Επιστημονική συνάντηση με θέμα «ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στις 5 και 6 Μαρτίου στην Αίθουσα τελετών παλαιού κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θα γίνουν 62 ανακοινώσεις σχετικές με την έρευνα που διεξάγεται στον βορειοελλαδικό χώρο από τον Έβρο ως την Καστοριά.
Πρόγραμμα ανακοινώσεων που αφορούν στην αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται στο νομό Κοζάνης:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
ΑΠΟΓΕΥΜΑ:
16:45 : Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη,
«Λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ: η ανασκαφική έρευνα κατά το 2018-2019».
17:00 : Α. Κατσαβέλη, Σ. Τριανταφύλλου, Χ. Ζιώτα, Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη,
«Οστεολογική μελέτη νεολιθικών ταφών καύσεων από τις θέσεις Κλείτος και Τούμπα Κρεμαστής Κοιλάδας του νομού Κοζάνης».
17:15: Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, Ε. Γεροφωκά, Σ. Ελευθεριάδου, Γ. Καβουρίδου,
«Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο: αιολική ενέργεια και αρχαιότητες».
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ
- Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη:
«Λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ: Η ανασκαφική έρευνα κατά το 2018-2019»
Τη διετία 2018-2019 στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ ανασκάφηκαν:
Στο Νότιο Πεδίο, στην κοινότητα Κλείτου, ολοκληρώθηκε η ανασκαφή στη θέση Κρυόβρυση. Στο ανατολικό τμήμα διερευνήθηκαν: οικισμός της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου, προνεολιθικό στρώμα, οικιστικά κατάλοιπα της μέσης και νεότερης/τελικής νεολιθικής περιόδου, της πρώιμης εποχής χαλκού, και των ελληνιστικών έως βυζαντινών χρόνων. Επίσης, σε μικρή απόσταση, οικισμός και νεκροταφείο της ύστερης εποχής χαλκού.
Στο λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής, στις παρυφές και εντός της κοινότητας, ανασκάφηκαν σε 10 σημεία ελληνιστικές αγροικίες (2), οικιστικά κατάλοιπα της περιόδου (2), της πρώιμης εποχής σιδήρου (3) και των μεταβυζαντινών χρόνων (3). Επίσης, ταφές των κλασικών και ελληνιστικών, και νεκροταφείο των μεταβυζαντινών.
- Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, Ε. Γεροφωκά, Σ. Ελευθεριάδου και Γ. Καβουρίδου:
«Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο: Αιολική Ενέργεια και Αρχαιότητες»
Κατά τα έτη 2018-2019 στα βορειοδυτικά του νομού Κοζάνης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έργου «Αιολικό πάρκο: Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο». Κατά την επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών του έργου εντοπίστηκαν αρχαιότητες και ακολούθησε σωστική ανασκαφή σε τέσσερα σημεία: στον Ανθότοπο, στη θέση 1) Μπεκρεβένικος διερευνήθηκαν επιχώσεις οικισμού ελληνιστικών χρόνων, στις θέσεις 2) Γρατσιάνη και 3) Σουλούτερε ανασκάφθηκε συγκρότημα κεραμικών κλιβάνων υστεροβυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων και στην Ποντοκώμη στη 4) θέση Αλώνια ανασκάφθηκε οικισμός και ταφικό σύνολο του τέλους της ύστερης εποχής χαλκού και των αρχών της εποχής σιδήρου. Λόγω της σημαντικότητας των ευρημάτων για την περιοχή κρίθηκε αναγκαία η κατά χώρα διατήρησή, προστασία και ανάδειξή τους.
- Α. Κατσαβέλη, Σ. Τριανταφύλλου, Χ. Ζιώτα, Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη,
«Οστεολογική μελέτη νεολιθικών ταφών καύσεων από τις θέσεις Κλείτος και Τούμπα Κρεμαστής Κοιλάδας του νομού Κοζάνης»
Η πρόσφατη μακροσκοπική μελέτη των ανθρώπινων οστών, σε συνδυασμό με τα ανασκαφικά δεδομένα, συνθέτει την εικόνα που έχουμε για τις θέσεις Κλείτος και Τούμπα Κρεμαστής Κοιλάδας. Παράμετροι όπως το φύλλο και η ηλικία των ατόμων παρέχουν στοιχεία δημογραφίας, ενώ οι θερμικές αλλοιώσεις των καμένων οστών μας δίνουν πληροφορίες σχετικές με τις συνθήκες της καύσης. Επιπλέον, ταφονομικές παρατηρήσεις βοηθούν στην κατανόηση της εν λόγω ταφικής πρακτικής και προσθέτουν δεδομένα στη μεταχείριση των νεκρών στην περιοχή της Μακεδονίας της Νεολιθικής περιόδου. Τα αποτελέσματα της οστεολογικής έρευνας και η ένταξή τους στο χωρικό και χρονικό πλαίσιο αποτελούν το περιεχόμενο της παρούσας ανακοίνωσης.