Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Ενεργειακές Επενδύσεις και Περιβάλλον» το οποίο στηρίζεται από την Πολυτεχνική Σχολή και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασαν σήμερα στα ΜΜΕ οι υπεύθυνοι καθηγητές.
Πρόκειται για μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής, εν όψει και των ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή, με το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό να στοχεύει σε ότι μπορεί να αναπτυχθεί στο χώρο της ενεργειακής επένδυσης με σαφείς αναφορές σε τεχνοοικονομικά κριτήρια.
Το τμήμα θα έχει ως βάσεις την Κοζάνη(Πολυτεχνική Σχολή) και την Καστοριά(Σχολή Οικονομικών) και παράλληλα θα αναπτυχθεί σε δύο κατευθύνσεις. Αυτή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αυτή των μη Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική τεχνοοικονομική ανάλυση των επενδύσεων της ενέργειας με χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός των διεθνών συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου και του Ισραήλ, χώρες που θα συμμετέχουν και στο πρώτο συνέδριο ενεργειακής πολιτικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Απρίλιο στην Κοζάνη και όλοι οι ομιλητές του θεωρούνται συνεργάτες του μεταπτυχιακού, όπως τόνισε ο υπεύθυνος Καθηγητής, Κώστας Τσανακτσίδης.
Στο μεταπτυχιακό συμμετέχει το τμήμα της Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης με τον Πρόεδρο, Γιάννη Μπακούρο, να χαρακτηρίζει «χαρά και τιμή» τη συμβολή στη συγκεκριμένη προσπάθεια, εξηγώντας παράλληλα την ευθύνη για θέματα πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων που οφείλονται σε ενεργειακές επενδύσεις και ενεργειακά προβλήματα.
Ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Νικόλαος Τσούνης, στάθηκε στην ανάπτυξη που θα σημειωθεί γύρω από τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα, κάτι που όπως είπε θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.
Για προστιθέμενη αξία στην περιοχή έκανε λόγο ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών, Αδάμος Στημονιάρης, ενώ για στόχευση στην προστασία του περιβάλλοντος μίλησε ο καθηγητής του ίδιου τμήματος, Βασίλης Ευαγγελόπουλος.
Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο μεταπτυχιακό θα κατατίθενται στη γραμματεία του τμήματος χημικών μηχανικών στην Κοζάνη, έως τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια μετά την αξιολόγηση περίπου 40 φοιτητές θα το παρακολουθήσουν, με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης το διάστημα 10-15 Μαρτίου.
Το κόστος των διδάκτρων είναι στις 2500 ευρώ, ενώ η διάρκεια σπουδών είναι από 12 έως το πολύ 14 μήνες.
Ζήσης Πιτσιάβας