Σε αγωνιστικό κλίμα κινούνται οι αγρότες της περιοχής, διοργανώνοντας τις πρώτες συσκέψεις σε Εορδαία και Αμύνταιο, προκειμένου να βρουν λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, με αιχμή του δόρατος την απώλεια εισοδήματος από τη χαμένη αγροτική παραγωγή.
Ειδικότερα, την Πέμπτη το απόγευμα στο δημαρχείο Εορδαίας καλέστηκε σύσκεψη από τον Αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας, με θέμα την οργάνωση των κινητοποιήσεων διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τονίζουν, τα οποία επικεντρώνονται στην χαμένη λόγω καιρικών φαινομένων αγροτική παραγωγή, που οδηγεί σε απώλεια αγροτικού εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, προστασία από φυσικές καταστροφές όπως και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Μάλιστα, η δεύτερη σύσκεψη θα γίνει στο δημαρχείο Αμυνταίου την Κυριακή 19/01 στις 12 το μεσημέρι, με τον σύλλογο να έχει αποφασίσει κινητοποίηση με αγροτικά οχήματα προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη 23/01, με την προσυγκέντρωση να έχει οριστεί στις 11:00 την ίδια ημέρα στην Πτολεμαΐδα, στην πυροσβεστική (έναντι Lidl).
Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν στις δράσεις του επόμενου διαστήματος για τον αγώνα επιβίωσης, ενώ μιλώντας στον “Π” ο πρόεδρος του συλλόγου Αθανάσιος Αϊβατζίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, καλώντας τον αγροτικό κόσμο στη χώρα να συσπειρωθεί.
Ειδικά στην περιοχή, τα προβλήματα ήταν μεγάλα, καθώς οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων. Αυτό αφορά τόσο σε δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά όχι μόνο, ενώ επλήγησαν λόγω της καλοκαιρινής ανομβρίας τα κεράσια σε ποσοστό 100%, τα μήλα που επέστησαν μεγάλη μείωση παραγωγής, αλλά και άλλες καλλιέργειες. Η ανομβρία δεν επέτρεψε στα δέντρα να “δέσουν” στο στάδιο της ανθοφορίας, ενώ χάθηκε μεγάλη αγροτική παραγωγή.
Επίσης, οι αγρότες θίγουν ακόμη μια φορά την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ θέτουν μια σειρά διεκδικήσεων ως εξής:
Διεκδικήσεις
— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα. Συγκεκριμένα στα μήλα, ροδάκινα, κεράσια και αμύγδαλα να δωθούν αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον ενίσχυση στα καλαμπόκια και στα σιτηρά τα οποία επλήγησαν από τους καύσωνες. Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος λόγω της καραντίνας και την απαγόρευση να σφάζουν.
— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
— Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Οι αγρότες είναι οι μόνοι που πουλούν τα προϊόντα τους χωρίς να γνωρίζουν τι τιμή θα πάρουν.
— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις δηλώσεις ζημιάς του προηγούμενου διαστήματος.
— Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων. Να πληρωθεί η συνδεδεμένη καλαμποκιού σε όλους ανεξαρτήτως χάρτη.
— Καμία αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ και στα όρια συνταξιοδότησης. Αυξήσεις στις συντάξεις που να αρκούν να ζήσουμε αξιοπρεπώς.