Το έργο αποκατάστασης της κατολίσθησης στο δρόμο Βελβεντού- Καταφύγιου επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας δημοσιογραφική αποστολή, συνοδευόμενη από τον αντιπερειφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά και τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Γρίβα.
Η επιτόπια επίσκεψη έγινε επειδή αμφισβητήθηκε από τον Δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιο Κοσματόπουλο ότι το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση. Αντιθέτως ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι ξαναέγινε κατολίσθηση και για το Καταφύγι «Δεν περνάει ούτε μύγα ή πας μόνο με ελικόπτερο».
Κατά την ξενάγηση των δημοσιογράφων στο χώρο τα ΜΜΕ κατέγραψαν την πρόοδο του έργου και τις εργασίες που ήδη έγιναν. Συγχρόνως η δημοσιογραφική αποστολή μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη και τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών πέρασαν προς το Καταφύγι, σε ένδειξη ότι ο δρόμος είναι προσπελάσιμος. Σε δηλώσεις τους ο Π. Πλακεντάς και ο Κ. Γρίβας δήλωσαν ότι «υλοποιήθηκε το 95% του έργου και το υπόλοιπο 5% θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί συνολικά το πολύ σε έναν μήνα». Επίσης ο Π. Πλακεντάς πρόσθεσε ότι «ήταν ένα πολυδαίδαλο και δύσκολο έργο το οποίο ολοκληρώνεται με επιτυχία».
Η ιστορία της κατολίσθησης είναι και πολύπλοκη και εν πολλοίς αμαρτωλή, με την έννοια ότι υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο παρελθόν και το πρόβλημα ταλανίζει τους κατοίκους της περιοχής για περίπου μία δεκαετία. Το έργο αποκατάστασης της κατολίσθησης στο δρόμο Βελβεντού – Καταφυγίου, προϋπολογίστηκε στα 2.430.000 ευρώ και με την έκπτωση του εργολάβου συμβατοποιήθηκε με 1.311.806,19 ευρώ. Χρόνος παράδοσης ορίστηκε η 30/11/2017. Χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 8/3/2014 και η σύμβαση υπογράφτηκε στις 27/5/2014. Χρειάστηκε να γίνει και μία συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 493.277,21 ευρώ, με χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο, ανεβάζοντας το τελικό κόστος σε περίπου 1,8 εκ. ευρώ. Η περαίωση των εργασιών της συμπληρωματικής σύμβασης, επίσης προβλέπει την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2017.
Η συμπληρωματική σύμβαση κρίθηκε αναγκαία λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής. Ειδικότερα, η μελέτη ξεκίνησε το 2011 και το έργο εντάχθηκε το 2013. Στο μεταξύ σ’ αυτό το διάστημα και μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες, το κατολισθητικό φαινόμενο επεκτάθηκε, οπότε ήταν απαραίτητη νέα συμπληρωματική μελέτη.
Βεβαίως, η υπόθεση ξεκινάει πολύ νωρίτερα, από το 2006. Όταν ξεκίνησε η βελτίωση του χωματόδρομου που συνδέει το Βελβεντό με το Καταφύγι, μήκους 24 χιλιομέτρων. Το έργο κατασκευάστηκε με χρήματα της Ε.Ε., κόστισε 2,5 εκ. ευρώ και ολοκληρώθηκε το 2008. Στο μεταξύ, το 2007 είχε ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στα Πιέρια, η οποία αποτέφρωσε 15.000 στρέμματα δάσους. Σαν συνέπεια της πυρκαγιάς, λόγω της διάβρωσης του εδάφους, ήρθε η μεγάλη κατολίσθηση το 2009, αποκόβοντας από τότε το Καταφύγι από το Βελβεντό, ενώ κόβεται η πρόσβαση και προς Κατερίνη. Αυτή η φυσική καταστροφή κατέστησε άχρηστο και μη λειτουργικό τον βελτιωμένο δρόμο Βελβεντού – Καταφυγίου, για τον οποίο είχαν ήδη δαπανηθεί 2,5 ευρώ από κοινοτικά κονδύλια. Δεδομένου ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μόνο λειτουργικά έργα και επειδή η κατολίσθηση κατέστησε μη λειτουργικό τον δρόμο, η περιφερειακή Αρχή βρέθηκε στο δίλημμα: Συνεχίζει το έργο αποκαθιστώντας την κατολίσθηση ή το σταματάει, οπότε επιστρέφει τα 2,5 εκ. ευρώ; Επέλεξε το πρώτο και δημοπράτησε το έργο αποκατάστασης της κατολίσθησης τον Μάρτιο του 2014. Η επιλογή αυτή είναι και η απάντηση της περιφερειακής Αρχής στον δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού για την επιλογή του συγκεκριμένου δρόμου με την οποία ο Α. Κοσματόπουλος εκφράζει την κάθετη διαφωνία του, όμως σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να επιστραφούν τα 2,5 εκ. ευρώ στην Ε.Ε. από εθνικούς πόρους.
Για να φτάσει το έργο στο τελικό στάδιο έχουν γίνει εργασίες όπως εκσκαφές, μπετά, τοίχοι αντιστήριξης, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, αγκυρώσεις κ.λ.π. Απομένει η ρήψη ασφάλτου η οποία καθυστέρησε λόγω των βροχοπτώσεων του Ιουνίου και η τοποθέτηση μιας «βραχοπαγίδας» για την ασφάλεια των διερχομένων.