Δύο σημαντικές δράσεις χρηματοδοτούνται μέσω του «Πράσινου Ταμείου» στο Δήμο Εορδαίας. Η μία δράση αφορά στη χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής του Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), που θα γίνει όπως ήδη έχει γράψει ο «Π» στο χώρο που είναι σήμερα ο σταθμός μεταφόρτωσης στο 2ο χλμ. Πτολεμαΐδας – Ανατολικού.
Η δεύτερη δράση αφορά στην Εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ) Δήμου Εορδαίας, που θα αφορά πιλοτική εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος στη διαχείριση απορριμμάτων. Τα εν λόγω δύο έργα εγκρίθηκαν με απόφαση του Δ.Σ. του «Πράσινου ταμείου» στο πλαίσιο χρηματοδότησης έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πλέον θα πάρουν μπρος.
Η «Μελέτη και κατασκευή του Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) Εορδαίας» και «Εφαρμογή συστήματος Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ) Εορδαίας» είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ, με δικαιούχο τον Δήμο Εορδαίας και φορέα υλοποίησης την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.., για τις οποίες με την προαναφερόμενη απόφαση του Πράσινου Ταμείου ενεργοποιείται άμεση χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για την έναρξη υλοποίησης των έργων.
Στο Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών θα μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν αντικείμενα που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και να πάρουν αντίστοιχα αντικείμενα έτοιμα προς χρήση, ενώ μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάτι εντελώς καινούργιο.
Στόχος της δράσης (αντίστοιχα κέντρα υπάρχουν ήδη στη Δ. Μακεδονία) είναι να αυξάνουν τη δημιουργικότητα, μειώνουν τα απόβλητα, προωθούν τη συνεργατικότητα, βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και το περιβάλλον, μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της ενεργής συμμετοχής της κοινότητας/πολιτών. Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα αναλάβει την δημιουργία του Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποιήσεις (ΚΔΕΥ) στο Δήμο Εορδαίας, το οποίο θα αποτελεί μια απλή κτιριακή υποδομή για την ταξινόμηση και την αποθήκευση των υλικών, τα οποία θα διαθέτουν και χώρους έκθεσης των υλικών.
Πως λειτουργεί το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών
Ο κάθε πολίτης θα μπορεί χωρίς κόστος είτε να παραδίδει αντικείμενα που δεν είναι απόβλητα και δεν τα χρειάζεται, είτε να αποκτά υλικά από τους χώρους των Κέντρων Επαναχρησιμοποίησης Υλικών. Το σύνολο των υλικών που θα συγκεντρώνεται στα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης Υλικών θα καταγράφεται σε βάση δεδομένων, στην οποία θα υπάρχει ανοικτή πρόσβαση σε όλους.
Η δημιουργία του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), αποτελεί μια δραστηριότητα, που στόχο έχει:
• Να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή οι δράσεις Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, όπως απαιτεί η κείμενη (Κοινοτική και Εθνική) νομοθεσία.
• Να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει του πολίτες για την ανάγκη μείωσης της παραγωγής αποβλήτων.
• Να βελτιώσει την καταναλωτική συμπεριφορά, προωθώντας τη βιώσιμη κατανάλωση
• Να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των αγαθών, υλικών και προϊόντων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης.
«Πληρώνω όσο πετάω»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πολιτικό πρόγραμμα Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ), το οποίο βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», το οποίο θα εφαρμόσουν Δήμος και ΔΙΑΔΥΜΑ.
Μάλιστα ο δήμος Εορδαίας είχε πάρει προ μηνών σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να υποβληθεί η μελέτη προς έγκριση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο περιοχές (σε μια γειτονιά στην πόλη και σε ένα τοπικό διαμέρισμα που θα επιλεγεί).
Ουσιαστικά θα υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων με σύστημα τηλεμετρίας και στους πολίτες θα δοθούν σχετικές κάρτες, που θα καταγράφουν πόσα απορρίμματα απορρίπτουν οι δημότες και αντίστοιχα θα προκύπτει ένα κόστος.
Το ειδικό λογισμικό που θα υπάρχει θα καταγράφει τις ποσότητες, τι πέταξε ο πολίτης. Ωστόσο σημαντικό να αναφερθεί είναι πως ακόμη και αν προκύψει συνολικό ποσό μεγαλύτερο από αυτό που ήδη πληρώνει σε δημοτικά τέλη για καθαριότητα ο δημότης, αυτός δεν θα πληρώσει κάτι επιπλέον.
Με το σύστημα η χρέωση των δημοτικών τελών θα αναλογεί στην ποσότητα των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και θα δίνει το κίνητρο στον πολίτη να μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων που παράγει. Όσο λιγότερα απορρίμματα παράγει τόσο λιγότερα θα πληρώνει, με στόχο του προγράμματος να μειωθούν οι ποσότητες των παραγόμενων αποβλήτων. Άλλωστε από το 2028 κοινοτική οδηγία θέλει το εν λόγω σύστημα να είναι κανόνας, για όλους τους δήμους της Ευρώπης.