Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών με θέμα: «9η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών», στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, χθες Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Συντονιστή του Δικτύου Αντώνη Παυλίδη, ο οποίος ανέλυσε τη συγκρότηση, τους στόχους και τα ζητήματα που τίθενται εκ μέρους του Δικτύου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Χρήστου Δημόπουλου, Προέδρου του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, του Δημήτρη Παντέλα, εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και του Βασίλη Πάντσιου, Προέδρου της Ομοσπονδίας των Ρομά.
Πριν τις ομιλίες, ο Συντονιστής της εκδήλωσης, Πρέσβης ε. τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, διάβασε το μήνυμα του Σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί, εξαιτίας έκτακτου φόρτου εργασίας, που είχε σχέση με τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «το κόκκινο ποτάμι». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος ανέλυσε ιστορικά γιατί ο ελληνισμός δεν πραγματοποίησε γενοκτονίες, ενώ, σχετικά με την ανάγκη διεθνοποίησης και αποκατάστασης των Γενοκτονιών, αναφέρθηκε στη μεγάλη δύναμη της εικόνας και ειδικά του κινηματογράφου, ο οποίος «βάζει σε κίνηση την ψυχή».
Ο άλλος ομιλητής Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ανέλυσε τη νομική διάσταση των Γενοκτονιών, καταλήγοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αγωνίζεται για την αναγνώριση των Γενοκτονιών των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα παραδώσουμε τις γενοκτονίες αυτών των λαών στη λήθη, δεν θα προδώσουμε ποτέ αυτούς τους λαούς, που βίωσαν τη φρίκη και τη βαρβαρότητα».
Μετά από μια σύντομη συζήτηση, ο Συντονιστής του Δικτύου Αντώνης Παυλίδης παρουσίασε στο ακροατήριο το ψήφισμα της εκδήλωσης, που εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία του Δικτύου, αποτελούμενη από τους: Αντώνη Παυλίδη, Συντονιστή, Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο, Πρέσβη ε. τ. και Κυριάκο Μπατσάρα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, για να του επιδώσει το Ψήφισμα της εκδήλωσης. Η αντιπροσωπεία του Δικτύου ευχαρίστησε τον κ. Πρόεδρο για την αποδοχή του αιτήματος να συναντηθεί μαζί του και του ανέλυσε το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Εκείνος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας για την επίσκεψη και δεσμεύτηκε να επιδώσει αντίγραφα του ψηφίσματος στα κόμματα της Βουλής, στα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, καθώς και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Από το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ
Όλοι εμείς, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου Αθηναίων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών με την ευκαιρία της 9ης Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων των Γενοκτονιών και αποτροπής του εγκλήματος της Γενοκτονίας:
- Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ’ όλους τους λαούς του κόσμου που έχουν υποστεί το έγκλημα της Γενοκτονίας και διαβεβαιώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τόσο για τη διεθνή αναγνώριση των Γενοκτονιών που πραγματοποιήθηκαν, όσο και για την αποτροπή άλλων στο μέλλον, έναν αγώνα που ξεκίνησε ο μέγας ανθρωπιστής Raphael Lemkin, τον οποίο έχουμε ήδη ανακηρύξει από το 2016 σε «Δίκαιο» για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους και παράλληλα ζητάμε από τους Δήμους της χώρας να δώσουν το όνομά του σε κεντρικές οδούς και πλατείες των πόλεών τους.
- Ζητάμε απ’ τη Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσει στην αναγνώριση των και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, μετά τις αναγνωρίσεις των Γενοκτονιών των λοιπών χριστιανικών λαών της Ανατολής, που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο, απ’ τον ίδιο θύτη, στις αρχές του 20ου αιώνα, τη γενοκτονία των Yezindi από το Daesh, καθώς και τις ξεχασμένες γενοκτονίες της Ναμίμπια πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και των Ρομά κατά τη διάρκεια του 2ου αντίστοιχα, από τον ίδιο θύτη, τη Γερμανία. Να προχωρήσει παράλληλα στην έκδοση του τόμου της Γενοκτονίας του Κ. Φωτιάδη, που είχε εκδώσει το 2004 και παρότι μεταφράστηκε στις 6 βασικές ξένες γλώσσες, παραμένει στα συρτάρια. Παράλληλα να αποστείλει ένα αντίτυπο του τόμου αυτού στα σχολεία.
- Το Υπ. Παιδείας να διορθώσει τη λαθροχειρία που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια σε βιβλίο ιστορίας της Γ’ Λυκείου, με την αφαίρεση του τμήματος της διδακτέας ύλης που αναφέρεται στη Γενοκτονία. Παράλληλα να ξεκινήσει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εισαγωγή της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής στα σχολικά εγχειρίδια.
- Από τους Δήμους της χώρας, που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και βρίσκονται εν δυνάμει δίπλα μας, ζητάμε την ανέγερση μνημείων της Γενοκτονίας σε κεντρικά σημεία των πόλεων, για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές ότι οι λαοί είναι εδώ κι απαιτούν από εκείνους που έκαναν εγκλήματα τέτοιου μεγέθους, να λογοδοτήσουν στην ανθρωπότητα. Αυτό όχι μόνο θα είναι εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον, αλλά ακόμη έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα τώρα, το 2019, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας του ελληνισμού της Ανατολής.
- Το σύνθημά μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) είναι: Μια Γενοκτονία, Μια Στρατηγική, Ένα Μνημείο, Ένας Αγώνας, Μια Αναγνώριση.