Υπάρχουν άνθρωποι που δεν δηλώνουν απλά ότι αγαπούν τον τόπο τους, αλλά το δείχνουν με πρωτοβουλίες που βοηθούν στην ανάπτυξη και ανάδειξή του.
Ένα από αυτά τα άτομα είναι κι ο Τάσος Κουρπουανίδης, ταλαντούχος μουσικός και λάτρης της αναρρίχησης.
Η Φανή Κουσιπέτκου (εκπαιδεύτρια αναρρίχησης), ο Γιώργος Γκάλιος (οδηγός βουνού) και η Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας δημιούργησαν νέες διαδρομές στο πεδίο αναρρίχησης Σπηλιάς. Το πεδίο αυτό βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του χωριού Σπηλιά Εορδαίας στο Νομό Κοζάνης, σε μια πανέμορφη περιοχή του Βερμίου που έχει χαρακτηριστεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής με σκοπό να προφυλάξει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αυτής.
Οι πρώτες διαδρομές ανοίχτηκαν από τον Βαγγέλη Γαλάνη πριν από περίπου είκοσι χρόνια, πρόκειται για τρεις διαδρομές, όπως δήλωσε στον Πτολεμαίο ο κύριος Τάσος Κουρπουανίδης, ενώ το 2021 έγινε διάνοιξη 6 νέων σπορ διαδρομών (χαρακτηρίζονται από το μικρό ανάπτυγμά τους αλλά είναι εξαιρετικά απολαυστικές και διδακτικές) από την κυρία Φανή Κουσιπέτκου, τον κύριο Γιώργο Γκάλιο και την συμβολή της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας.
Να σημειώσουμε ότι το κόστος διάνοιξης αυτών των διαδρομών καλύπτεται από τους παραπάνω, με δική τους δαπάνη, ενώ έχει συνδράμει οικονομικά και η Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας.
Το επόμενο διάστημα, ο κ. Κουρπουανίδης, θα προβεί σε νέες διανοίξεις διαδρομών, με απώτερο σκοπό, να γίνει το πεδίο αναρρίχησης Σπηλιάς πόλος έλξης για τοπικούς αναρριχητές, αλλά και ατόμων άλλων περιοχών.
Η Πρόεδρος της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας, κυρία Δόμνα Καλομενίδου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν κι άλλοι τέτοιοι χώροι στην περιοχή – ακόμη και μέσα στην πόλη, όπως υπάρχουν κλειστοί αναρριχητικοί χώροι σε Κοζάνη & Καστοριά -δίνοντας έτσι μια διέξοδο κι έναν τρόπο εκτόνωσης για τους λάτρεις της αναρρίχησης σε περιοχές κοντινές στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και στους λάτρεις του βουνού.
Με αφορμή την αναβάθμιση του αναρριχητικού πεδίου στη Σπηλιά, ας δούμε τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν περιοχές στον ευρύτερο Δήμο Εορδαίας, με την αξιοποίηση του φυσικού κάλους, την δημιουργία υποδομών και μικρών επιχειρήσεων για την τουριστική τους εκμετάλλευση.
Ο εναλλακτικός τουρισμός δεν είναι μία γενική έννοια . Υπάρχουν πρωτοβουλίες από απλούς πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους κι αν υπάρξει μια διασύνδεση με τις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια, Δήμος, τοπικές κοινωνίες και σύλλογοι) μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις που θα φέρουν κόσμο στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα δίνεται και μια διέξοδος για κοντινές αποδράσεις στο ντόπιο πληθυσμό.
Μαρία Κοτζακόλιου