Το θέμα των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την Εορδαία, δύο φορές τουλάχιστον, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης μετά και από σχετική ενημέρωση του δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά, στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης. Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που ανέκυψαν, αλλά και τι ενέργειες γίνονται από εδώ και πέρα ώστε οι πληγέντες να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ.
Ειδικότερα, λαμβάνοντας αρχικά το λόγο ο κ. Πλακεντάς τόνισε πως η περιοχή επλήγει σε δύο φάσεις, μια πριν από 15 ημέρες και την περασμένη Παρασκευή, προ 15νθημέρου στη μια πλευρά πόλης και τώρα στη Δ. Εορδαίας, όπου σημειώθηκε μεγάλη συσσώρευση νερού.
Την Παρασκευή στη Δ. Εορδαία και Μηλοχώρι – Φούφα, το ύψος του νερού ξεπέρασε τα 75 χιλιοστά ανά στρέμμα, ενώ ο μ.ο. στην πόλη και τη Β/Δ μεριά της Πτολεμαΐδας ξεπέρασε τα 55 χιλιοστά.
«Εργαζόμενοι, συνεργεία και Πολιτική Προστασία ήταν επί ποδός πολέμου. Σε 40 λεπτά βρεθήκαμε στη Δ. Εορδαίας με 3 οχήματα . Ο όγκος νερού που είδα εκείνη την ημέρα, ήταν τόσο μεγάλος που τρόμαξα, σκεφτήκαμε ακόμη και την εκκένωση για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Δημιούργησε ζημιές σε καλλιέργειες, κατοικίες, περιουσίες πολιτών και το νερό πέρασε μέσα από τα σπίτια», είπε με έμφαση ο δήμαρχος, αναφερόμενος στη συμβολή της Πολ. Προστασίας και Περιφέρειας την επόμενη ημέρα, λέγοντας ότι δεν σταμάτησαν να προσπαθούν να αποκαθιστούν τις ζημιές.
Η ένταση προ 15νθημέρου είχε δημιουργήσει προβλήματα στην Ανατολική Εορδαία (Ανατολικό και Αγ. Χριστόφορο), δημιουργώντας σοβαρές ζημιές και σε κτηνοτροφικές μονάδες, με τον κ. Πλακεντά να τονίζει πως «Η αποτύπωση της επόμενης ημέρας στην κάμπο είναι τραγική αφού καταστράφηκαν μεγάλο μέρος καλλιεργειών, πατάτες, κηπευτικά, μήλα, κεράσια, καλαμπόκια».
Τονίστηκε πως ζητήθηκε να τεθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης αλλά ο δήμος είναι ήδη σε έκτακτη ανάγκη και αν χρειαστεί θα γίνουν προσθήκες. Επίσης, έγινε χθες έγινε η σχετική σύσκεψη παρουσία των προέδρων που επλήγησαν.
Ακόμη, το πρωί της Τετάρτης έγινε στις 11 έγινε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, παρουσία του περιφερειάρχη με συμμετοχή των δημάρχων Καστοριάς & Αμυνταίου, για να περιγραφεί η κατάσταση και να τεθούν ζητήματα. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από τους αγροτικούς συλλόγους, που έθεσαν ερωτήματα στον ΕΛΓΑ.
Όπως μετέφερε ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε πως ό,τι εντάσσεται στον κανονισμό και έχουν γίνει αναγγελίες θα προχωρήσουν άμεσα και κατ’ εξαίρεση οι αποζημιώσεις. Μάλιστα πέρασε από το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο για τους νομούς που επλήγησαν από καταστροφές, να υπάρξουν προσλήψεις γεωπόνων που θα βοηθήσουν στην καταγραφή των ζημιών.
Τονίστηκε επίσης, ότι υπάρχει μεγάλος όγκος δηλώσεων και θα εξυπηρετηθεί όλος. Η εστίαση από πλευράς δήμου είναι να βρεθεί λύση για τις καταστροφές που είναι εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ, με το δήμο να ζητάει να τεθεί ο κανονισμός καθώς προκύπτουν τέτοια ζητήματα.
«Υπάρχουν κάποιες σκέψεις από τον ΕΛΓΑ (σ.σ. εννοεί για το τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις) αλλά αναμένει τη νέα κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία που θα φροντίσει δημόσια και εγγράφως να ενημερώσει πως θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα», τόνισε ο δήμαρχος, ζητώντας να κλείσουν σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο δήμο και να δρομολογηθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή μέσω Περιφέρειας, τονίζοντας ότι και η αγροτική οδοποιία στο δήμο δοκιμάζεται.
Διευκρινήσεις για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο κ. Κοκκινίδης, την αγανάκτηση του κόσμου που τα τελευταία 30 χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια γεγονότα επεσήμανε ο κ. Μπίγγας, ενώ στη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την οικογενειακή του επιχείρηση μίλησε μεταξύ άλλων ο κ. Καραβασίλης. Στην ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα λύσει το πρόβλημα και στις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος ώστε να προχωρήσουν τα σχετικά έργα και της περιφέρειας, αναφέρθηκε απαντώντας, ο αντιδήμαρχος κ. Φουρκιώτης.
Δείτε στο τελευταίο video τι απάντησαν δήμαρχος -αντιδήμαρχος στους δημοτικούς συμβούλους: