Οι αντοχές της ΔΕΗ στην απορρόφηση κόστους από διάφορους εξωγενείς παράγοντες τελειώνουν και αυτό δείχνει να το καταλαβαίνει πλέον και η πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου, που μέχρι πρότινος αρνιόταν να ακούσει οποιαδήποτε εισήγηση για μετακύλιση του κόστους στα τιμολόγια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για πρώτη φορά στις 27 Σεπτεμβρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων με αφορμή τη σημαντική αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων (CO2) που εκείνες τις ημέρες είχε ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, φθάνοντας τα 25,79 ευρώ ο τόνος.
Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Σταθάκης μίλησε για επιμερισμό του κόστους των ρύπων CO2, ενώ προχθές άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακύλισής του στα τιμολόγια, αποδεχόμενος, όπως προκύπτει, σχετικές εισηγήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, τις οποίες επαναξιολόγησε μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της επιχείρησης.
Στις τελευταίες δηλώσεις του μάλιστα για το θέμα, ο κ. Σταθάκης έθεσε ως όριο για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων τη διακύμανση της τιμής του CO2 πάνω από τα 22 ευρώ ο τόνος. Αν και οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα υψηλή μεταβλητότητα και κυμαίνονται πλέον γύρω στα 20 ευρώ ο τόνος, η δραστική μείωση των διαθέσιμων δικαιωμάτων από τον Ιανουάριο του 2019 οπότε η Ε.Ε. θα θέσει σε ισχύ τον νέο μηχανισμό του Market Stability Reser, ο οποίος θεσπίστηκε για να δώσει ώθηση στην αγορά ρύπων, αναμένεται να εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή θα υποχρεώσει τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να δώσει το πράσινο φως στη ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια από τις αρχές του νέους έτους, αν και οι αρχικές προθέσεις του ήταν να μεταφερθούν για μετά τον Μάιο, αφού δηλαδή παρέλθει η κρίσιμη προεκλογική περίοδος.
Τι εξετάζεται
Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επιβολή ρήτρας CO2 και στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά το μοντέλο που εφαρμόζουν ήδη οι ιδιώτες πάροχοι. Ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός προβλέπει αυτόματη αύξηση των τιμολογίων στην περίπτωση που ο μέσος όρος του κόστους CO2 του αμέσως προηγούμενου τετραμήνου ή τριμήνου είναι υψηλότερος και αυτόματη μείωση αντίστοιχα στην περίπτωση που είναι χαμηλότερος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη ρήτρα ρύπων η ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει σήμερα τα τιμολόγια υψηλής τάσης και κάποιους μεγάλους καταναλωτές της μέσης τάσης.
Η ΔΕΗ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους από τη δαπάνη αγοράς δικαιωμάτων ρύπων επιβαρύνθηκε 52,2 εκατ. ευρώ ενώ για το σύνολο του έτους η δαπάνη αυτή εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, αφού οι τιμές του CO2 άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα από τον Μάιο και μετά. Το κόστος των ρύπων CΟ2 καταγράφεται ως ένας από τους σημαντικούς κινδύνους στην ενδιάμεση έκθεση για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018 της ΔΕΗ, με την επισήμανση ότι οι μονάδες της εταιρείας εκπέμπουν πλέον 30 εκατ. τόνους CΟ2 ετησίως. «Η έκθεση της μητρικής εταιρείας στον κίνδυνο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2 συνδέεται με τη δυνατότητά της να ενσωματώνει τις αυξήσεις αυτές στα τιμολόγιά της. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ενδέχεται (άμεσα ή έμμεσα) να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση, τα λειτουργικά αποτελέσματα και τη ρευστότητα του ομίλου και της μητρικής εταιρείας, δεδομένου ότι η μεταβολή της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών επηρεάζει μόνον τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης της μητρικής εταιρείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εξαμηνιαία έκθεση της ΔΕΗ.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης εξάλλου, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών του CO2, είχε ανοίξει τη συζήτηση για αύξηση των τιμολογίων από τον περασμένο Ιούλιο. «Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και συνεπακολούθως του αερίου, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο της τιμής των πιστοποιητικών CΟ2, αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής και πιέζει ασφυκτικά για άνοδο των τιμών», είχε επισημάνει με έμφαση στην ομιλία του στο συνέδριο του Εconomist ο κ. Παναγιωτάκης και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να εισακουσθεί.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ