Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των παραγωγών μήλων και κερασιών στους Πύργους Εορδαίας, για τις χαμηλές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημίες που προξένησε στις καλλιέργειές τους ο παγετός και το χαλάζι που έπληξε την περιοχή την περασμένη άνοιξη.
Την Μ. Τρίτη μπήκαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που κατέβαλλε ο ΕΛΓΑ, ωστόσο τα κακά μαντάτα τα πήραν από την προηγούμενη εβδομάδα που πήραν στα χέρια τους τις εκτιμήσεις των ζημιών και είδαν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημία που υπέστησαν, γι’ αυτό και μεγάλη μερίδα παραγωγών προσανατολίζεται στην υποβολή ενστάσεων στον ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων Δημήτρης Σαμπακίδης, «σε κάποια κτήματα παραγωγών υπάρχουν καλές εκτιμήσεις αλλά σε κάποιους άλλους έγινε μεγάλη αδικία, γιατί δεν υπάρχει ισομερής αντιμετώπιση των ζημιών. Δεν μπορεί για παράδειγμα στον παγετό κτήματα που είναι δίπλα το ένα να έχει υποστεί 90% ζημία και το διπλανό 30%. Στο χαλάζι θα μπορούσε να γίνει γιατί χτυπά ανάλογα με το πώς πιάνει το σύννεφο, αλλά στον παγετό δεν γίνεται αυτό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κακές εκτιμήσεις που έγιναν κυρίως από έκτακτο προσωπικό του ΕΛΓΑ «αδίκησαν πολλούς παραγωγούς γιατί δεν υπήρχε κοινός μέσος όρος, ιδιαίτερα στον παγετό, οπότε σημαντική μερίδα παραγωγών δηλώνει πως θα υποβάλλει ενστάσεις. Κι εμείς ως Τοπική Κοινότητα συμφωνούμε γιατί έγινε σημαντική αδικία σε μεγάλη μερίδα κόσμου, γιατί ενώ υπάρχουν και καλές εκτιμήσεις που η ζημία εκτιμάται σε 80%-90%, οι εκτιμήσεις σε κιλά ανά στρέμμα εκτιμώνται στο 20% ή 30%. Τι θα πάρουν οι άνθρωποι όταν το 20% από το χαλάζι και το 30% στον παγετό παρακρατείται από τον ΕΛΓΑ; Άρα δεν θα πάρουν τίποτε. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να ξεχρεώσουν τα έξοδά τους.»
Για σοβαρές αδικίες έκανε λόγο και ο γραμματέας του ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Πύργων, Κώστας Βαντσούκης, τονίζοντας ότι ο κόσμος είναι απελπισμένος, δεν ξέρει τι να κάνει. «Έγιναν αδικίες και γι’ αυτό ευθύνονται οι έκτακτοι γεωπόνοι που δεν είχαν την εμπειρία για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών. Ιδιαίτερα στα κεράσια κοιτούσαν την ηλικία και όχι τη διαμόρφωση του δέντρου, με αποτέλεσμα να κάνουν κακή εκτίμηση ως προς τα παραγόμενα κιλά του δέντρου». Μίλησε και για «μεγάλη ζημία στα μήλα στην Κάτω Συνοικία -κυρίως από την παγωνιά που επίσης οι γεωπόνοι δεν μπόρεσαν να τη δουν. Έβλεπαν καρπούς στα δέντρα αλλά οι καρποί ήταν προβληματικοί λόγω της παγωνιάς. Στην Άνω Συνοικία σε περιοχές που είχε ρίξει χαλάζι αλλά χτύπησε και παγετός, οι περισσότεροι παραγωγοί είχαν δηλώσει ζημίες από χαλάζι ενώ είχαν ζημίες και από παγετό. Οι γεωπόνοι όμως έβαλαν στα περισσότερα κτήματα ζημίες από παγετό και όχι από χαλάζι, ενώ οι σημαντικές ζημίες ήταν από το χαλάζι». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, είναι ότι «σε ένα κτήμα μου με κεράσια που έδινε ένα τόνο κεράσι, έβαλαν κάτω από τη μισή παραγωγή που μου έδινε. Και μιλάμε για δέντρα δεκαετίας και πυκνό σύστημα φύτευσης, έβαλαν όμως χαμηλά κιλά λόγω ότι τα δέντρα δεν ήταν ογκώδη, άσχετα εάν δίνουν μεγάλη παραγωγή. Κι αυτό έγινε σε πολλούς άλλους παραγωγούς. Έβαλαν λίγα κιλά που δεν ανταποκρίνονται στην παραγωγή των δέντρων». Υπογράμμισε τέλος ότι «ο κόσμος είναι απελπισμένος και το 90% των παραγωγών σκέφτεται να υποβάλλει ενστάσεις στον ΕΛΓΑ μήπως και αλλάξει κάτι».