Την επίσπευση των διαδικασιών εκκένωσης του οικισμού των Αναργύρων, Τοπική Κοινότητα του δήμου Αμυνταίου, ζήτησε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφηρμοσμένης Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των Αναργύρων. Καθώς, όπως είπε, τα ρήγματα στους Αναργύρους από την μεγάλη κατολίσθηση του περασμένου Ιουνίου στο ορυχείο Αμυνταίου διευρύνονται, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εκκενωθούν επίσης και σπίτια στο γειτονικό οικισμό Βαλτόνερων που βρίσκονται σε ρηξιγενή ζώνη του οικισμού.
«Τα φαινόμενα στους Αναργύρους μετά την πρώτη εκδήλωσή τους διαρκούν και παίρνουν και έναν επιταχυνόμενο χαρακτήρα θα έλεγα. Εμείς από το Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνουμε συνεχώς τις μετρήσεις και βλέπουμε ότι και οι επιφανειακές διαρρήξεις αλλά και το ανάγλυφο μεταβάλλονται συνεχώς, με αποτέλεσμα όλο το χωριό να είναι σε άμεσο κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Τα δεδομένα, σημείωσε «είναι αυτά που διακρίναμε στην αρχή, ότι θα υπάρχει μια οπισθοδρομούσα κατολισθητική διαδικασία. Αυτή την επιβεβαιώσαμε και με πηγές μεθοδολογίας αλλά και με εναέριες και με διαστημικές μεθοδολογίες μέσα από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων εξελιγμένων φωτογραφιών με drone (ντρον) τα οποία πετάμε στην περιοχή, δεδομένων εξελιγμένων που πετάμε από την αρχή. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται συνεχώς» και υπογράμμισε: «Εκείνο το οποίο ενδεχομένως να δρομολογήσει και άλλα φαινόμενα, ενδεχομένως να είναι μια αφορμή η οποία μπορεί να είναι μια έντονη βροχόπτωση ή μια ασθενής σεισμική κίνηση ή μια ανθρωπογενής επέμβαση στην περιοχή.»
Αναφερόμενος στο γειτονικό οικισμό των Βαλτόνερων, ο κ. Λέκκας είπε, ότι «ο κίνδυνος εντοπίζεται προς το παρόν σε ένα μικρό τμήμα. Είναι μια ρηξιγενής ζώνη στο κέντρο του χωριού και μια ζώνη η οποία είναι 30 μέτρα εκατέρωθεν του κυρίου ρήγματος. Εκεί πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Βέβαια στο άλλο το χωριό μέχρι τώρα δεν έχουμε διακρίνει αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά με βάση τις έρευνες τις οποίες κάναμε και οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς, θα διαπιστώσουμε και εκεί κατά πόσο η επικινδυνότητα είναι μεγάλη.»
Στη λαϊκή συνέλευση ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αναργύρων, Γιώργος Τσισμαλίδης, ενημέρωσε τους κατοίκους για την πορεία καταγραφής των σπιτιών του οικισμού που απαλλοτριώνονται, καθώς και στην έναρξη καταγραφής των αγροτεμαχίων και ζήτησε ένταση της αστυνόμευσης στον οικισμό, επιδότηση των βιοτεχνών και των αγροτών- κτηνοτρόφων καθώς και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Για την πορεία μετεγκατάστασης του οικισμού στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας ενημέρωσαν ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΚΟ ΑΕ Γιώργος Αμανατίδης, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εγκρίνεται την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας η πολεοδομική Μελέτη του νέου οικισμού των Αναργύρων.
Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε από την πλευρά του ότι η περιφέρεια επισπεύδει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και δίνει έμφαση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα της ασφάλειας των κατοίκων, γι’ αυτό και επιστράτευσε τον καθηγητή κ. Λέκκα για την παρακολούθηση του κατολισθητικού φαινομένου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καθυστέρηση που σημειώνεται στην παρουσίαση των πορισμάτων της ΔΕΗ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μετακινηθούν οι κάτοικοι των Βαλτονέρων που διαμένουν στη ρηξιγενή ζώνη του οικισμού «με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη καθυστέρηση παρουσίασης των πορισμάτων της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, που προξένησε σοβαρές ζημίες στον οικισμό των Αναργύρων και ξεσπίτωσε ένα ολόκληρο χωριό, στηλιτεύτηκε επίσης έντονα από κατοίκους του οικισμού και από το μέλος της Επιτροπής Αγώνα των Αναργύρων, δικηγόρο Γιάννη Πατσίκα.
Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας και Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Κώστας Γέρου, ο δήμαρχος Αμυνταίου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, καθώς και εκπρόσωπος της υπηρεσίας της περιφέρειας που διενεργεί την καταγραφή των ακινήτων των κατοίκων των Αναργύρων.