Σε κατάσταση συναγερμού εισέρχεται η οικογενειακή ζωή όταν ένα ή και παραπάνω (κατά το χειρότερο σενάριο) μέλη νοσούν από κάποια ασθένεια. Το ζούμε έντονα με την COVID-19, συνέβαινε όμως και παλιότερα όταν κάποιος έφερνε στο σπίτι μια γρίπη. Σε κάθε περίπτωση, δεν συντρέχουν λόγοι πανικού.
Επιστήμονες από τους τομείς της Ιατρικής και Παιδιατρικής δίνουν πολύτιμες συμβουλές προστασίας που μειώνουν τον κίνδυνο μιας μόλυνσης από τα μικρόβια που βρίσκονται σχεδόν παντού στο σπίτι.
1. Μειώστε την επαφή με τον ασθενή
Η αυτοαπομόνωση του νοσούντος ιδανικά σε δικό του δωμάτιο είναι η πρωταρχική κίνηση ασφαλείας, ιδίως σε περιπτώσεις λοίμωξης του αναπνευστικού και τους ιούς που μεταδίδονται αερογενώς με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Προσοχή ακόμα στα είδης προσωπικής υγιεινής, σκεύη, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και, σε περίπτωση COVID-19, χρήση μάσκας και γαντιών κατά τη μπουγάδα σύμφωνα με συστάσεις του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
2. Προσοχή στην τουαλέτα
Αν δεν υπάρχουν δύο μπάνια ώστε το ένα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το άτομο που νοσεί, τότε απαρεγκλίτως:
- εξασφαλίστε επαρκή εξαερισμό έστω και αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό
- κατεβάστε το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξετε το καζανάκι καθώς μολυσμένα αερολύματα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλους χώρους. Αυτή είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως λοίμωξης
- πλύνετε τα χέρια σας για να μη μεταφερθούν τα μικρόβια αλλού όπως στο πόμολο
- αποφύγετε τη χρήση της τουαλέτας αμέσως μετά τον ασθενή και φορέστε μάσκα.
3. Πλύνετε τα χέρια σας
Το πλύσιμο των χεριών για 20″ ήταν μια από τις καλές συνήθειες της πανδημίας που πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε, ιδίως μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή κάποιο αντικείμενο που έχει αγγίξει. Και φυσικά, ποτέ τα χέρια στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα που αποτελούν διόδους για να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό.
4. Φορέστε μάσκα
Η χρήση μάσκας προφυλάσσει και η προστασία μεγιστοποιείται όταν φορούν και τα δύο άτομα. Άτομα με COVID-19 πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται κοντά σε άλλους στο σπίτι και όπως αντίστοιχα μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και όποιος εισέρχεται στο δωμάτιο του ασθενούς.
5. Απολυμάνετε τις επιφάνειες
Τα παθογόνα επιβιώνουν στις επιφάνειες. Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνότερα όπως πόμολα, κάγκελα, διακόπτες φωτισμού, πόρτα ψυγείου κ.ο.κ. πρώτα με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια με απολυμαντικό, σύμφωνα με το CDC, χρησιμοποιώντας πάντα γάντια μίας χρήσης.
6. Αερίστε τον χώρο
Ένα φτέρνισμα αρκεί για να εκτοξευθούν χιλιάδες μικροσταγονίδια με τον ιό στην ατμόσφαιρα. Η λύση εν προκειμένω είναι τα φίλτρα αέρα ή απλώς ο καλός αερισμός. Σύμφωνα με το CDC, ένα ανοιχτό παράθυρο για μεγαλύτερη κυκλοφορία του αέρα είναι μια καλή κίνηση. Αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να επιλέξετε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA.
7. Χρησιμοποιείστε υγραντήρα
Η ξηρότητα δεν ευνοεί το αναπνευστικό σύστημα να υψώσει την άμυνά του έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkinsσας, η ξηρή ρινική κοιλότητα είναι πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, ενώ μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One το 2013, οι ιοί είναι πιο μολυσματικοί σε χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Προσπαθήστε να τη διατηρήσετε στο 40%.
8. Μην αμελείτε τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Στρατηγικής σημασίας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι αργά να τον πραγματοποιήσετε ακόμα και αν κάποιος από την οικογένεια έχει ήδη νοσήσει. Παράλληλα, για να προφυλαχθεί από άλλα στελέη, συστήνεται να εμβολιαστούν ακόμη και όσοι νόσησαν.
9. Φροντίστε για τον ποιοτικό ύπνο
Ο κακός και ανεπαρκής ύπνος επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δοκιμάστε κάποιο από τα 9 top tips για να αποκοιμηθείτε αμέσως και πλαισιώστε την πολύτιμη ξεκούραση με υγιή διατροφή και σωματική άσκηση.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/