Στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2023, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και η Advent Technologies, σε συνεργασία με το ΤΕΕ-ΤΔΜ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσαν εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο “Engineering our Future: Developing Hydrogen Skills”.
Τα σεμινάρια απευθύνονταν σε όλες τις ειδικότητες των μηχανικών με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευσή τους σε θέματα που αφορούν τις τεχνολογίες υδρογόνου, οι οποίες και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μελλοντική οικονομία της περιοχής.
Την έναρξη του σεμιναρίου, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε ο κ. Νικόλαος Ντάβος, Διαχειριστής του CluBE, αναφερόμενος στην ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με τις τεχνολογίες παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και χρήσης του υδρογόνου από τον κ. Γεώργιο Μαρνέλλο, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ.
Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν από τον κ. Σάββα Δουβαρτζίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΔΜ, οι ιδιότητες και οι τεχνολογίες αξιοποίησης του υδρογόνου για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, καθώς και τα θέματα ασφαλείας που υποθάλπονται. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν από την κα Αναστασία Κουτσομητοπούλου, Technical Manager (Fuel Cells & Hydrogen) της Advent Technologies, στην καινοτόμα τεχνολογία κυψελών καυσίμου PEM υψηλών θερμοκρασιών (HT-PEM) που αναπτύσσεται από την εταιρεία Advent Technologies για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Συνολικά, περισσότεροι από 35 μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, είχαν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε ζητήματα που αφορούν την παραγωγή και την αξιοποίηση του υδρογόνου, καθώς και να προβληματιστούν για τις προκλήσεις που αναδύονται, συζητώντας με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Κατά την τρέχουσα περίοδο απολιγινιτοποίησης την οποία διανύει η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κρίνεται επιτακτική η επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων και διαφορετικών θέσεων εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν.
Ως εκ τούτου, είναι μεγάλης σημασίας η ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα έχουν ως κυρίαρχο στόχο την επανειδίκευση και επανακατάρτιση διαφορετικών κλάδων εργαζομένων, οι οποίοι αναμένεται να απασχοληθούν στις αναδυόμενες βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές ενεργειακές εφαρμογές που ήδη συνιστούν ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Το CluBE, στη σχετική ανακοίνωση του, ευχαριστεί θερμά την Advent Technologies, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΕ/ΤΔΜ.