Συνάντηση με στελέχη του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστική Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), είχε σήμερα στην Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ο Γιώργος Κασαπίδης, με στόχο να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των εργασιών έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, οι εργασίες είναι σε καλό δρόμο, ενώ ο προγραμματισμός της ΔΕΣΦΑ είναι «σφιχτός» ώστε η έλευση του φυσικού αερίου να είναι εντός προγράμματος.
Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης, αναπτύσσονται τα δύο σημεία φυσικού αερίου σε Πόρια Καστοριάς και Περδίκκα Εορδαίας. Χαρακτηριστικά ο κ. περιφερειάρχης ανέφερε:
«Είχαμε μια πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με κλιμάκιο του ΔΕΣΦΑ και επικεφαλής τη διευθύνοντα σύμβουλο την κ. Γκάλη, όπου συζητήσαμε διεξοδικά την πορεία υλοποίησης των εργασιών έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, με ένα σφιχτό προγραμματισμό από την πλευρά της ΔΕΣΦΑ και με χρονικά όρια που καθιστούν την έλευση του φυσικού αερίου εντός του αρχικού προγραμματισμού, όπως είχαμε κουβεντιάσει κατά την έναρξη υλοποίησης του έργου αυτού και ακόμη νωρίτερα. Το σημαντικό είναι ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου. Τεχνικά έγιναν οι ενέργειες ώστε να μπούμε άμεσα και εφόσον βοηθήσει ο καιρός, αμέσως μετά το χειμώνα στην κατασκευή του έργου, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε άμεσα τα σημεία του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, τόσο στην Πόρια Καστοριάς, όσο και στον Περδίκκα, από όπου θα τροφοδοτηθούν πόλεις και σημεία στη Δ. Μακεδονία».
Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τη ΔΕΣΦΑ για τη συνεργασία που υπάρχει και το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν, ενώ τόνισε πως έθεσε κάποια ζητήματα που σχετίζονται με περαιτέρω αξιοποίησης της τεχνολογίας του φυσικού αερίου με πιθανές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο για την περαιτέρω διάδοση των καθαρών τεχνολογιών στη Δυτική Μακεδονία, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της εκπαίδευσης.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην περιφέρειά μας οι εφαρμογές του φυσικού αερίου θα καλύψουν όλες τις ανάγκες που έχουμε, είτε για θέρμανση, είτε για αστική χρήση, είτε για τηλεθέρμανση και εξαρτάται και από τη ΔΕΗ και τον σχεδιασμό της, που ήδη έχει ανακοινώσει θα αναπτύξει ένα εργοστάσιο ΣΗΘΥΑ για την παραγωγή ρεύματος που θα υποστηρίζει και την τηλεθέρμανση.
Δεν θα προκύψουν άλλες δυσκολίες, πέρα από αυτές που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και προς στιγμήν αντιμετωπίζονται, για να μπορέσουμε εμπρόθεσμα στην περιφέρειά μας να έχουμε φυσικό αέριο», είπε επίσης.
Στην ερώτηση για το ό,τι υπάρχουν δύο δίκτυα και πιο είναι που προηγείται στη Δ. Μακεδονία, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι η έλευση του φυσικού αερίου από το Εθνικό Δίκτυο δεν υπήρχε στην αρχικό σχεδιασμό, έγιναν οι ενέργειες από τη σημερινή περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τον κ. Μουσουρούλη, ώστε να υπάρχει ένας επιπλέον αγωγός στη Δυτική Μακεδονία, αυτόν από το Εθνικό Δίκτυο, που θα υποστηρίζει τις ανάγκες και τη διάθεση του Φ.Α .στην περιφέρεια. «Αυτό δίνει τη δυνατότητα έγκαιρα να έχουμε το Φυσικό Αέριο στη Δ. Μακεδονία», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει διάκριση ότι θα υπερτερήσουν και θα καθυστερήσουν σε κάποιες περιοχές. «Ο αρχικός σχεδιασμός για το φυσικό αέριο, στην Καστοριά, το Άργος , τους Μανιάκους, προχωρά και αναμένεται η έναρξη εργασιών από τη ΔΕΔΑ για τα επί μέρους δίκτυα και προχωρούν οι συνδέσεις από το εθνικό δίκτυο με ευθύνη του ΔΕΣΦΑ», κατέληξε.
Για το υδρογόνο και τις τηλεθερμάνσεις
Από την πλευρά της η δ. σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli τόνισε πως, ανάλογα με την αύξηση στη ζήτηση που τυχόν θα υπάρξει, η εταιρεία είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το δίκτυο μέχρι την Ποριά και να δουν αν θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τα Ιωάννινα, σημειώνοντας πως υπάρχει δυνατότητα επέκτασης και εναλλακτικών λύσεων.
Σε ερώτηση για το πώς εμπλέκεται το δίκτυο φυσικού αερίου του εθνικού αερίου με το υδρογόνο, όπου υπάρχει πρόθεση να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και αντίστροφα, η ίδια, απάντησε πως «εξετάζεται το θέμα με το υδρογόνο και είναι πολύ σοβαρό ερώτημα αναφορικά και με την απολιγνιτοποίηση. Ο αγωγός που κατασκευάζεται είναι ο πρώτος, που θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά 100% φυσικού αερίου και στο μέλλον όταν η παραγωγή του υδρογόνου είναι κατάλληλη, να μεταφέρει και 100% υδρογόνο. Αυτή τη στιγμή θα έχει αυτή τη δυνατότητα, εξετάζεται η υφιστάμενη υποδομή και οι αλλαγές που πιθανώς θα μπορούσα να γίνουν με κάποια περιορισμένη επένδυση, ώστε να μετατραπεί και η υφιστάμενη υποδομή ώστε να είναι κατάλληλη, στην αρχή για μεταφορά μείγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου (20% υδρογόνο-100% φυσικό αέριο)».
Ερωτηθείς για τις τηλεθερμάνσεις, η ίδια απάντησε πως γνωρίζουν ότι υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα, για αυτό και με σκοπό να υπάρχει εγγύηση ότι το αέριο θα είναι εδώ νωρίτερα, αρχής γενομένης από το τέλος της επόμενης χρονιάς, θα υπάρχουν κάποιες προσωρινές λύσεις ώστε να συνδέσουν τον Περδίκκα και την Πόρια με τον TAP και να αρχίζει να παραδίδεται φυσικό αέριο πριν να είναι έτοιμος όλος ο αγωγός. Αλλά για να φτάσουν στην Καρδιά θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του ’23.