- Κώδωνας κινδύνου από ΓΕΝΟΠ για βίαιη αποβιομηχάνιση της Δυτ. Μακεδονίας
Βίαιη αποβιομηχάνιση θα επιφέρει στη Δυτική Μακεδονία το επικείμενο κλείσιμο των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, με παράλληλη διακοπή των τηλεθερμάνσεων και με συνέπειες στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ συνεπακόλουθο της οδυνηρής αυτής εξέλιξης είναι η σηματοδότηση χιλιάδων απολύσεων στη ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης και ο γενικός γραμματέας Αντώνης Καράς το πρωί της Τρίτης, έκρουσε με τον πιο ηχηρό τρόπο το καμπανάκι κινδύνου, εξ’ αιτίας των σεναρίων που απεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έκανε πίσω από την πρότερη θέση για 32.000 ώρες λειτουργίας των προαναφερόμενων μονάδων, υιοθετώντας για λόγους που δεν εξήγησε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης το χρονικό όριο λειτουργίας 17.500 ωρών, κατά τις συναντήσεις που είχε η ομοσπονδία με την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση της ΔΕΗ.
«Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με μια σειρά από οδηγίες, όπως την 75/2010 περί βιομηχανικών ρύπων, με αποτέλεσμα να έχουμε μόλις 17.500 ώρες λειτουργίας για τις 4 και 2 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου αντιστοίχως, από 1/1/2016 έως 31/12/2023», υπογράμμισε ο Γ. Αδαμίδης, ο οποίος τόνισε με έμφαση:«Οι μονάδες αυτές έχουνε καταναλώσει τις ώρες λειτουργίας και βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους. Γι’ αυτό μιλάμε για εφιαλτικά σενάρια μιας βίαιης αποβιομηχανοποίησης της περιοχής, μιας που μείνανε μόλις λίγες ημέρες που μπορούν να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες. Αν μιλήσουμε για τον ΑΗΣ Αμυνταίου αυτές είναι μόλις 35 ημέρες και αντιλαμβάνεστε ότι αν ξεκινήσει η θερμαντική περίοδος 2018-19, μέσα σε έναν μήνα πρέπει να κλείσει. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΑΗΣ Καρδιάς οι μονάδες 1 και 2 δεν έχουν πάνω από 2 μήνες ζωής (58 και 62 ημέρες αντιστοίχως), ενώ η 3 και η 4 μπορούν να φτάσουν μέχρι τον Μάιο του 2019 το αργότερο (178 ημέρες απόμειναν για τη μονάδα 3 και 220 ημέρες για τη μονάδα 4). Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Μάιο του 2019 μπορεί να έχουμε μία βίαιη αποβιομηχανοποίηση στην περιοχή με περισσότερα από 1.800 μεγαβάτ εκτός λειτουργίας. Αυτό σημαίνει 2.000 και άνω λιγότερες θέσεις εργασίας σε τακτικό προσωπικό. Γνωρίζετε καλά ότι οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας δημιουργούν έναν πλούτο στην περιοχή και συμβάλλουν τα μέγιστα στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας».
Ο γ.γ. της ΓΕΝΟΠ, Α. Καράς, ανέφερε ότι «μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης απ’ αυτή την κυβέρνηση και απ’ αυτή τη διοίκηση θα έπρεπε να είχαμε ένα συγκεκριμένο στόχο. Δεν μπορεί σε δύο μήνες από τώρα να πάμε σε κλείσιμο μονάδων. Είμαστε προ των πυλών για δυνητικές εξελίξεις και ακούμε άλλα πράγματα από τον υπουργό και άλλα από τον πρόεδρο. Δεν έχουμε μία στοχευμένη πολιτική της επόμενης μέρας, με έναν μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που θα διασφαλίζει ανάπτυξη στη χώρα και φθηνή κιλοβατώρα για να γίνει η εθνική οικονομία πιο ανταγωνιστική».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον υπουργό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι:«Το σενάριο που κατέθεσε ο υπουργός δεν έχει καμία σχέση με το σενάριο που κατέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Μάλιστα ξαφνιαστήκαμε που ο πρόεδρος δεν γνώριζε την άποψη του υπουργείου για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο χρονικό διάστημα για το τι διεκδικεί η επιχείρηση». Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Άλλα λέει ο υπουργός και άλλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ». Για το πολύκροτο θέμα των ωρών λειτουργίας, ο Α. Καράς τόνισε: «Αν υιοθετηθεί η άποψη του υπουργείου για 17.500 ώρες, μιλάμε ότι σε δύο μήνες πρέπει να κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου και η 1η και 2η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς. Αν το συνδυάσουμε με την επιλογή που είχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, να βάλει μία εταιρία να φτιάξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα επόμενα χρόνια, η εταιρία καταθέτει ευθαρσώς ότι από τη ΔΕΗ πρέπει να φύγουν 4.000 εργαζόμενοι για να μειώσει τις δαπάνες της. Παράλληλα η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη διά νόμου να απεμπολήσει έσοδα, αφού θα χάσει το 50% των πελατών της. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Υπάρχει μία επιστολή του υπουργείου το 2015 που καθορίζει ότι η ΔΕΗ θα δουλέψει 32.000 ώρες, αλλά από την άλλη ο πρόεδρος μας είπε: εγώ διεκδικώ τις 32.000 ώρες και χρειάζομαι την επιβεβαίωση του υπουργείου».
Για το θέμα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού ο συνδικαλιστής ανέφερε ότι«δεν πήραμε μία σαφή απάντηση από τον υπουργό. Όταν λέει ότι θα τον καταθέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, περίμενα να ακούσω πόσο θα είναι το ποσοστό του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ούτε σ’ αυτό ήταν σαφής».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδη «το κυρίαρχο είναι ότι αυτή η ισχύς θα λείψει από τη χώρα και τίθεται και θέμα ενεργειακής ασφάλειας. Σε αυτό το ζήτημα και σ’ αυτή την μεγάλη αλλαγή που μπορεί να συμβεί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν μπροστάρηδες, προσπαθούσαν να ανατρέψουν αυτή τη λογική. Σε κάθε περίπτωση την τελευταία περίοδο έχει εισακουστεί το αίτημα των εργαζομένων, αλλά και η ανάγκη της ΔΕΗ για να μπορέσει να κρατήσει την ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας για λόγους ασφάλειας». Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, μετά τις συναντήσεις με τον υπουργό, το ζήτημα που τίθεται είναι: «Γιατί το υπουργείο φαίνεται να επεξεργάζεται σενάρια άρσης της αδειοδότησης για 32.000 ώρες για τις μονάδες Αμυνταίου και Καρδιάς. Το ερώτημα που τίθεται από εμάς – και ενημερώθηκε επισήμως και το περιφερειακό συμβούλιο – είναι να μας απαντήσουν ποιοι είναι οι λόγοι που το υπουργείο σκέφτεται και είναι σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης να άρει αυτή τη διαδικασία».
Σύμφωνα με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, η θέση των συνδικάτων είναι: Να παραταθεί η λειτουργία των μονάδων τουλάχιστον για τον ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι να μπει στο σύστημα η «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V». Και για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, επειδή εντός του Οκτωβρίου αναμένουμε να καταθέσει η κυβέρνηση τον ενεργειακό σχεδιασμό, θα θέλαμε και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων να δούμε ποια είναι η δική τους θέση για τα ζητήματα των λιγνιτών. Το συνδικάτο έχει συγκεκριμένη θέση. Να εξαντληθεί το σύνολο των λιγνιτικών κοιτασμάτων από τα ανοιχτά ορυχεία της περιοχής.