Νέες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες – Τηλεργασία και κυλιόμενα ωράρια στο Δημόσιο – Τι μέτρα εφαρμόζουν πολλές επιχειρήσεις για την επιστροφή των εργαζομένων
Με τον πρώτο, θετικό οιωνό ολοκληρώθηκε χθες η πολυεπίπεδη κυβερνητική προσπάθεια να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας, αφού για πρώτη φορά τα νέα κρούσματα χθες έπεσαν στα 150, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 200 και πλέον περιστατικών όλες τις τελευταίες ημέρες.
Η χθεσινή υποχώρηση, ωστόσο, στον αριθμό των νοσούντων σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό, όπως μεταδίδει σε όλους τους τόνους το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο εκτίμησε χθες, στη διάρκεια της καθιερωμένης τηλεδιάσκεψης παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα τα τελευταία στοιχεία.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι φθίνει αισθητά ο μέσος όρος των κρουσμάτων (με μέσο όρο νοσηλευόμενων σήμερα τα 40 χρόνια), πλήττοντας τις νεότερες ηλικίες, είχε ως αποτέλεσμα να «στρατευθεί» με τηλεοπτικό μήνυμά του στην εθνική προσπάθεια, ο Στέφανος Τσιτσιπάς.
Εκτός από το βίντεο, με κύριους αποδέκτες τους νέους και τις νέες και πρωταγωνιστή τον παγκόσμιου φήμης Έλληνα τενίστα, η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 χθες για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές αποτέλεσε όχι μόνο ενημερωτική, αλλά και προειδοποιητική κίνηση από πλευράς της Πολιτείας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τις «επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων» τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.
Η… ξεχωριστή αυτή υποδοχή στους χώρους εργασίας τους, για τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου και όχι μόνο, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες ενέργειες που θα έχει εγκρίνει η Επιτροπή, τη στιγμή που υποχρεωτικές κατέστησε τις μάσκες χθες στο Δημόσιο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εφαρμόζοντας επίσης -βάσει εγκυκλίου- την τηλεργασία για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο δημόσιο. Στην ίδια κατεύθυνση, στο εξής οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν σε ένα τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ – 15.00, 8.00 π.μ. – 16.00 και 9.00 π.μ.- 17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες.
Επιστροφή στη δουλειά με προληπτικά τεστ και τηλεργασία
Στην υποβολή προληπτικών τεστ μετά από την επιστροφή τους από τις διακοπές προτρέπουν τους εργαζόμενους μεγάλοι όμιλοι και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι όπως την περίοδο του lockdown η τηλεργασία και η οργάνωση της εργασίας σε τμήματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, των χημικών αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου στους εργαζόμενους σε συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.
Απ την άλλη πλευρά δεν λείπουν οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών, που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν από την τσέπη τους το τεστ αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο πόστο τους.
Ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στον υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και όλων όσοι εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, επεσήμανε ότι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
Εκτός από το προληπτικό τεστ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν καθεστώς τηλεργασίας για τις πρώτες 7 μέρες μετά την επιστροφή του εργαζόμενου από διακοπές και μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορέας του νέου κορωνοιού. Ένα τέτοιο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες.
Η δυνατότητα τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ με χθεσινή εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος οι υπάλληλοι του δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία ή back office ( χωρίς να έρχονται σε επαφή με το κοινό) έως την 31η Αυγούστου, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Ωστόσο εκκρεμεί η προώθηση στη Βουλή διάταξης που θα ρυθμίζει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων κατά την τηλεργασία.
Οι νέες διατάξεις κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ προβλέπουν και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής του εργοδότη στο σύστημα της τηλεργασίας σε περίπτωση κινδύνου δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του. Αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται επίσης το μηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισμό, το οποίο αν δεν καταβάλλει ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με ποινικές κυρώσεις, όπως επίσης και με την ακύρωση της συμφωνίας περί τηλεργασίας.
Ο εργοδότης υποχρεούται επίσης να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται εγγράφως. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται και τυχόν συμφωνία με τον εργαζόμενο για τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιμότητας και τις προθεσμίες ανταπόκρισης, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του εργαζόμενου.
Καθολική χρήση μάσκας
Με αυτά τα δεδομένα, «η καθολική χρήση της μάσκας είναι σημαντική. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε αυτό είναι το κυρίαρχο μέτρο» υποστήριξε χθες ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στον Θέμα 104,6. Ο ίδιος παρατήρησε πως «πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του χειμερινού εξαμήνου» και πρόσθεσε πως «πρέπει να το προτείνουμε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους κλειστούς χώρους».
Με διάθεση να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν η νέα έξαρση της πανδημίας (πριν οδηγηθούμε σε νέο κύμα) ο κ. Μητσοτακης τόνισε στη διάρκεια της σύσκεψης χθες πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς (χωρίς να αποκλείεται από αυτήν την περιγραφή και το τοπικό lockdown), ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.
Μετά τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, οι συναρμόδιοι φορείς (βάσει των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό) αναμένεται να προβούν σε αναλυτικές ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, με στόχους αφενός την ασφαλή επάνοδο των πολιτών στην καθημερινότητα μετά τις θερινές διακοπές, αλλά και την σταδιακή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Μια πρόγευση, άλλωστε, της ασφαλούς επανόδου στην καθημερινότητα αποτελεί και η ανακοίνωση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος με τη σειρά του γνωστοποίησε χθες πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων γονιών. Ήδη, μια πρωτόλεια «συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας», πραγματοποίηθηκε χθες από το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να εξαχθούν τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα για την απαλοιφή της νόσου.
Τα σενάρια για τα σχολεία
Σε κάθε περίπτωση, στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις των ειδικών με το Μέγαρο Μαξίμου, μελετώνται διάφορα σενάρια ως προς τα σχολεια, δηλαδή:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους
Εκ περιτροπής διδασκαλία
Ωράριο με εναλλαγή πρωινού- απογευματινού και εύλογη απόσταση μεταξύ των συμμαθητών.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ