Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εναρκτήριας Συνάντησης (Kick-Off Meeting) του Ευρωπαϊκού Συγχρηματοδοτούμενου έργου ‘SmartWaterSave’[1] στο πλαίσιο του Προγράμματος “Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – πΓΔΜ 2014-2020”, που διοργάνωσε ο Δήμος Πρεσπών, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο Δημαρχείο Πρεσπών στο Λαιμό.
Στη συνάντηση, με την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου SmartWaterSave, στο οποίο Επικεφαλής Φορέας είναι ο Δήμος Πρεσπών, πήραν μέρος εκπρόσωποι τεσσάρων φορέων πανεπιστημιακών και αυτοδιοικητικών φορέων που συμμετέχουν στο έργο:
- του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος.
- της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της ευρύτερης περιοχής του Resen (Public CommunalEnterprise “Proleter” – Resen).
- του Πανεπιστημίου Κύριλλου και Μεθόδιου στα Σκόπια (Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies of Ss Cyril and Methodius University in Skopje).
Τις εργασίες της Συνάντησης παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής / Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος “Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – πΓΔΜ 2014-2020”, με τη χρηματοδότηση του οποίου υλοποιείται το εν λόγω έργο.
Το έργο ‘SmartWaterSave’ με πλήρη τίτλο: «Ανάπτυξη συστήματος αισθητήρων για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και τη μείωση διαρροών σε δημοτικά συστήματα ύδρευσης», έχει ως βασικό αντικείμενο την αναβάθμιση της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών τόσο στην περιοχή του Δήμου Πρεσπών στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Resen στη γειτονική χώρα.
Στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου ‘SmartWaterSave’ περιλαμβάνονται η ακριβής αποτύπωση των δικτύων ύδρευσης και των χαρακτηριστικών τους (όδευση, διακλαδώσεις, βαλβίδες, αντλίες, δεξαμενές, κλπ.) σε σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών, η ανάλυση των πιέσεων στα δίκτυα με παράλληλη ανίχνευση απωλειών και κλοπών με χρήση αισθητήρων καθώς και ο σχεδιασμός και υλοποίηση επεμβάσεων για αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανιχνεύθηκαν, όπως πχ. βέλτιστη διαχείριση πιέσεων, αντιμετώπιση διαρροών, κλπ. με παράλληλη εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και τηλεχειρισμού (SCADA) και εκπαίδευση του προσωπικού των Δήμων.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «έχουμε μεγάλες προσδοκίες από αυτό το έργο με το οποίο ουσιαστικά, μαζί με τους φίλους μας από το Δήμο του Resen επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές των μεγαλύτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των χωρών μας για να επιχειρήσουμε ένα τεχνολογικό άλμα στην διαχείριση των δικτύων ύδρευσης των χωριών μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας στο έργο αυτό και βεβαίως τη διαχειριστική αρχή που μας τίμησε με την παρουσία της στην εναρκτήρια συνάντηση».