Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Στέλιο Φελέκη – Εκπαιδευτικό – Οργανωτικός Γραμματέας στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας.
Μιλώντας για τα εκπαιδευτικά θέματα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η λειτουργία τους έληξε στις 29/6. Οι δήμοι δεν είχαν καμία οδηγία για το πώς θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα τα σχολεία.
Με την κατάργησή τους από την Ν. Κεραμέως ακολούθησαν προβλήματα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Φελέκης ο εν λόγω θεσμός λειτουργούσε πολύ καλά, με τον ίδιο να περιγράφει την κατάσταση: «Διαφάνεια υπήρξε και ποτέ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα. Κακώς καταργήθηκαν και δεν υπήρχε κανένας λόγος να κλείσουν. Η κυβέρνηση είπε να διαχειρίζεται τα λεφτά ο δήμος, ενώ αν χρειάζονται λ.χ. γραφική ύλη τα σχολεία, θα πρέπει να γίνονται αντίστοιχες προκηρύξεις και να προμηθεύονται τα σχολεία γραφική ύλη από ένα κατάστημα».
Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι εύκολα περνούν οι εν λόγω προκηρύξεις σε μεγάλες εταιρείες των Αθηνών, ως αποτέλεσμα να είναι πιθανό να αποκλείονται μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Αντίστοιχα έγινε και με τα σχολικά γεύματα, σημειώνει ο ίδιος.
Οι δήμοι έχουν τα λεφτά αλλά δεν μπορούν να τα δώσουν στους Δ/ντες!
Τα 500 ευρώ πάγιας εντολής μπορούν να τα διαχειρίζονται οι διευθυντές για πράγματα που δεν έχει ενεργή σύμβαση ο δήμος. Ωστόσο, ένα μήνα μετά τη λειτουργία των σχολείων δεν έχει γίνει τίποτα. Το κράτος τώρα αρχίζει να δίνει οδηγίες και όπως λέει ο κ. Φελέκης οι κατευθύνσεις είναι δύο: Ή θα γίνουν πάγιες εντολές ώστε οι διευθυντές να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους (αποπαρασίτωση, να βγουν κλειδιά για εκπαιδευτικούς, καθαριστικά για καθαρίστριες). Οι διευθυντές παρέδωσαν τα πάντα στο δήμο, ήρθαν στο δήμο τα λεφτά της δόσης και δεν μπορούν να μοιραστούν στα σχολεία, γιατί το κράτος δεν επιτρέπει στο δήμο να τα μοιράσει στα σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι για να ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις μπορούν να περάσουν και δέκα μήνες!
Μικραίνει ο αριθμός των μαθητών και …των σχολείων
Για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας και τη μεγάλη μείωση πληθυσμού και στη Δ. Μακεδονίας, αλλά και τι προγραμματισμός υπάρχει με βάση αριθμητικά δεδομένα, ο κ. Φελέκης απάντησε με αριθμούς: Το 2020 στο Δήμο Εορδαίας έγιναν 383 γεννήσεις ετησίως (σε αυτόν τον αριθμό είναι και άνθρωποι που γέννησαν από Αμύνταιο, Καστοριά ή αλλοδαποί κάτοικοι). Το 2021 γεννήθηκαν 373 παιδιά, το 2022 γεννήθηκαν 337 παιδιά (40 λιγότερα από ό,τι το 2020, δηλαδή ένα νηπιαγωγείο λιγότερο). Το 2023 γεννήθηκαν 349 παιδιά και μέχρι τις 26/9 είχαν γεννηθεί 211 παιδιά. «Ή σε τρεις μήνες θα γεννηθούν όσα παιδιά δεν γεννήθηκαν εδώ και καιρό ή πρόκειται για μια μεγάλη μείωση. Με το ζόρι ίσως φτάσουμε τα 300».
Συνεπώς προκύπτει 25% μείωση από το 2020 μέχρι το 2024 στην Εορδαία, με αρκετά σχολεία σε χωριά και πόλη πλέον να κινδυνεύουν. Η Εορδαία έχει περί τα 20 νηπιαγωγεία και έρχεται κλείσιμο κάποιων εξ αυτών λόγω αριθμού παιδιών, σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως και τα δημοτικά σχολεία δυσκολεύονται να κρατηθούν με βάση τη συνεχή μείωση των παιδιών στα σχολεία. «Τα σχολεία στα χωριά μας δυσκολεύονται πάρα πολύ να κρατηθούν. Όποια χωριά έχασαν το σχολείο τους δεν μπορούν να πάρουν τα πάνω τους», λέει χαρακτηριστικά.
Η μείωση παιδιών ανά τμήμα προέκυψε μετά από ενεργοποίηση μιας ήδη υπάρχουσας απόφασης από το Υπ. Παιδείας, με τον νόμο να έλεγε ότι μέχρι 25 παιδιά μένουν στο ίδιο τμήμα. «Το μέλλον δεν προβλέπεται πιο ευοίωνο αλλά πιο δυσοίωνο», προσέθεσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια και εκπαιδευτικών από την πόλη αλλά για τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση των νηπιαγωγείων στην περιοχή, ο κ. Φελέκης απάντησε πως χρειάζεται να χτιστούν σχολεία, ενώ ερωτηθείς αν θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη διανομή σχολικών μονάδων στην πόλη και πιθανώς να κλείσουν κάποια σχολεία, απάντησε πως αυτό πιθανώς να έρθει από μόνο του, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση.