Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) μαζί με το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) και την Ελληνογερμανική Συνέλευση και αφορούσε: ”Βέλτιστες Πρακτικές σε Πράσινες Πόλεις – Best Practices in Green Cities”, όπου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με την πλατφόρμα zoom.
Ομιλήτριες ήταν: η Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, η Μαρία Καμπούρη, Δημοτική Σύμβουλος Αστυπάλαιας, η Sarah Schweizer, Βουλευτής τοπικού κοινοβουλίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και ο Wolfram Bernhardt, Δήμαρχος Άντελσχαιμ.
Η Καλλιόπη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Δ.Μ. τόνισε πως η Δυτική Μακεδονία είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, βασιζόμενη έως τώρα στην καύση του λιγνίτη για την ενέργεια της χώρας. Ο 21ος αιώνας θα στηριχθεί στις ΑΠΕ, στην πράσινη ενέργεια για μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, μιλώντας για ενεργειακή και δίκαιη μετάβαση, αφού ως το 2028 θα γίνει πλήρης απολιγνιτοποίηση στην περιοχή.
Η Μαρία Καμπούρη μιλώντας για την Αστυπάλαια αναφέρθηκε πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης, για την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον του νησιού. Η ενέργεια που έχει η ‘’πεταλούδα του Αιγαίου’’ στηρίζει προγράμματα για την ευζωία (πχ. Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο). Σήμερα με πρωτοβουλία του κράτους και τη συνδρομή της VW η Αστυπάλαια θα γίνει το πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί, με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, για βελτίωση του τρόπου ζωής κατοίκων και επισκεπτών (ηλεκτρική κινητικότητα, χρήση ΑΠΕ, ποιοτικές υποδομές, υπηρεσία μοιραζόμενων οχημάτων, μέσω ηλεκτρικών mini λεωφορείων όλο το χρόνο κλπ), κάνοντας την Αστυπάλαια ελκυστική για βιώσιμο τουρισμό.
Η Sarah Schweizer, Βουλευτής τοπικού κοινοβουλίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανέφερε τους στόχους για το κλίμα και τις ΑΠΕ, σε μια περιοχή που η βιομηχανία είναι πολύ ανεπτυγμένη και είπε πως θα πρέπει να προστατευθεί, όπως και οι θέσεις εργασίας. Μιλώντας για την προστασία του κλίματος εξήρε τη συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο και τη βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση και τις ΑΠΕ. Ενώ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο πρατήριο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κοντά στον αυτοκινητόδρομο.
Ο Wolfram Bernhardt, Δήμαρχος Άντελσχαιμ τόνισε πως η περιοχή του αξιοποιεί τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία. Με στόχο την παραγωγή ενέργειας σε μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μη ορατές από κατοικίες. Δημιουργία μοντέλου όπου οι φόροι και τα κέρδη θα μένουν στην περιοχή και απόδοση στην πόλη, με συμμετοχή της και δημιουργία συνεταιρισμού, με τους κατοίκους-μετόχους και δικαίωμα βέτο στις όποιες αποφάσεις της επιχείρησης κλπ.
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος Δομίνα Διαμαντοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Henri Bohnet, Διευθυντής, Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο, η Μαρία-Λουίζα Μαντζαφλάρη, Διευθύντρια Ελληνογερμανικής Συνέλευσης – Γραφείο Αθηνών και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), Νεκτάριος Καλαντζής.