Νέο επεισόδιο στην ανοιχτή κόντρα μεταξύ του Δήμου Εορδαίας και της ΔΕΗ αναφορικά με τις ενέργειες που ξεκίνησε η ΔΕΗ για το γκρέμισμα ιστορικών βιομηχανικών κτηρίων στο Βιομηχανικό Συγκρότημα του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενέργειες που ανέστειλε προσωρινά ο δήμος Εορδαίας και έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, με φόντο την επιλογή της ΔΕΗ να διοργανώσει την εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την εξόρυξη του λιγνίτη στην περιοχή μας σε μια περιοχή που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εξόρυξη και τη ΔΕΗ, στη Λευκόβρυση Κοζάνης.
Την οργή του λοιπόν για τους τακτικισμούς της ΔΕΗ που επέλεξε να διοργανώσει την εκδήλωση για τον εορτασμό των 60χρόνων της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή μας σε μια περιοχή που δεν έχει καμία σχέση με την εξόρυξη λιγνίτη, εξέφρασε με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης σήμερα το απόγευμα, κάνοντας ευθέως λόγο για «αντίποινα εναντίον του δήμου Εορδαίας» που αντιδρά στο γκρέμισμα ιστορικών βιομηχανικών κτηρίων της ΔΕΗ στην περιοχή μας.
«Η εκδήλωση για τα 60 χρόνια του λιγνίτη πρέπει να οργανώνεται και να πραγματοποιείται εκεί που πριν 60 χρόνια είχαμε εξόρυξη λιγνίτη. Και η μοναδική περιοχή στην οποία είχαμε εξόρυξη λιγνίτη δεν ήταν άλλη παρά μόνο το κύριο πεδίο της ΔΕΗ που οριοθετείται ανάμεσα στους οικισμούς Καρυοχωρίου- Αγίου Χριστοφόρου- Κομάνου- Μαυροπηγής- Προαστιου και της πόλης της Πτολεμαΐδας. Άρα η ΔΕΗ όφειλε, αν ήθελε να γιορτάσει τα 60 χρόνια του λιγνίτη, να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στην περιοχή που γινόταν η εξόρυξη. Αντ’ αυτού οργανώνεται σε μια άλλη περιοχή, άσχετο που είναι αυτή η περιοχή, που μάλλον δεν γιορτάζονται τα 60 χρόνια του λιγνίτη, γιορτάζεται κάτι άλλο ή δηλώνεται κάτι άλλο».
Σημειολογικά και ουσιαστικά, είπε, η περιοχή στην οποία ανήκει η ιστορία του λιγνίτη είναι η Εορδαία, είναι η Πτολεμαΐδα, είναι τα χωριά γύρω από τα ορυχεία. «Αυτή η ιστορία φαίνεται ότι ενοχλεί τη ΔΕΗ, ενοχλεί που θέλουμε να παραμείνει ενώ αυτή θέλει να τη γκρεμίσει και να την ισοπεδώσει. Δεν συζητά, επιδεικνύει μια στάση η οποία είναι επίδειξη ισχύος, αλλά και όπως συνήθισε τόσα χρόνια να μην υπολογίζει την περιοχή και να σχεδιάζει χωρίς να συζητά με τους ανθρώπους που εκπροσωπούν την περιοχή, αλλά και ταυτόχρονα ή και να επιβάλλει ίσως και εξαγοράζοντας συνειδήσεις, αυτά τα οποία σχεδιάζει χωρίς κανέναν προγραμματισμό».
Ο δήμαρχος Εορδαίας απαντώντας μάλιστα σε όσα ανέφερε σε σημερινό άρθρο του ο διευθυντής Λειτουργικής Υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Ζαραφίδης (διαβάστε εδώ), είπε ότι: «Η στροφή προς το κοίτασμα το οποίο βρίσκεται κάτω από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ είναι καθαρά για λόγους αστοχιών της επιχείρησης που δεν μπορεί να αξιοποιήσει το ορυχείο Μαυροπηγής, που είναι το πιο επικίνδυνο ορυχείο στον κόσμο, με τις πιο πολλές κατολισθήσεις, με τον πιο ευκαιριακό προγραμματισμό και κινδυνολογεί λέγοντας ότι δεν θα έχει τηλεθέρμανση η Πτολεμαΐδα. Αισθανόμαστε πολύ άσχημα.
Σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε κανένας περιφερειακός σύμβουλος στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα για θέματα ενέργειας και ΔΕΗ, είπε: «Καλέσαμε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που κατάγονται από την Εορδαία γιατί νομίζουμε ότι αφορά και τους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, δεν εμφανίστηκε κανείς- ίσως να έπεσε κάποια επιδημία τελευταία στιγμή. Όμως, εμείς θα προχωρήσουμε. Και αύριο (Παρασκευή) στο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρχει ψήφισμα, θέμα και έντονη διαμαρτυρία της περιοχής της Εορδαίας γιατί η απαξίωση συνεχίζεται».
Ο Σ. Ζαμανίδης δήλωσε επίσης πως «αν η ΔΕΗ έχει πρόβλημα με τον Δήμαρχο ή το Δήμο Εορδαίας δεν μπορεί να απαξιώνει ολόκληρη την περιοχή» και τόνισε: «Είναι άστοχες ενέργειες της ΔΕΗ και ευκαιριακή εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος που στον προγραμματισμό ήταν να εξορυχθεί – και δεν ξέρω με ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες- πολύ αργότερα, αλλά το ότι στο ορυχείο Μαυροπηγής δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι στιγμής είναι ένα γεγονός. Έπρεπε οι εργαζόμενοι να έχουνε ξεσηκωθεί γιατί από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα σ’ αυτό το ορυχείο. Και δεν μπορεί προκειμένου για ένα μικρό διάστημα να σωθούμε από τις αστοχίες να καταστρέφουμε μια ολόκληρη ιστορία. Εμείς, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, θέλουμε να κουβεντιάσουμε, θέλουμε να συνεννοηθούμε με τη ΔΕΗ, χωρίς όμως να απαξιωθεί η περιοχή και η ιστορία της. Γι’ αυτό χρειάζεται συζήτηση. Δεν μπορεί ο ένας από τους συζητητές να επιμένει να γκρεμίσει τα πάντα και ο άλλος να είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει. Αυτό δεν είναι συνεργασία. Αυτό είναι δουλεπρέπεια από την μεριά μας εάν καταλήξουμε έτσι και δεν θα το κάνει τουλάχιστον αυτή η δημοτική αρχή.
Ερωτηθείς τέλος εάν θεωρεί αυτή τη στάση της ΔΕΗ ως «αντίποινα εναντίον του δήμου Εορδαίας» που αντιδρά στο γκρέμισμα του Βιομηχανικού συγκροτήματος και του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είπε ότι «νομίζω ότι υπήρχε μια δήλωση του υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ που το είπε ξεκάθαρα. Έχω μια πληροφόρηση ότι είπε ότι “δεν είναι συνεργάσιμος ο δήμος Εορδαίας”.»