Δόθηκε το “πράσινο φως” για την υλοποίηση ενός έργου που θα ανακουφίσει τους κατοίκους του Περδίκκα και της γειτονικής Τοπικής Κοινότητας Πενταβρύσου, του Δήμου Εορδαίας, έξω από τους οποίους καταλήγουν τα λύματα του Περδίκκα και πνίγουν κατά καιρούς τα τελευταία σπίτια των δύο οικισμών.
Το “πράσινο φως” έδωσε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς, στη συνεδρίασή της στις 29 Δεκεμβρίου2017, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση- έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για τη διάθεση πίστωσης και την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την υλοποίηση της «Μίσθωσης μηχανημάτων για τον καθαρισμό ρέματος λόγω θεομηνίας στην Τ.Κ. Περδίκκα Εορδαίας».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς, στο «e-ptolemeos.gr», «πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 46.069,45 €, με Φ.Π.Α., το οποίο κρίθηκε αναγκαίο, όπως διαπίστωσε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας, μετά από σχετική αυτοψία που διενήργησε, καθώς είχε προηγηθεί το καλοκαίρι καταγγελία κατοίκου του Περδίκκα.» Επισήμανε ότι το εν λόγω έργο για τον καθαρισμό του ρέματος θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του έργου «Αντιπλημμυρική Προστασία: Εθνικού Δικτύου Π.Δ.Μ., Καθαρισμός Τεχνικών και λοιπών στοιχείων Απορροής Υδάτων – Έργα Ορεινής και Πεδινής Υδρονομίας – Έργα Αντιμετώπισης Χειμαρολάβας της Π.Ε. Κοζάνης.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα με τα λύματα του Περδίκκα αλλά και του γειτονικού Ανατολικού είναι η διασύνδεση του αγωγού λυμάτων με τον Βιολογικό Καθαρισμό της Πτολεμαΐδας.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με τα λύματα του Περδίκκα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους του Περδίκκα και της Πενταβρύσου εδώ και χρόνια, που έχει προξενήσει επίσης την έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας και την κατάθεση μυνητήριας αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος στην Θεσσαλονίκη, διότι τα λύματα του ρέματος που χύνεται στον ποταμό Σουλού καταλήγουν στη λίμνη. Σημειωτέον ότι υπήρξε και κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ, βουλευτές του οποίου ζήτησαν με ερώτησή τους να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, να σταματήσει η μόλυνση της και να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος της.