Σε νέες περιπέτειες μπαίνει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η πολύπαθη Παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η οποία κρατιέται ανοιχτή με νύχια και δόντια και μονάχα χάρη στο φιλότιμο των ελάχιστων παθολόγων που τη στελεχώνουν, καθώς δύο γιατροί εφημερεύουν νυχθημερόν, ενώ στις εφημερίες συνδράμουν και γενικοί γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με “εντέλλεσθε”, καθώς και ιδιώτες παθολόγοι.
Ο λόγος είναι ότι παραιτείται τον Σεπτέμβριο ο επικουρικός παθολόγος, ο ένας δηλαδή από τους δύο παθολόγους που βγάζουν ουσιαστικά τις εφημερίες της κλινικής. Τελειώνει η σύμβαση του επικουρικού παθολόγου, η οποία αν και ήταν μονοετής είχε πάρει παράταση ενός έτους, συν ακόμα 6 μήνες, αλλά ο ίδιος ο γιατρός δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει. «Δεν ενδιαφέρομαι να μείνω, δεν υπάρχει διευθυντής στην κλινική εδώ και δύο χρόνια, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί, δεν έχει γίνει τίποτε από το 2014, δεν προκηρύχθηκαν έγκαιρα θέσεις που είναι αναγκαίες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η κλινική», δήλωσε στον «Π» ο επικουρικός παθολόγος Παναγιώτης Σταυρουλάκης.
Ο κ. Σταυρουλάκης μίλησε για έναν «φαύλο κύκλο» και «χρόνια δυσλειτουργία στην Παθολογική του νοσοκομείου», επισημαίνοντας:«Κάναμε με την επιμελήτρια Α΄ κ. Λάζοβιτς από 10-13 εφημερίες τον μήνα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν αντέχουμε άλλο.» Τόνισε μάλιστα ότι «πρόβλημα υπάρχει και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Παθολογικής καθώς δεν υπάρχει συνεχόμενα γιατρός στο ΤΕΠ» και πως «αυτός ο φαύλος κύκλος μόνο με προκηρύξεις ιατρικών θέσεων μπορεί να σπάσει, δεν λύνεται με το να ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε δανεικούς γιατρούς για να βγουν οι εφημερίες.»
Ο κ. Σταυρουλάκης ανέφερε ακόμη ότι «τώρα μάθαμε ότι εγκρίθηκε η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της Παθολογικής, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να προκηρυχθεί και να γίνει η αξιολόγηση των αιτήσεων που θα κατατεθούν, ίσως και ένας χρόνος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν και ειδικευόμενοι και είναι δύσκολο να έρθουν, προτιμούν νοσοκομεία κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο της Βέροιας. Εάν δεν προκηρυχθούν θέσεις γιατρών, και δεν μιλάω για μια θέση, πρέπει να έρθουν 3-4 μόνιμοι γιατροί και βέβαια ο διευθυντής, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Παθολογική.»
Την ίδια άποψη για την κατάσταση στην Παθολογική του Μποδοσάκειου διατύπωσε μιλώντας στον «Π» και ο τρίτος παθολόγος, επιμελητής της κλινικής, Αθανάσιος Μητσιάνης, ο οποίος λόγω μιας σοβαρής περιπέτειας που πέρασε με την υγεία του εργάζεται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία και στην κλινική από το πρωί έως το απόγευμα, καθώς δεν μπορεί να συνδράμει στο πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής αφού οι εφημερίες είναι βάρβαρες, από τις 3 το απόγευμα ως το πρωί της επομένης και συχνά συνεχίζεται η εφημερία εάν δεν εμφανιστεί ο ιατρός που είναι στο πρόγραμμα της εφημερίας, όπως έγινε για παράδειγμα προχθές Τρίτη που δεν εμφανίστηκε ο κ. Γιαννακίδης αν και αναγράφονταν στο πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής. «Είναι πολύ ζόρικα τα πράγματα στην Παθολογική, έχει οξυνθεί το πρόβλημα τον τελευταίο καιρό, γιατί από 1η Μαρτίου δεν έχουμε και ειδικευόμενους γιατρούς, γιατί έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της ειδίκευσής τους στην παθολογία», είπε ο κ. Μητσιάνης. Υπογράμμισε κι εκείνος την «ανάγκη προκήρυξης τουλάχιστον άλλων δύο παθολόγων και φυσικά της θέσης του διευθυντή της κλινικής, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει η κλινική.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μποδοσάκειο και δη στην Παθολογική, είναι τόσο εμφανής η έλλειψη γιατρών που σπάνια θα βρει κανείς συνοδό ασθενή να διαμαρτύρεται για τους γιατρούς. «Τους λυπάται η ψυχή μας να τους βλέπει κάθε μέρα, όλη μέρα και όλη νύχτα στο νοσοκομείο. Είναι κρίμα να είναι τόσες μέρες στο νοσοκομείο και να μην έχουν προσωπική ζωή ή κοινωνική ζωή», είναι μερικά από τα λόγια ανθρώπων που επισκέπτονται συχνά την κλινική και συμπάσχουν πραγματικά με τους γιατρούς και με το επίσης ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό.