– «Παιχνίδια» με θύματα τους αγρότες, καθώς η κυβέρνηση έκοψε με νόμο χιλιομετρικές αποζημιώσεις και εκτός έδρας
Ζημιές από παγετούς εν μέσω άνοιξης σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Κοζάνη και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ πριν από λίγες ημέρες ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε χωριά του δήμου Κοζάνης. Αν και οι θεομηνίες καλά κρατούν, ο ΕΛΓΑ δεν προβαίνει σε εκτιμήσεις των ζημιών, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ κήρυξε αποχή επ’ αόριστον, λόγω της περικοπής σε οδοιπορικά των γεωπόνων που μετακινούνται στα χωριά για καταγραφή των ζημιών. Φυσικά θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ζημιωθέντες αγρότες, οι οποίοι παρακολουθούν την κόντρα κυβέρνησης – εργαζομένων, χωρίς να αποζημιώνονται.
Σε σχέση με τις καταστροφές σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, σημειώθηκαν δύο παγετοί στις 28 Μαρτίου και στις 27 Απριλίου, καθώς και μία πρόσφατη χαλαζόπτωση στις 3 Μαΐου προκαλώντας ευρείας έκτασης ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειας. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση προκλήθηκαν ζημιές σε δεντροκαλλιέργειες σε περιοχές των Πύργων Εορδαίας και Βελβεντού του νομού Κοζάνης, κυρίως σε πρώιμα κεράσια και άλλα οπορωφόρα δέντρα. Εκτεταμένες ζημιές σε δεντροκαλλιέργειες προκλήθηκαν επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου, και της Φλώρινας. Ο δεύτερος ανοιξιάτικος παγετός στις 27 Απριλίου, έπληξε δεντροκαλλιέργειες (μήλα, αχλάδια κ.λ.π.), αμπέλια, φασόλια και άλλες καλλιέργειες σε περιοχές των δήμων Καστοριάς και Νεστορίου, ενώ στο δήμο Αμυνταίου, ειδικότερα στο Μανιάκι, τη Βεγόρα και αλλού, σημειώθηκαν ζημιές σε παρόμοιες καλλιέργειες. Η χαλαζόπτωση πριν από τρεις ημέρες με χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη γραμμή Κοζάνης – Κοίλα – Καρδιά – Ποντοκώμη, καθώς και σε χωριά του πρώην δήμου Ελλησπόντου, κυρίως σε κηπευτικά, πατάτες, παντζάρια και δεντροκαλλιέργειες.
Αν και οι ζημιές είναι μεγάλες και οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι εκτιμήσεις από πλευράς ΕΛΓΑ διακόπηκαν. Μόνο για τις ζημιές του πρώτου παγετού πραγματοποιήθηκε μία πρώτη επισήμανση των ζημιών με κλιμάκια που βγήκαν στα χωράφια, αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησαν οι ολοκληρωμένες εκτιμήσεις, ενώ για τις δύο επόμενες θεομηνίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκτιμήσεις των ζημιών, καθώς από τη Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου γεωπόνοι και προσωπικό του ΕΛΓΑ προβαίνουν σε αποχή επ’ αόριστον από το «εκτιμητικό έργο», έπειτα από απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΓΑ.
Όπως εξηγεί στον «Π» ο γεωπόνος τμηματάρχης του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Τζιόλας, οι γεωπόνοι του οργανισμού «τράβηξαν» χειρόφρενο στα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα επειδή αδυνατούν να μεταβούν στα χωριά, καθώς δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης. Όλη η αναστάτωση προήλθε με την ψήφιση του νόμου για τους συνεταιρισμούς. Ο νόμος προβλέπει: την κατάργηση της εκτός έδρας αποζημίωσης που ήταν 20 ευρώ ημερησίως, την κατάργηση της εκτίμησης που ήταν 1 ευρώ ανά κτήμα και την περικοπή της χιλιομετρικής αποζημίωσης από 20 λεπτά ανά χιλιόμετρο σε 13 λεπτά ανά χιλιόμετρο.
Με τις παραπάνω περικοπές, όπως δήλωσε ο Π. Τζιόλας, ένας γεωπόνος χάνει κατά μέσο όρο περί τις 5.000 το χρόνο. Όσο για τη χιλιομετρική αποζημίωση στο ύψος που ορίστηκε τώρα, είπε ότι «αυτή δεν καλύπτει ούτε τη βενζίνη, οπότε η συντήρηση και οι φθορές του αυτοκινήτου βαραίνουν προσωπικά τους ίδιους τους εργαζόμενους».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αν θέλει να λέγεται υπεύθυνη, οφείλει να βρει λύση με τους εργαζόμενους και να βγουν οι γεωπόνοι στα χωράφια για καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι αγρότες, οι οποίοι είναι τα μοναδικά θύματα χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Ούτε βεβαίως είναι επιτρεπτό, εκτός από τις θεομηνίες να πλήττονται και από τους ανεύθυνους κυβερνητικούς χειρισμούς.