις.
Φυσικά στην κουβέντα μπήκαν και οι άμεσες επιπτώσεις στην περιοχή, οι οποίες ξεκινούν από το τέλος Απριλίου όπου ΑΗΣ και Ορυχείο Αμυνταίου σταματούν τη λειτουργία τους, με αρκετούς «εργολαβικούς» εργαζόμενους ουσιαστικά να χάνουν τη δουλειά τους.
Στελέχη της επιχείρησης, σημείωσαν πως στόχος της ΔΕΗ είναι να μειωθεί το κόστος εξόρυξης λιγνίτη, το οποίο προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή στα 26 ευρώ ανά τόνο.
Ζήσης Πιτσιάβας