Αρχική > Αγροτικά > Ένας στους 3 αποκλείστηκε από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών στη Δυτική Μακεδονία – Οι «κομμένοι» ευελπιστούν στην υπόσχεση Τσίπρα για ένταξη

Ένας στους 3 αποκλείστηκε από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών στη Δυτική Μακεδονία – Οι «κομμένοι» ευελπιστούν στην υπόσχεση Τσίπρα για ένταξη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Αποκλείστηκαν από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών οι 378 ενδιαφερόμενοι από τους συνολικά 998 που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα στην ακριτική περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι απορριφθέντες είναι περίπου της τάξης του 35% και βλέπουν τα σχέδια βελτίωσης των αγροτοκτηνοτροφικών τους επιχειρήσεων να πάνε στράφι, ωστόσο, αναθερμάνθηκαν οι προσδοκίες τους, ακούγοντας τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στις 12 Ιουλίου στα Κοίλα, να διαβεβαιώνει ότι «είναι απόφαση μας να ενταχθούν και οι υπεράριθμοι». Μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη σχετική θεματική του συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας, παραδέχθηκε ότι «τα 12 εκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν για το πρόγραμμα δεν επαρκούν για όλους τους επιλέξιμους υποψηφίους και θα υπάρχουν επιλαχόντες που θα αντιμετωπιστούν σε επόμενο στάδιο της προκήρυξης», χωρίς όμως να δεσμευτεί πότε θα γίνει αυτό. Βεβαίως, το ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο, είναι εάν όντως υπάρχει η πολιτική βούληση και η απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθούν όλοι οι αιτούντες, τότε γιατί το αρμόδιο υπουργείο δεν διέθεσε και το υπόλοιπο ποσό που απαιτούνταν για την κάλυψη του συνόλου των ενδιαφερομένων, όπως άλλωστε είχε ζητήσει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδώρου; Ο τελευταίος κατά τη διάρκεια προηγούμενου ρεπορτάζ του «e-ptolemeos.gr» είχε δηλώσει: «Ζητήσαμε αύξηση των πόρων του προγράμματος ώστε να ενταχθούν άπαντες, γιατί τα 12 εκ. ευρώ που διατίθενται δεν επαρκούν, αλλά δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση». Είναι σαφές ότι ο κατ” αρχήν έστω αποκλεισμός αυτών των νέων ανθρώπων και η περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις στην υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης, αυτών που χρειάζονται άμεσα χρήματα. Πολύ περισσότερο που δεν είναι γνωστό αν και πότε θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο, σχετικά με το θέμα, είπε επί λέξει: «ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη στήριξη των νέων αγροτών. Γι” αυτό άλλωστε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν εκτός ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αγρότες οι οποίοι στην περιοχή σας κρίθηκαν υπεράριθμοι. Και αναφέρομαι στους 359, αν δεν κάνω λάθος, νέους αγρότες, που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι, αλλά με απόφαση μας και αυτοί θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών».

Η ανακοίνωση των ονομάτων των δικαιούχων έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, αλλά τελικώς αυτό έγινε στις αρχές Ιουλίου, δηλαδή με δύο και πλέον μήνες καθυστέρηση. Στη Δυτική Μακεδονία έχουν κατατεθεί 998 αιτήσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τους Νέους Αγρότες. Σε σχέση με την πρόσκληση του 2014, οπότε είχαν κατατεθεί 665 αιτήσεις, παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 50%, νέων ανθρώπων που επιλέγουν να στραφούν στον πρωτογενή τομέα.

Το ποσό της επιδότησης που δικαιούται κάποιος ή κάποια που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ξεκινάει από 17.000 ευρώ για τη φυτική παραγωγή και φτάνει στα 22.000 ευρώ για τη ζωική παραγωγή. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δύο δόσεις και η πρώτη δόση σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου θα ισοδυναμεί με το 70% του συνολικού ποσού και θα πληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Βεβαίως, η αγωνία αυτών που «κόπηκαν» είναι αν υλοποιηθεί και πότε η υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα και οι υπεράριθμοι.

Να σημειωθεί πάντως ότι το κονδύλιο που απαιτείται είναι ανάξιο λόγου και φτάνει μόλις τα περίπου 5 εκ. ευρώ.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

SELF TEST: Τι κάνω εάν βγει θετικό το τεστ; Που να απευθύνονται για 2ο επιβεβαιωτικό τεστ οι πολίτες της ΠΕ Κοζάνης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Τι κάνω εάν βγει θετικό το τεστ; Δείτε τις οδηγίες από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης https://self-testing.gov.gr/: Πατήστε εδώ για ...