Να μπει τέλος στη «μαύρη σελίδα» του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτησε από το βήμα του ΟΤ FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας τον πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Σημανδράκο να αποχωρήσει άμεσα από τη θέση του.
«Ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΠΕΚΕ γιατί πραγματικά απεδείχθη δεν είναι ικανός. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν μπορεί να διοικήσει», είπε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, απαριθμώντας τα «κακώς κείμενα» του Ευάγγελου Σημανδράκου, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι οι ελεγκτές της ΕΕ για τις κοινοτικές ενισχύσεις που πραγματοποίησαν ελέγχους στη χώρα μας «δεν έφυγαν ευχαριστημένοι».
«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση μας: Η μαύρη σελίδα με τον Ευάγγελο Σημανδράκο τελειώνει. Φύγετε τώρα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι για τους αγρότες και όχι για τις εταιρείες.
Αναφερόμενος στο τι πραγματικά συνέβη με την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, αλλά και το ποιες είναι οι ευθύνες της διοίκησης του Οργανισμού, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι για πρώτη φορά φέτος με τη νέα ΚΑΠ προβλέπονται 236 εκατ. λιγότερα. Από τα 836 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλονταν στα τέλη Οκτώβριου, η σημερινή διοίκηση δεν κατάφερε να απορροφήσει επιπλέον 88 εκατ. ευρώ. «Τα χρήματα αυτά η Κοινότητα τα δίνει για τους αγρότες. Δεν τα δίνει για τα Ταμεία»,τόνισε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι από το 2015 εκκρεμούν περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι αν και δικαιώθηκαν από τη δικαιοσύνη, ακόμα δεν τους έχουν αποδοθεί αποζημιώσεις, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα υπάρχουν.
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, εντοπίστηκαν μια σειρά περιπτώσεων που κακώς έπαιρναν ενισχύσεις και έπρεπε να ελεγχθούν. «Περίπου 16.000 ΑΦΜ είναι δεσμευμένα και επί 3 χρόνια δεν έχουν ελεγχθεί από τον Οργανισμό. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό στη δικαιοσύνη τώρα, αλλά αν δεν υπάρχει κακώς είναι δεσμευμένα αυτά τα χρήματα», υπογράμμισε
Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και τα αγροτικά επιμελητήρια
Έτοιμος για διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024. Παράλληλα, τον Ιανουάριο αναμένεται να έρθει νομοσχέδιο για τα Αγροτική Τμήματα στα επιμελητήρια της χώρας.
Ο νέος κανονισμός, θα αντικαταστήσει τον παλαιότερο μετά από 25 χρόνια, και όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, θα περιλαμβάνει περισσότερους κινδύνους, κλάδους θα είναι ευέλικτος και θα λειτουργεί με διαφάνεια.
Οι κατηγορίες ασφάλισης στον ΕΛΓΑ θα είναι τρεις με έναν υποχρεωτικό και δύο προαιρετικές, ενώ όπως ανέφερε ο ΥπΑΑΤ, η εισφορά θα διαμορφωθεί αναλόγως με το «πακέτο» παροχών που θα επιλέξει ο παραγωγός. Ανοιχτό όμως άφησε το ενδεχόμενο, η εισφορά να είναι πιο ακριβή για κάποιους κλάδους.
Παράλληλα, στον ΕΛΓΑ θα ενταχθούν και κλάδοι, που μέχρι πρότινος δεν ασφαλίζονταν όπως τα θερμοκήπια, η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, η αλιεία, τα αρωματικά φυτά.
«Είμαστε εδώ. Ο ΕΛΓΑ θα ανήκει στον κόσμο του πρωτογενή τομέα, με διαφάνεια και ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά.
Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας
Στα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει το ΥπΑΑΤ με την πληγείσα Θεσσαλία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης, καταθέτοντας τόσο τα στοιχεία από τις ζημιές όσο και τα ποσά των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί ως προκαταβολές αλλά και αυτά που αναμένονται.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, το «πρότζεκτ» της Θεσσαλίας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα 6μηνο, αλλά θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια, αναφέροντας βήμα – βήμα τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ανακοίνωσε δε ότι στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν αποζημιώσεις
Στο πρώτο 2μηνο του 2024 θα βρίσκεται σε θέση του ΥπΑΑΤ να ανακοινώσει τα ποσά, την διαδικασία αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των κτημάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό στις παρακάρλιες περιοχές της Θεσσαλίας.
Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση της δενδροκαλλιέργειας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, το πόρισμα του καθηγητή κ. Αυγουλέα, με βάση το οποίο θα δοθεί στον ΕΛΓΑ ένας τιμοκατάλογος αποζημιώσεων για κάθε δένδρο που έχει υποστεί ζημιά.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις προκαταβολές αποζημιώσεων που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ και στα μέτρα που είναι σε εξέλιξη.
Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ.
Επίσης θύμισε ότι:
Μη ασφαλισμένοι (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών) θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023.
Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή. (Γενναία αποζημίωση έως 22 Δεκεμβρίου)
Επίσης είπε ότι από Κρατική Αρωγή έχουν καταβληθεί, 24 εκατ. € σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για απώλεια πάγιου εξοπλισμού.
Υπενθύμισε ακόμη ότι οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο και να ανακατασκευάσουν σύγχρονους στάβλους, σε εφαρμογήτουμέτρου5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ. Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.
Επιπλέον τόνισε ότι:
Εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης οι επιλαχόντες και το πρόγραμμα ενισχύθηκε με 20 εκατ. φθάνοντας τα 37 εκατ.
Αλιεία 2,1 εκατ. ευρώ απώλεια εισοδήματος.
Ο επίτιμος καλεσμένος της Agrotica 2024 και οι 9 του Νότου
Επίτιμος καλεσμένος της Agrotica 2024, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης, θα είναι ο γενικός διευθυντής του FAO, Qu Dongyu, ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής στα εγκαίνια της έκθεσης.
Επίσης, ανέφερε ότι έχουν προσκληθεί στην έκθεση και ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας, αλλά και ο Τούρκος ομόλογός τους.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΕUMED-9, δηλαδή της ομάδας των εννέα μεσογειακών χωρών που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρο και φυσικά Ελλάδα), τον Ιανουάριο, όπου στην ατζέντα των συζητήσεων έχουν μπει τρία ζητήματα από ελληνικής πλευράς: Πρώτον, η κλιματική κρίση και το πώς θα ενεργοποιηθούν καλύτερα τα αντανακλαστικά της Ευρώπης, δεύτερο η ακαρπία και ο περονόσπορος, αλλά και το πώς θα στηριχθούν αγροτικά προϊόντα, και τρίτον τα ψάρια εισβολείς που έχουν έρθει στις ελληνικές θάλασσες και ταλαιπωρούν τους αλιείς.
«Όσοι πιστεύουν ότι το ΥπΑΑΤ είναι μόνο επιδοτήσεις είναι γελασμένοι», είπε καταλήγοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαρακτηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα ως έναν «γίγαντα που κοιμάται».
Πηγή: https://www.in.gr