Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση όσον αφορά τις οικιακές πυρκαγιές από τζάκια, καθώς λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποιούν τα τζάκια ως βασική εστία θέρμανσης, χωρίς να φροντίζουν να παίρνουν πάντα προληπτικά μέτρα.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, Επιπυραγός Χρήστος Σπυρίδης, θέλοντας να επιστήσει την προσοχή στους πολίτες για την αποφυγή των οικιακών πυρκαγιών, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε συμβουλές για την πρόληψη οικιακών πυρκαγιών από τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αφού με βάση τα στοιχεία, σε αυτούς τους παράγοντες οφείλεται η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών πυρκαγιών την περίοδο του χειμώνα.
Σε ό,τι αφορά τα τζάκια ανέφερε ειδικότερα ότι την περίοδο την οποία κατασκευάστηκαν τα περισσότερα αποτελούσαν περισσότερο διακοσμητικά στοιχεία για τα σπίτια, με την πάροδο του χρόνου όμως και λόγω των δύσκολων οικονομικά συνθηκών χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση ως βασική εστία θέρμανσης, με συνέπεια να έχουν αυξηθεί οι πυρκαγιές από τα τζάκια. Συνέστησε συχνό καθαρισμό της καπνοδόχου –συνήθως όταν γίνεται καύση 4-5 τόνων ξύλων, ώστε να μην συσσωρεύεται η αιθάλη η οποία αναφλέγεται. Επέστησε ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που η καπνοδόχος διέρχεται μέσα από τη σκεπή και είναι σε επαφή με υποστυλώματα της σκεπής, καθώς και άμεση επισκευή τυχόν ρωγμής στην καπνοδόχο για να μην εξέρχονται σπίθες, αλλά και να μην καίμε ξυλεία η οποία έχει υποστεί κάποια επεξεργασία ή χαρτόνια. Σημείωσε ότι πολλές φορές είμαστε εμείς υπαίτιοι για πρόκληση πυρκαγιάς όταν χρησιμοποιούμε τις σκεπές ως αποθηκευτικούς χώρους για εύφλεκτα υλικά όπως παλιά ρούχα ή βιβλία.
Ο κ. Σπυρίδης επέστησε επίσης την προσοχή για την αποφυγή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, λέγοντας πως πρέπει να φροντίζουμε κατά την αγορά τα λαμπάκια να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές , ότι είναι ανθεκτικά και άκαυστα. Συνέστησε επίσης να ελέγχουμε τα παλιά μας λαμπάκια διεξοδικά μήπως υπάρχουν χαλαρές συνδέσεις η γυμνά καλώδια, να μη βάζουμε ποτέ λαμπάκια σε μεταλλικά δέντρα. Επίσης να φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε κάποια γωνία του σπιτιού που είναι περιμετρικά ελεύθερη για να μην υπάρξει κίνδυνος σε περίπτωση πτώσης του δέντρου, αλλά και μακριά από τζάκια και εστίες θέρμανσης. Επίσης να μην τα τοποθετούμε κοντά στην έξοδο του σπιτιού έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μη φράζει την οδό διαφυγή μας, να τα σβήνουμε όταν φεύγουμε από το σπίτι και το βράδυ γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα γίνει άμεσα αντιληπτή και υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα από την εισπνεόμενη αιθάλη.
Επίσης τόνισε τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε κάδους απορριμμάτων όταν απορρίπτονται σ’ αυτούς υπολείμματα καύσιμης ύλης, στάχτη κλπ., λέγοντας ότι τα αφήνουμε δίπλα στον κάδο ποτέ μέσα.
Ο διοικητής της Π.Υ. Πτολεμαΐδας υπογράμμισε τέλος ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας πυροσβεστήρας σε κάθε σπίτι, ο οποίος πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς μέχρι να καταφτάσει η Πυροσβεστική, η οποία και πρέπει να καλείται άμεσα.