Το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων μάς έχει απασχολήσει εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το θέμα άρχισε να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις ήδη υπάρχουσες.
Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης, κα. Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, ελλείψεις φαρμάκων υπήρχαν πάντα, αλλά όχι σε τόσο σημαντικό βαθμό.
Οι ελλείψεις αυτές και η δυσκολία των ασθενών να βρουν σκευάσματα απαραίτητα για την θεραπεία τους, οδήγησε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ν. Κοζάνης να βγάλει ανακοίνωση ενημερώνοντας ασθενείς και πολίτες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Στην ανακοίνωση των φαρμακοποιών αναφέρεται ότι έλλειψη εμφανίζουν πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα, χωρίς να μπορεί να είναι ο αριθμός τους ακριβής, καθώς βδομάδα με τη βδομάδα αυτός διαφοροποιείται.
Όπως δήλωσε στον «Π» η κα. Δερβενιωτάκη, οι ελλείψεις εντοπίζονται σε πολλές και βασικές κατηγορίες φαρμάκων. Κάποιες από αυτές αφορούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, με σακχαρώδη διαβήτη και αναπνευστικές παθήσεις. Επίσης, σε έλλειψη είναι τα ισχυρά παυσίπονα που απαιτούν ιατρική συνταγογράφηση, τα κολλύρια και οι αντιβιώσεις για παιδιά κι ενήλικες.
Μέχρι πρότινος, αν κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα ήταν σε έλλειψη, μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες με αντίστοιχα γενόσημα. Πλέον παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις και σε αυτά, δυσχεραίνοντας τόσο τις επιλογές των γιατρών για την κατάλληλη προτεινόμενη θεραπεία όσο και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης: «… Το πρόβλημα είναι χρόνιο, αλλά αυτή την περίοδο παρουσιάζει έντονη έξαρση. Πλέον σχετίζεται και με την ενεργειακή κρίση και την κρίση στην παραγωγή, γι’ αυτό και παρατηρούνται ελλείψεις πανευρωπαϊκώς. Ωστόσο υπάρχει και ιδιαίτερα ελλιπής τροφοδότηση της ελληνικής αγοράς με φάρμακα, κυρίως από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και λιγότερο συχνά από τις εγχώριες».
Εξηγώντας μας για την υπάρχουσα κατάσταση που εντοπίζεται πανευρωπαϊκά, η κα. Ελισάβετ Δερβενιωτάκη ανέφερε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην Ευρώπη με τις πρώτες ύλες κι αυτό την καθιστά εξαρτώμενη από τρίτες χώρες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε πανευρωπαϊκά, δίνοντας κίνητρα για ανάπτυξη της παραγωγής και της ύπαρξης πρώτων υλών.
Στα εθνικά πλαίσια, προτείνεται να συνεχιστεί η απαγόρευση των εξαγωγών κι επιπρόσθετα να μεγαλώσει το εύρος των φαρμάκων που θα ενταχθούν σε αυτά που θα απαγορεύεται η εξαγωγή τους.
Οι φαρμακοποιοί της περιοχής προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιτελέσουν το καθήκον τους, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα και να συμβάλλουν όσο μπορούν στην αντιμετώπισή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με Ευρωπαϊκή έρευνα, οι φαρμακοποιοί στην Ευρώπη δαπανούν σχεδόν το 1/5 του εργασιακού τους χρόνου ψάχνοντας για φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι σε έλλειψη, σε μία προσπάθεια να εξυπηρετήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα τους πελάτες κι ασθενείς.