Λίγο πριν φτάσει κανείς στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο σε μια πολύ ωραία τοποθεσία βρίσκονται οι Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ. Εκεί συναντήσαμε τον Διευθυντή κ Χρήστο Καρανικόλα, ο οποίος μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε τις απορίες μας γύρω από τη φοίτηση στον ΟΑΕΔ.
1. Πόσο διαρκεί η φοίτηση στις ΕΠΑ.Σ (=επαγγελματικές σχολές )του ΟΑΕΔ και πώς ολοκληρώνεται;
Η φοίτηση είναι διετής με παράλληλη εργασιακή απασχόληση σε εργοδότη. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά από τις 3.30μ.μ έως το απόγευμα, τα μαθήματα είναι εργαστηριακά και θεωρητικά. Τα πρωϊνά οι μαθητές απασχολούνται σε κάποιον εργοδότη, εκτός από μία ημέρα που έχουν πρωϊνό μάθημα. Τελειώνοντας τις σπουδές τους παίρνουν πτυχίο στην ειδικότητά τους.
2. Οι σχολές σας ανήκουν στην επαγγελματική εκπαίδευση. Γιατί να επιλέξει ένας νέος να φοιτήσει στον ΟΑΕΔ και όχι σε ένα επαγγελματικό Λύκειο;
Αν και τα δύο σχολεία παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση, έχουν όμως και βασικές διαφορές. Οι σχολές του ΟΑΕΔ λειτουργούν με το σύστημα μαθητείας, δηλαδή οι μαθητές έχουν μαθήματα εργαστηριακά και θεωρητικά αλλά και εργασία αμειβόμενη σε επιχείρηση της πόλης μας.
3. Ποιοι μπορούν να φοιτήσουν στις σχολές ΟΑΕΔ;
Για τη φετινή σχολική χρονιά όσοι έχουν γεννηθεί από το 1991 και μετά και έχουν τελειώσει την Α’ Λυκείου, είτε γενικού είτε επαγγελματικού Λυκείου. Επίσης μπορεί κάποιος απόφοιτος Λυκείου να εγγραφεί στις σχολές του ΟΑΕΔ, εφόσον είναι μέσα στα ηλικιακά όρια (μέχρι 24 ετών για τις ΕΠΑΣ, μέχρι 20 ετών για τη ΣΕΚ)
4. Πόσα τμήματα και ποιες ειδικότητες λειτουργούν φέτος;
Λειτουργούν 12 τμήματα και οι εξής ειδικότητες: Τεχνίτες Ηλεκτρολογικών εργασιών, Τεχνίτες μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, Τεχνίτες Θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων, Τεχνίτες Μεταλλικών Κατασκευών, Υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων και Βοηθοί Γενικής Βρεφονηπιοκομίας. Το κάθε τμήμα έχει ανώτατο αριθμό σπουδαστών 25 άτομα. Λειτουργεί επίσης για φέτος Τμήμα Κομμωτικής ως Σ.Ε.Κ (Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης). Οι σπουδές εδώ διαρκούν 3 χρόνια και η απασχόληση σε εργοδότη γίνεται στο 3ο έτος σπουδών. Η φετινή σχολική χρονιά είναι ένα μεταβατικό στάδιο για να αποφασιστεί αν θα αντικατασταθούν οι ΕΠΑΣ από τις ΣΕΚ.
5. Αγόρια ή κορίτσια επιλέγουν κυρίως τις σχολές του ΟΑΕΔ;
Εξαρτάται από την ειδικότητα. Στις ειδικότητες υπαλλήλων γραφείου και βοηθών βρεφονηπιοκομίας η πλειοψηφία των μαθητών είναι κορίτσια. Κορίτσια παρακολουθούν επίσης και το τμήμα Ηλεκτρολογικών εργασιών και Μεταλλικών Κατασκευών με στόχο να εργαστούν στη Δ.Ε.Η
6. Πώς επιλέγεται ο εργοδότης;
Ο ΟΑΕΔ φροντίζει να βρει εργοδότες για τους μαθητές του αλλά μπορεί και ο ίδιος ο μαθητής να προτείνει κάποιον εργοδότη. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπάρχει και ημέρα εργοδοτών: οι καθηγητές επισκέπτονται τους εργοδότες, συζητούν μαζί τους για την πρόοδο της πρακτικής άσκησης των μαθητών και διερευνούν για νέες θέσεις εργασίας για άλλους μαθητές.
7. Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των σχολών του ΟΑΕΔ;
Ο ΟΑΕΔ παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση με παράλληλη αμειβόμενη εργασία. Μαθητές που μπορεί να μην έχουν υψηλές επιδόσεις σε θεωρητικά μαθήματα, γίνονται όμως πολύ καλοί τεχνίτες, αφού εξασκούνται στα εργαστήρια που διαθέτει ο ΟΑΕΔ αλλά και εργάζονται σε εργοδότες. Τα δύο χρόνια των σπουδών τους λογαριάζονται ως προϋπηρεσία η οποία λαμβάνεται υπόψη για τη σύνταξη. Τέλος με την ανεργία που υπάρχει σήμερα ο ΟΑΕΔ δίνει μια πολύ καλή διέξοδο σε πολλούς νέους ανθρώπους.
Στη συνέχεια στους χώρους του κτηρίου μας ξενάγησε ο κ. Σάκης Δανιηλίδης, καθηγητής στην ειδικότητα Τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, και μείναμε εντυπωσιασμένες από τα πολλά και καλά εξοπλισμένα εργαστήρια, όπου εξασκούνται οι μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ.
Ελευθερία Τρύφων Β4
Βαλεντίνη Παλασίδου Β3
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την εφημερίδα εδώ…