«Έλληνας είσαι ή γίνεσαι;» Μια μελέτη για την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας στη Φλώρινα του Μεσοπολέμου του Στέφανου Πουγαρίδη.
Η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 μ.μ, στην Ταράτσα του Lingos Hotel (Ταγματάρχου Ναούμ 1, Φλώρινα), την πρώτη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Στέφανου Πουγαρίδη «“Έλληνας είσαι ή γίνεσαι;”. Μια μελέτη για την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας στη Φλώρινα του Μεσοπολέμου».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
• Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας και Ιστορίας της Ύστερης Οθωμανικής περιόδου, Τμ. Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πα. Μακ.
• Γιάννης Κασκαμανίδης, Ε.ΔΙ.Π. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, Παν. Δυτικής Μακεδονίας
• Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, Δρ Διδακτικής της Γλώσσας, Παν. Δυτικής Μακεδονίας
και ο συγγραφέας του βιβλίου, Στέφανος Πουγαρίδης, Φιλόλογος, Δρ Τοπικής Ιστορίας, Παν. Δυτικής Μακεδονίας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αθηνά Ζωγράφου, Πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Φλώρινας.
👍 Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα 💙
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο εκκινεί από το πεδίο της Ιστορίας και το εμπλουτίζει με τις νεωτερικές θεωρίες του εθνικισμού και της εθνικής ταυτότητας. Κεντρική θέση είναι ότι ο λόγος αποτελεί εργαλείο για την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας, στην Επαρχία Φλώρινας, την περίοδο του Μεσοπόλεμου. Βασικό επιχείρημα είναι πως δεν υπάρχει μια αναλλοίωτη ταυτότητα, με την ουσιοκρατική αντίληψη, αλλά διαφορετικές εκφάνσεις της δομούνται με βάση το ιδεολογικό και πολιτικό συγκείμενο. Η διά του λόγου επιρροή συμβάλλει στο να συγκροτηθούν τα κοινωνικά υποκείμενα σε κάτι που πριν, ίσως, δεν «ήταν», αλλά κατέστη εφικτό να «γίνουν» στην πορεία.
Νικήτας Κακαβάς, γιατρός, λογοτέχνης
«Ο Στέφανος Πουγαρίδης αποδείχθηκε μια ευχάριστη έκπληξη. Αγνοούσα το μέγεθος που έχει. Το βιβλίο του Έλληνας είσαι ή γίνεσαι; φανερώνει μια εμβρίθεια και έναν ευρύχωρο νου, που η ρουτίνα και η τύρβη της καθημερινότητας δεν με είχαν αφήσει να οσμισθώ μέχρι τώρα. Συστήνω με έμφαση την ανάγνωση του βιβλίου σε κάθε Φλωρινιώτη. Αν και ένα ακαδημαϊκό πόνημα, διαβάζεται και από εμάς τους μη ειδικούς. Θα μας βοηθήσει καλύτερα στην πατριδογνωσία και στην αυτογνωσία μας».