Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σχολικά κείμενα > 5ο Γυμνάσιο > Ενημέρωση και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας -Μικροί Δημοσιογράφοι στη Λογοτεχνία- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Ενημέρωση και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας -Μικροί Δημοσιογράφοι στη Λογοτεχνία- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

 

Τους μικρούς δημοσιογράφους δεν τους βρίσκουμε μόνο στις σχολικές εφημερίδες και στα περιοδικά να γράφουν άρθρα και να παίρνουν συνεντεύξεις, αλλά τους συναντάμε και στα λογοτεχνικά βιβλία. Σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά που βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας και περιμένουν τους αναγνώστες.

Το πρώτο βιβλίο, του συγγραφέα Δημήτρη Σπύρου, αφηγείται την ιστορία  ενός νεαρού παιδιού έκτης δημοτικού, του Ηλία Συλαϊδη που φτιάχνει μία χειρόγραφη εφημερίδα, η οποία ονομάζεται «Ψύλλος», από το παρατσούκλι του. Ο «Ψύλλος» του έδωσε φτερά για να πραγματοποιεί το όνειρο του, αλλά του δημιουργεί και προβλήματα, αφού δέχεται τις κοροϊδίες και τα πειράγματα των κατοίκων του χωριού. Το βιβλίο έχει γίνει και ταινία από τον ίδιο τον συγγραφέα που είναι και σκηνοθέτης και έχει πάρει πολλά βραβεία.

Τα επόμενα δύο βιβλία έχουν γραφτεί με πανομοιότυπο τρόπο από τη συγγραφέα Έλλη Έμκε. Στο “Είδα και άκουσα στην Κνωσό” δύο νεαροί δημοσιογράφοι, ο Τίμος και η Βιβή, καλούνται στα γραφεία της παιδικής βιβλίο-τηλεόρασης για να εξερευνήσουν τα μυστήρια της Μινωικής Κρήτης. Κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού αντιμετωπίζουν την τραγική, από σεισμό, καταστροφή της. Θα μεταδίδουν ζωντανά πληροφορίες για τα γεγονότα που συνέβησαν την εποχή εκείνη.

Στο βιβλίο «Είδα κι άκουσα στην Ολυμπία», δύο νεαροί δημοσιογράφοι ταξιδεύουν πίσω στην αρχαία Ολυμπία και μας παρουσιάζουν τους ολυμπιακούς αγώνες, όπως έγιναν πριν από 2400 χρόνια. Για να τα μάθουν όλα, παρακολουθούν προπονήσεις, κουβεντιάζουν με θεατές, μιλούν με την πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στους ολυμπιακούς αγώνες και μας μεταφέρουν στο στάδιο εξηγώντας ένα προς ένα όλα τα ολυμπιακά αθλήματα.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άρης Δημοκίδης έχει γράψει τη σειρά βιβλίων “Αόρατοι ρεπόρτερ”. Πρόκειται για μία ομάδα μικρών δημοσιογράφων που κάνουν ταξίδια σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βρουν λύσεις στις πιο μυστηριώδεις υποθέσεις. Τα μέλη τις ομάδας είναι ο Φίλιππος ο αρχηγός, η Νάσια η φωτογράφος, ο Στάθης ο κομπιουτεράς, η Ελένη η ντετέκτιβ και η Μυρτώ η ηθοποιός. Ο χαρακτηρισμός αόρατοι δε είναι τυχαίος, αφού κανείς δε ξέρει την δημοσιογραφική τους ταυτότητα. Τα βιβλία που έχει γράψει ο συγγραφέας με αυτό το θέμα είναι πέντε.

 

Μαρία Ανθούλη Β2

Αλεξάνδρα Βαρδανίκα Β2

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – Joey Tempest – A Place To Call Home (1995)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Lockdown: 17+1 περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν βγαίνεις από το σπίτι σου Βέροια: ...