Νέο φαινόμενο απάτης καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε ελληνικούς λογαριασμούς του Facebook.
Πώς λειτουργεί – Screenshot
Έλληνες χρήστες λαμβάνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα στο Messenger από πραγματικές επαφές τους στο Facebook. Τα επίμαχα μηνύματα όμως δεν τα έχουν στείλει στην πραγματικότητα οι φίλοι και οι γνωστοί τους.
Με φράσεις όπως «κοίτα τι βρήκα για σένα» ή «μοιάζει με σένα» και έναν σύνδεσμο που οδηγεί πάντοτε στην ίδια κακόβουλη διεύθυνση, αυτό που επιχειρείται είναι η απευθείας υποκλοπή του username και του κωδικού πρόσβασης των χρηστών στο Facebook.
Όσοι πατούν στον σύνδεσμο οδηγούνται σε μία ιστοσελίδα – απομίμηση του Facebook όπου τους ζητείται να πληκτρολογήσουν εκ νέου το username και το password, δήθεν για την ταυτοποίηση.
Με αυτόν τον τρόπο όμως υποκλέπτονται τα στοιχεία πρόσβασης στους λογαριασμούς των θυμάτων.
Ο πρώην Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης προειδοποίησε σήμερα τους χρήστες να μην εισάγουν σε αυτή την σελίδα τα στοιχεία τους.
Σε περίπτωση που το έχουν ήδη κάνει, θα πρέπει να αλλάξουν αμέσως κωδικό και, αν η εισαγωγή των στοιχείων έγινε από κινητό τηλέφωνο, τους συμβουλεύει να επαναφέρουν τα smartphone τους στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις.
Ο κ. Σφακιανάκης προειδοποίησε ιδιαίτερα εκείνους που έχουν τις εφαρμογές e-banking στο κινητό τους, προτείνοντας να ρυθμίσουν άμεσα τα app, ώστε να ειδοποιούνται άμεσα, κάθε φορά που επιχειρείται είσοδος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Πηγή: lifo.gr