– Η εξέλιξη θεωρείται αρνητική, αλλά οι αστυνομικές Αρχές θεωρούν ότι διαθέτουν στοιχεία που θα τις οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης
Ένα ορφανό αποτύπωμα φέρνει τα πάνω κάτω στις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης του εμπρησμού του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης στις 22 Σεπτεμβρίου 2016.
Οι αστυνομικές Αρχές που διεξάγουν την προανάκριση είχαν επενδύσει πολλά στα ευρήματα που εντόπισε η Σήμανση μέσα στα αποκαΐδια του 3ου ορόφου, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί «πολύ σημαντικά». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», είχαν βρεθεί αποτυπώματα τα οποία θεωρήθηκαν «αξιοποιήσιμα» και η ταυτοποίησή τους θα οδηγούσε στον εντοπισμό και στη σύλληψη του δράστη ή των δραστών. Γι’ αυτό και η ηγεσία της τοπικής αστυνομίας αν και ήταν πολύ φειδωλή στις δηλώσεις, διαβεβαίωνε πριν από δύο μήνες ότι «είμαστε σε καλό δρόμο και σύντομα οι δράστες θα συλληφθούν». Δυστυχώς όμως τα αποτυπώματα που βρέθηκαν δεν ταυτοποιήθηκαν, γεγονός που αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη στις έρευνες. Η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει κατ’ ευθείαν στον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης, κι’ αυτό ακριβώς αναπτέρωσε τις ελπίδες της αστυνομίας για άμεση εξιχνίαση. Το γεγονός όμως ότι τελικώς τα αποτυπώματα έμειναν ορφανά “έκοψε” κάπως τα φτερά των αστυνομικών Αρχών που εμφανίζονταν αισιόδοξες ότι σύντομα η υπόθεση θα διαλευκανθεί.
Βεβαίως, οι ιθύνοντες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης δεν το βάζουν κάτω και πιστεύουν ότι η έκβαση θα είναι θετική, καθώς υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, περιμένουν να «μιλήσουν» και τα τηλέφωνα, καθώς όπως είχε γράψει το «e-ptolemeos.gr» στις 11 Οκτωβρίου, διατάχθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για ορισμένα άτομα. Επίσης, η προανάκριση που διεξάγεται με άκρα μυστικότητα προσπαθεί να δώσει μία απάντηση στο πως “τρύπωσε” ο δράστης ή οι δράστες στο δικαστικό μέγαρο, αφού καμία είσοδος δεν βρέθηκε παραβιασμένη. Όμως δεν απαντήθηκε και ακόμη ένα ερώτημα που θεωρείται πρωταρχικό: ο εμπρησμός του Δικαστικού Μεγάρου έγινε από κάποιον που με το κάψιμο των δικογραφιών ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη μιας σημαντικής δικαστικής υπόθεσης ή ενδεχομένως τα κίνητρα ήταν ιδεολογικά και να έγινε από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου; Αναμφισβήτητα οι έρευνες στρέφονται σε κάθε κατεύθυνση και αυτό είναι το σωστό. Ωστόσο, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα βοηθήσει περισσότερο τις έρευνες και θα τις στρέψει στη σωστή κατεύθυνση. Αν και η ζυγαριά κλείνει προς την πρώτη εκδοχή, βεβαιότητα δεν υπάρχει. Ακόμη, μια σοβαρή πτυχή που εξετάζει η προανάκριση είναι ότι πολλά άτομα είχαν κλειδί της κύριας εισόδου του δικαστικού μεγάρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο εμπρησμός στο Δικαστικό Μέγαρο σημειώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 τις πρωινές ώρες. Ακριβώς στις 7.20π.μ. ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική η οποία έσπευσε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η φωτιά ξεκίνησε από τον 3ο όροφο και συγκεκριμένα από το γραφείο 5 της Γραμματείας Εισαγγελίας Εφετών. Το συγκεκριμένο γραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς και μαζί του έγιναν στάχτη εκατοντάδες δικογραφίες. Εκτεταμένες ζημιές παρατηρήθηκαν σε άλλα δύο διπλανά γραφεία, καθώς και σε ολόκληρο τον όροφο, ενώ κάηκε εξοπλισμός, όπως έπιπλα, γραφεία, υπολογιστές κ.λ.π. Να σημειωθεί ότι την πυρκαγιά αντιλήφτηκε μία δικαστική υπάλληλος η οποία είχε πάει στη δουλειά της κατά τις 7 το πρωί και ειδοποίησε την πυροσβεστική.