Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση που άρχισε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ με θέμα τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ομόθυμο στην καταδίκη του σχεδίου νόμου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και με ομόφωνη απόφασή του ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας και καταδικάζει σε μαρασμό τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
Να σημειωθεί βεβαίως ότι το «ομόφωνο» και το «ομόθυμο» καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες και κόντρες μεταξύ των περιφερειακών παρατάξεων, αντιθέτως η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και είχε πολλές εντάσεις και φραστικές κορώνες. Απλώς, τόσο το κείμενο που πρότεινε η αντιπολίτευση για λογαριασμό των παρατάξεων Δακή και Ζεμπελιάδου όσο και το κείμενο – πρόταση του περιφερειάρχη εμπεριείχαν την κατηγορηματική «καταδίκη» και το αίτημα προς την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο σχέδιο νόμο που αποτελεί «εθνικό έγκλημα», όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά. Τελικώς, πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση Καρυπίδη. Επίσης, στα δύο κείμενα ζητούνταν από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου, ενώ την ίδια κραυγή αγωνίας διατύπωσαν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης και άλλοι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο, αλλά …φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς οι παρευρισκόμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Μουμουλίδης και Μίμης Δημητριάδης, επιλέγοντας την «κομματική πειθαρχία» ξεκαθάρισαν ότι θα το ψηφίσουν, καλώντας συγχρόνως περιφερειακό συμβούλιο και φορείς «να αγωνιστούμε όλοι μαζί», προκειμένου «να κατοχυρώσουμε ως περιοχή» ορισμένα ζητήματα σε σχέση με αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μετεγκαταστάσεις, επαναπόδωση εδαφών, τηλεθερμάνσεις κ.λ.π., όλα αυτά βεβαίως, αφού πρώτα περάσει το εφιαλτικό για την ΔΕΗ και την περιοχή Σχέδιο Νόμου. Ο παρευρεθείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε ότι «η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και δεν θα επιμείνει στη θέση για τη Μικρή ΔΕΗ, αφού αυτή η θέση απορρίφτηκε από τους πολίτες». Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ θα διαχειριστεί αυτό το θέμα, θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και δεν θα πει ψέμματα στον κόσμο».
Βασικό στοιχείο της συνεδρίασης ήταν οι πολλές στιγμές πόλωσης μεταξύ αντιπολίτευσης και περιφερειακής Αρχής, με την πρώτη να ζητά από τον Θόδωρο Καρυπίδη να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παραιτηθεί, αλλά με τον δεύτερο να απαντά ότι «θα παραιτηθώ αν υπάρξει αγοραστής», διευκρινίζοντας ότι «για να υπάρξει αγοραπωλησία κάποιος πρέπει να αγοράσει και κάποιος πρέπει να πουλήσει». Βεβαίως, να σημειωθεί ότι παρά τα όσα ακουγόταν για ενδεχόμενες παραιτήσεις και από πλευράς της αντιπολίτευσης δεν υπήρξε καμία απολύτως παραίτηση. Την εισήγηση εκ μέρους των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης παρουσίασε η Γεωργία Ζεμπελιάδου η οποία συνέλεξε και τις υπογραφές για την σύγκλιση του Π.Σ., εκπροσωπώντας και την παράταξη Δακή, ενώ ο Γιάννης Βήττας ξεκαθάρισε ότι «εμείς ως παράταξη εκπροσωπούμαστε μόνο από τον εαυτό μας και δεν μας εκπροσωπεί κανείς άλλος», γι’ αυτό και παρουσίασε δική του εισήγηση.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα», τόνισε πως «αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα εθνικό έγκλημα», «είναι έγκλημα ενάντια στη χώρα, ενάντια στη Δυτική Μακεδονία, ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ενάντια στο μέλλον των παιδιών μας, ενάντια στο περιβάλλον, τις μετεγκαταστάσεις, τη γη μας και προοπτικά και τα νερά μας». Επισήμανε ότι «κανένα μνημόνιο και καμία απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν επιβάλλουν ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων», κάτι που τόνισαν πολλοί ομιλητές, μεταξύ αυτών και ο Γ. Αδαμίδης. Πρόσθεσε ότι «ζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε την καταστροφικότερη». Εξαπέλυσε ευθεία βολή κατά Καρυπίδη, σημειώνοντας: «Ο περιφερειάρχης αν και στενός φίλος του κ. Τσίπρα δεν μπόρεσε να αποτρέψει αυτή την καταστροφική λύση. Αντιθέτως με τη στάση του διευκόλυνε την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου στους σχεδιασμούς τους». Τέλος, η Γ. Ζεμπιλιάδου ζήτησε :
-από την κυβέρνηση την απόσυρση του καταστροφικού νομοσχεδίου
-από τους βουλευτές να μην το ψηφίσουν
-από τον περιφερειάρχη ως ένδειξη αυτοσεβασμού να υποβάλει σήμερα την παραίτησή του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και με πολύ έντονο ύφος, ο Γιώργος Δακής, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη και στον συνδυασμό της πλειοψηφίας, τόνισε: «για να μην καταγραφείτε ως «δειλοί» σας καλώ να παραιτηθείτε τώρα».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Βήττας υπογράμμισε πως «οι παραιτήσεις δεν έχουν νόημα» και πρότεινε την οργάνωση αγώνων με προοπτική και όχι μέχρι την Τετάρτη που ψηφίζεται το νομοσχέδιο». Είπε πως ο συνδυασμός του δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση μεταξύ Μικρής ΔΕΗ και τωρινού νομοσχεδίου, ούτε «ποια μορφή απελευθέρωσης είναι η καλύτερη, προσθέτοντας ότι «το παρόν νομοσχέδιο υπακούει σε συγκεκριμένη μορφή απελευθέρωσης».
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο σχέδιο που πρότεινε ο περιφερειάρχης και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το Π.Σ., σημειώνεται:
-Καταδικάζουμε το Σχέδιο Νόμου και ζητάμε από την κυβέρνηση την απόσυρσή του με στόχο την διερεύνηση οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά λύσης, με τρόπο που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών και να απελευθερώνεται επί της ουσίας η αγορά ηλεκτρισμού.
-Ζητούμε την καταψήφιση του Σχεδίου Νόμου από τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας.
Κατακρίνουμε τη μη προσκόμιση του Σχεδίου Νόμου έγκαιρα στους τοπικούς φορείς και πριν από την ολοκλήρωσή του, παρά τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-Συστρατευόμαστε στον αγώνα για τη δίκαια αιτήματα των περιοχών μας που δεν θα σταματήσει ούτε και μετά την απευκταία ψήφιση του Σχεδίου Νόμου.
-Επικαιροποιούμε την πολιτική μας άποψη ότι «δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».