Η επιχείρηση έχει επωμιστεί 2 δις ευρώ έκτακτες δαπάνες, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό μέρος αντισταθμίστηκε από έκτακτα έσοδα
Με διαφημιστική καταχώρηση στo σύνολο των κυριακάτικων εφημερίδων διατυπώνει η ΔΕΗ τα αιτήματα της προς την κυβέρνηση, ανοίγοντας δημοσίως μια συζήτηση που γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα στο παρασκήνιο και όπως φαίνεται έχει τροφοδοτήσει κατά ορισμένους ένταση στις σχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με το υπουργείο Ενέργειας.
Παρά ταύτα η ΔΕΗ με τον τρόπο αυτό στόχευσε να απαντήσει στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας καθώς οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου της και του υπουργού Γιώργου Σταθάκη παραμένουν πολύ καλές.
Οι τιμές του ρεύματος οι οποίες έχουν παραμείνει σταθερές τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να απορρίπτει για προφανείς πολιτικούς λόγους την υιοθέτηση ακόμη και ρήτρας ρύπων που εισηγείται η διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την κατακόρυφη άνοδο των τιμών του CO2.
Εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το τρίτο τρίμηνο του έτους, αλλά και της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στις 15 Δεκεμβρίου, η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών δημοσιοποιείται εμμέσως πλην σαφέστατα.
Ο κ. Σταθάκης αφού φλέρταρε με την ιδέα της αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, πλέον δηλώνει ότι έλαβε μέτρα (κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ και Τέλους Λιγνίτη) και δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα μιλάει για κίνδυνο η ΔΕΗ να βρεθεί σε «αχαρτογράφητα νερά» εφόσον αποτύχει ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες που διενεργείται από την ίδια.
Μ. Παναγιωτάκης: «Εμείς κάναμε το χρέος μας»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ έχει κάνει το χρέος της προς την κοινωνία και την οικονομία και καλεί την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ενέργειας να κάνουν το χρέος τους προς τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας επιστρέφοντάς της αυτά που της οφείλουν.
Αυτά τα έχει πει ο κ. Παναγιωτάκης σε δυο πρόσφατες συνεντεύξεις σε εφημερίδες, ενώ τα λέει και η ολοσέλιδη καταχώρηση με τίτλο: «ΔΕΗ, ισχυρό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» που δημοσιεύθηκε σε όλο τον Τύπο.
Στην καταχώρηση αναφέρεται ότι από το 2015 η ΔΕΗ έχει επωμιστεί 2 δις ευρώ έκτακτες δαπάνες και ότι μόνο μικρό μέρος από αυτές αντισταθμίστηκε από έκτακτα έσοδα.
Συγκεκριμένα μεταξύ των έκτακτων δαπανών οι οποίες προέκυψαν από πολιτικές αποφάσεις του ΥΠΕΝ αναφέρονται τα εξής:
• Επιβάρυνση για τις ΑΠΕ (κάλυψη ελλειμμάτων Ειδικού Λογαριασμού), 535 εκατ. ευρώ.
• Επιβάρυνση για το άνοιγμα της αγοράς (Δημοπρασίες ΝΟΜΕ) μέχρι το τέλος του 2018, 310 εκατ. ευρώ
• Επιβάρυνση από την υπόθεση Energa Hellas Power, 126 εκατ. ευρώ.
• Bonus σε ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος μέσω των Πιστοποιητικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, 73 εκατ. ευρώ.
• Διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας κατά την ενεργειακή κρίση του 2017, 70 εκατ. ευρώ.
Στην κοινωνική συνεισφορά της ΔΕΗ υπολογίζονται:
• Η έκπτωση συνέπειας 15%
• Η μη μετακύλιση επιβαρύνσεων στην κατανάλωση
• Η εφαρμογή της πληρέστερης κοινωνικής πολιτικής στην ιστορία της ΔΕΗ
• Η στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και αγροτικής παραγωγής.
• Η διασφάλιση ομαλής τροφοδοσίας νησιών.
Έκτακτα έσοδα και διεκδικήσεις
Τέλος, στην καταχώρηση αναφέρονται και τα έκτακτα έσοδα που έχει λάβει η ΔΕΗ και συγκεκριμένα:
• Τα 360 εκατ. ευρώ που έλαβε για οφειλόμενες από το δημόσιο Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της περιόδου 2012 – 2016
• Τα 404 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από την πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Ωστόσο και στις δυο προαναφερόμενες περιπτώσεις η ΔΕΗ δεν έλαβε τα ποσά που εδικαιούτο. Και αυτό διότι στη μεν περίπτωση των ΥΚΩ υπολόγιζε ότι τα οφειλόμενα από το δημόσιο ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο «κούρεψε» η ΡΑΕ, στη δε περίπτωση του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο εκχώρησε με ελάχιστο τίμημα το 51% της εταιρίας στο δημόσιο, αλλά πλήρωσε και τους φόρους μεταβίβασης.
Το πακέτο των παρεμβάσεων που διεκδικεί η ΔΕΗ, ώστε να ισορροπήσει η οικονομική της κατάσταση συνοψίζεται στα εξής:
• Πλήρης αποζημίωση για τα ΥΚΩ των απλήρωτων λογαριασμών ύψους περίπου 1 δις ευρώ.
• Επιστροφή του ΕΦΚ για την κατανάλωση ντίζελ για την ηλεκτροδότηση των νησιών ύψους 140 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016.
• Απαλλαγή από τον φόρο που σχετίζεται με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ για το 51% που η ΔΕΗ δεν εισέπραξε ανάλογο τίμημα, ύψους 137 εκατ. ευρώ
• Κατανομή ΑΔΙ και στις μονάδες λιγνίτη.
Πέραν αυτών βεβαίως η ΔΕΗ συνεχίζει να διεκδικεί και την υιοθέτηση ρήτρα ρύπων για όλα τα τιμολόγια παρά το γεγονός ότι η τιμή του CO2 φαίνεται να αποκλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα έχει υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις της με τη βιομηχανία για τα νέα συμβόλαια παροχής ρεύματος, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η άσκηση πολιτικής στήριξης προς την εγχώρια βιομηχανία δεν είναι υποχρέωση της ΔΕΗ αλλά της πολιτείας.
Πηγή: www.worldenergynews.gr