Ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού έκλεισε πριν από λίγες ώρες.
Ο Νίκος Γιούτσος, ο ποδοσφαιριστής που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του πειραϊκού συλλόγου με το θρυλικό -πλέον- «έμπαινε», δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Ο παλαίμαχος επιθετικός απεβίωσε την Τρίτη (7/11), σε ηλικία 81 ετών, καθώς νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Μετροπόλιταν», με πρόβλημα στο αναπνευστικό (πνευμονικό οίδημα).
Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και την Κυριακή (5/11) χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Ωστόσο, δεν κατάφερε να βγει νικητής στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του.
Νίκος Γιούτσος: Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Ουγγαρία -Πώς έφτασε στην Ελλάδα
Γεννήθηκε το 1942 στο Μαρκοχώρι της Καστοριάς στις 16 Απριλίου 1942, όμως σε ηλικία 6 ετών η οικογένειά του έφυγε για την Ουγγαρία, όπου και έζησε για αρκετά χρόνια.
Στην Ουγγαρία έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και σε ηλικία 15 ετών αγωνίστηκε στην ελληνική ομάδα της τότε σοσιαλιστικής χώρας, Όλυμπος. Μετά από δύο χρόνια πήρε μεταγραφή στην Τσέπελ, ομάδα της Βουδαπέστης, έναν από τους πιο επιτυχημένους ουγγρικούς αθλητικούς συλλόγους.
Το ταλέντο του Γιούτσου δεν άργησε να αναδειχθεί, γι’ αυτό και του ζητήθηκε να αποκτήσει την υπηκοότητα και να αγωνιστεί στην Εθνική Ουγγαρίας. Κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε. Έτσι, το όνομά του άρχισε να ακούγεται όλο και πιο έντονα στην Ελλάδα.
Οι ομάδες από τη χώρα μας που ενδιαφέρθηκαν για τον Γιούτσο, ήταν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Οι πληροφορίες για το πώς κατέληξε τελικά να φορά τα ερυθρόλευκα, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν πλήρως. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο λέγεται πως είχε ο εκδότης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θεόδωρος Νικολαΐδης, ο οποίος αρκετές φορές είχε ασχοληθεί στα διοικητικά του πειραϊκού συλλόγου.
Γιούτσος και Ολυμπιακός ήρθαν σε συμφωνία και οι «ερυθρόλευκοι» του έβγαλαν διαβατήριο μίας χρήσης για να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να υπογράψει. Ο αστικός μύθος (ίσως και όχι) αναφέρει πως η φωτογραφία του διαβατηρίου του ήταν κομμένη από ένα δημοσίευμα ουγγρικής εφημερίδας.
Νίκος Γιούτσος: Ντεμπούτο κόντρα στον «αιώνιο», έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού
Ξεκίνησε την πορεία του στα ελληνικά γήπεδα περίπου στα μισά της σεζόν 1964-65. Το ντεμπούτο του ο Νίκος Γιούτσος με τον Ολυμπιακό το πραγματοποίησε στις 10 Ιανουαρίου του 1965, σε αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-1. Για τους «πράσινους» άνοιξε το σκορ ο Παπαεμμανουήλ στο 30′, ενώ ο Γρηγοριάδης ισοφάρισε για τους «ερυθρόλευκους» στο 78′.
Πάντως, το ποδόσφαιρο στη χώρα που γεννήθηκε, δεν φάνηκε να τον ενθουσιάζει αρχικά. «Είχα μάθει άλλο ποδόσφαιρο, έπαιζα άλλο ποδόσφαιρο. Όταν πρωτοήρθα εδώ, έπαθα σοκ… Είδα ένα χάλι και ήθελα να φύγω! Δεν είχε νορμάλ γήπεδα εδώ. Δεν είχαμε σοβαρό χορτάρι. Δεν είχαμε καλά-καλά νορμάλ ποδοσφαιρικά παπούτσια. Υπήρχαν μεγάλες διαφορές με την Ουγγαρία τότε», είχε δηλώσει.
Όπως και να έχει, από εκεί και πέρα αποτέλεσε έναν από τους βασικούς ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών επί σειρά ετών. Αγωνίστηκε με τα ερυθρόλευκα σε 330 παιχνίδια, ενώ σημείωσε και 128 γκολ. Στο διάστημα αυτά κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και 5 νταμπλ.
Με την Εθνική ομάδα είχε 15 συμμετοχές και βρήκε δίχτυα 7 φορές.
Το «Έμπαινε Γιούτσο!» εκτός από σύνθημα, έγινε και τραγούδι
Χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του ήταν οι επελάσεις που έκανε. «Έμπαινε Γιούτσο!», τον παρότρυναν χιλιάδες άνθρωποι στο κατάμεστο Καραϊσκάκη- -και όχι μόνο-και το σύνθημα αυτό αποτέλεσε μια ιαχή που έμεινε στην ιστορία.
Ξεσήκωνε τον κόσμο στις κερκίδες με τις προσωπικές του ενέργειες μέχρι το καλοκαίρι του 1974. Μάλιστα, το σύνθημα που ακουγόταν για εκείνον έγινε και τραγούδι.
«Το αποτύπωμά του Νίκου Γιούτσου θα μείνει βαθύ στην ιστορία του Συλλόγου», γράφει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η τελευταία του παρουσία στο «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν στον πρόσφατο αγώνα με τη Φράιμπουργκ για τη φάση των ομίλων του Europa League.
Η σχέση του με τον Ολυμπιακό ήταν τόσο δυνατή, ώστε να γράψει ιστορία και ως ο πρώτος χρονικά υπηρεσιακός προπονητής που έκατσε στον πάγκο των Πειραιωτών σε ευρωπαϊκό παιχνίδι τους, στις 27 Σεπτεμβρίου 1994 απέναντι στη Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ».