Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε στο ένθετο «Healthy Talks By Dioscurides» την Ελένη Βαϊκούση – Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, μιλώντας για τη σωστή διατροφή των παιδιών, την παιδική παχυσαρκία και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής.
Ειδικότερα, η ίδια στάθηκε στην αξία της ισορροπημένης διατροφής, λέγοντας πως δεν είναι σωστό να περιορίζονται πολύ τα παιδιά, καθώς στο μέλλον βγαίνει μια πίεση στα παιδιά, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάζονται στη μετέπειτα ζωή τους όταν προέρχονται από αυστηρούς (διατροφικά) γονείς.
Συμβούλευσε τους γονείς όταν τα παιδιά τους είναι καλεσμένα σε γενέθλια να μην περιορίζουν πολύ τα παιδιά, να θέσουν ίσως κάποιους περιορισμούς αν υπάρχει κάποιος λόγος. «Αν κάποιο παιδί δεν έχει ζήτημα, καλό είναι να μην θέτουμε συνεχώς περιορισμούς. Αν κάποιο παιδί έχει την τάση να τρώει περισσότερο θα πρέπει με όμορφο τρόπο να συζητάμε μαζί του με τρόπο», είπε σχετικά.
Ερωτηθείς για το πώς μπορεί ένας γονείς να δει αν το παιδί του έχει περισσότερο ή λιγότερο βάρος, τόνισε πως οι πρώτες οδηγίες έρχονται από τον παιδίατρο, ενώ υπάρχουν ως οδηγοί οι καμπύλες ανάπτυξης. Οδηγός είναι ένας δείκτης μάζας σώματος με οδηγό τις καμπύλες και όταν το παιδί ξεφεύγει από την 25η θέση μπορεί να ξεφεύγει το βάρος του, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ύψος.
Η παχυσαρκία στα παιδιά είναι γεγονός, με το πρώτο βήμα να γίνεται στη διατροφή στο σπίτι, με την κ. Βαϊκούση να τονίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να προέρχονται παιδιά από παχύσαρκους γονείς, με την εκπαίδευση των γονέων ώστε να υπάρχουν υγιεινής επιλογές στο σπίτι να είναι το κλειδί.
Βασικό ζητούμενο για τους διατροφολόγους είναι η σωστή διατροφή να γίνει τρόπος ζωής για ένα παιδί, τονίζοντας πως τα παιδιά είναι πολύ συνεργάσιμα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπαίνουν όρια στη διατροφή των παιδιών.
Επίσης, αναφέρθηκε στις σωστές διατροφικές επιλογές για τα παιδιά, ενώ αναφέρθηκε στην αξία της σωματικής δραστηριότητας, τόσο σε επίπεδο ενεργοποίησης του μεταβολισμού, όσο και για να μην κάθονται μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή tablet.
Από το καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα ενός παιδιού δεν πρέπει να λείπουν λ.χ. τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε τρεις μερίδες ημερησίως (γάλα, γιαούρτι, κεφίρ, φέτα, κασέρι), φρούτα και λαχανικά. Καθώς αλλάζουν ηλικίες, αλλάζουν και οι διατροφικές συνήθειες, ενώ στόχος είναι να προσπαθούν να τρώνε όσο περισσότερα γίνεται.
Τα ιδανικά σνακ για το σχολείο: Καλό είναι να υπάρχει πρωινό γεύμα πριν πάνε στο σχολείο. Στο σχολείο μπορούν να φάνε τοστ, αυγό με κάποιο κριτσίνι ή παξιμάδι ή αυγόφετα, σε ποιο μικρές ηλικίες ένα ρυζόγαλο ή κρέμα, ένα κουλούρι, μια τορτίγια με κοτόπουλο, μπιφτέκι σε σάντουιτς κ.α. Επίσης, καλό είναι να υπάρξει συνοδεία ενός φρούτου.
Τόνισε πως σε μικρές ηλικίες 2-3 ετών καλό είναι να μην μπορέσουν τα παιδιά να επιβληθούν στο τι θέλουν να τρώνε και οι γονείς να προσπαθούν να τους δίνουν να τρώνε τα πάντα, όσο αυτό γίνεται και αν κάποιο παιδί λέει πως δεν πεινάει (γιατί δεν της αρέσει το φαγητό), να τους αφήσουν να φάνε όταν πεινάσουν, δίνοντάς τους επιλογές.