Φόβο σπέρνει ένα ετοιμόρροπο σπίτι στον Πελαργό, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αμυνταίου, στους κατοίκους του οικισμού, καθώς αν και κρίθηκε επικίνδυνο και ως εκ τούτου κατεδαφιστέο από τις αρμόδιες υπηρεσίες το 2007 δεν έχει κατεδαφιστεί ακόμα και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα των περιοίκων και κυρίως των παιδιών στη συγκεκριμένη γειτονιά του οικισμού.
«Πρόκειται για ένα παλιό ισόγειο κτίσμα, που είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή και λάσπη, με ξύλινα σενάζ και ξύλινη στέγη με επικάλυψη από κεραμίδια, το οποίο χρησίμευε στο παρελθόν για κατοικία ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως ατμόμυλος.
Τμήματα της λιθοδομής έχουν καταρρεύσει και σε αρκετά σημεία η λιθοδομή έχει αποδιοργανωθεί και εμφανίζει απόκλιση από την κατακόρυφο. Τμήματα του ξύλινου σενάζ είναι αποσαρθρωμένα. Η στέγη παρουσιάζει φθορές, βυθίσεις και σοβαρές ζημίες. Από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι ένα σημαντικό σε μέγεθος τμήμα του κτίσματος ρυμοτομείται.» Τα παραπάνω αναφέρει ο αρμόδιος μηχανικός της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Χωροταξίας της πρώην Ν.Α. Φλώρινας στην αναθεωρητική έκθεση επικίνδυνης οικοδομής από άποψη στατική και δομική (ετοιμόρροπου) που συντάχθηκε στις 12/10 του 2007, καθώς είχε προηγηθεί στις 5 Ιουλίου του ιδίου έτους αντίστοιχη έκθεση επικίνδυνης οικοδομής, κατά της οποίας ωστόσο υπέβαλε ένσταση ο ιδιοκτήτης του κτίσματος.
Στην αναθεωρητική αυτή έκθεση λοιπόν ο αρμόδιος μηχανικός αποφαίνεται ότι:
«Το εν λόγω κτίσμα είναι επικίνδυνο από στατική και δομική άποψη και για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πρέπει αυτό να κατεδαφιστεί μέχρι θεμελίων και να απομακρυνθούν τα υλικά.» Επισημαίνει δε ότι «οι παραπάνω εργασίες πρέπει να εκτελεσθούν εντός προθεσμίας 15 ημερών από τη νόμιμη κοινοποίησης της παρούσης, με επίβλεψη αρμοδίου από το Νόμο τεχνικού, χωρίς να απαιτείται η εκκένωση του κτιρίου από ενοίκους εφόσον είναι ακατοίκητο» και υπογραμμίζει μάλιστα ότι «Κατά της παρούσας έκθεσης δεν επιτρέπονται ενστάσεις.»
Όπως καταγγέλλουν περίοικοι στον «Π» «παρ’ όλο ότι έχουν παρέλθει 8 χρόνια από την απόφαση κατεδάφισης του παραπάνω κτίσματος δεν έχει κατεδαφιστεί ακόμα, ενώ ο ιδιοκτήτης επιχειρεί να κρατήσει όρθια τμήματα των τοίχων με συρματόσκοινο που έδεσε σε παρακείμενο δέντρο. Ο δήμος Αμυνταίου από την πλευρά του απλά απέκλεισε τον κοινοτικό δρόμο με ένα απλό πλαστικό διαχωριστικό, με αποτέλεσμα να τρέμει το φυλλοκάρδι μας μήπως καταπλακωθούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας την ώρα του παιχνιδιού από το συγκεκριμένο ετοιμόρροπο κτίσμα.»
Καταγγέλλουν επίσης πως το ετοιμόρροπο αυτό σπίτι έχει μετατραπεί σε εστία βρωμιάς και εστία φιδιών και ότι δεν φοβούνται μόνο για την ασφάλεια τον παιδιών και των εγγονών τους, αλλά και ότι οι ίδιοι χρόνια τώρα- με τον αποκλεισμό του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο, δεν έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους και αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται σπίτια τους από χωματόδρομους μέσα από τα χωράφια.
Για «ολιγωρία και αδιαφορία» καταγγέλλει τους αρμόδιους φορείς και τις δημοτικές αρχές του πρώην Δήμου Φιλώτα και του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου Αμυνταίου στον οποίο εντάχθηκε ο οικισμός του Πελαργού ένας από τους κατοίκους, ο κ. Σάββας Γεωργίου, διότι δεν φρόντισαν να εκτελεστεί η απόφαση κατεδάφισής του. «Έχουν ευθύνη οι υπηρεσίες, δεν μπορεί να αδιαφορούν από το 2007 για την εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης του επικίνδυνου σπιτιού, την ώρα μάλιστα που ο μηχανικός της Πολεοδομίας που έκανε την αναθεώρηση της έκθεσης επικινδυνότητας έκλεινε την έκθεσή του με την επισήμανση ότι “δεν επιτρέπονται ενστάσεις” κατά της έκθεσής του, επικαλούμενοι ότι ο ιδιοκτήτης έχει απευθυνθεί στην Αρχαιολογική υπηρεσία με αίτημα να χαρακτηριστεί διατηρητέο το κτίσμα επειδή λέει λειτουργούσε κάποτε σ’ αυτό ατμόμυλος. Ας φροντίσουν να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα πριν γίνει κάποιο ατύχημα.»